Pre 2 osoby potrebujeme:
200 g ryže arborio alebo carnaroli
1 cibuľu
tymian
0,1 l bieleho vína
soľ
korenie
zeleninový vývar
sušené paradajky
hrášok
špargľu
Postup:
Najprv orestujeme cibuľku, pridáme ryžu a restujeme spolu, kým nie je celá ryža prehriata. Potom ju zalejeme bielym vínom. Najvhodnejšie je použiť suché víno spolu s vetvičkou tymianu. Do ryže pomaly dolievame vývar, kým nie je ryža al dente a vývar sa neodparí. Pred dokončením pridáme špargľu nakrájanú na kúsky a jarný hrášok, všetko spolu zamiešame s maslom a parmezánom. Rizoto servírujeme so sušenými paradajkami a s hoblinami parmezánu.
Trik šéfkuchára:
„Keď chceme dosiahnuť krásnu zelenú farbu rizota, spolu s troškou vývaru pridáme aj špargľový krém alebo špargľu rozmixovanú na pyré.“