V jednej z bájí starovekej gréckej mytológie zohrali olivy zásadnú úlohu pri vzniku Atén. Najvyšší boh Zeus rozhodol, že nové mesto bude zasvätené tomu, kto jeho obyvateľom prinesie najužitočnejší dar. Boh mora Poseidon rozťal svojím trojzubcom skalu, z ktorej vytryskol prameň vody. Bola však slaná. Zato Pallas Aténa darovala ľuďom olivovník a – vyhrala. Ľudia uverili, že strom im dá nielen obživu, ale olej im pomôže liečiť, zahriať sa, upokojiť a aj skrášliť sa. Urobili dobre.
Aj keď s olivovníkom treba trpezlivo, rodiť totiž začína až po ôsmich rokoch, naplno sa rozbehne dokonca až po tridsiatich. No sú stromy, ktoré sa dožili aj niekoľko tisíc rokov. Možno ste nevedeli, ale olivy sú ovocie, rovnako nie všetci vedia, že zelené aj hnedé plody sú vlastne tie isté. Ibaže zelené sa zberajú ešte nedozreté, hnedé až po tom, ako úplne dozrejú. Vtedy majú najviac šťavy, a preto sa z nich, okrem konzumácie, vyrába olivový olej. Odlišujú sa odrodami, ktoré majú inú veľkosť, tvar aj chuť, najznámejšie sú mazanillo, kalamata, nicoise, picholine, morocco, gaeta a arbequina, no dajú sa kúpiť aj exotickejšie druhy.
Olivy sú skutočne lahôdka pre fajnšmekrov. Môžete ich použiť do šalátov či do varených pokrmov, keď príde nečakaná návšteva, stačí ich preliať do misky a položiť na stôl. Väčšinou zmiznú rýchlejšie ako všetko ostatné. Ideálne sú olivy v konzerve, tie vo vreckách sú často fyzicky poškodené, v skle na ne zase svieti svetlo, to im takisto nerobí dobre.
Obsahujú množstvo vitamínov (A, E, K), minerálov (vápnik, draslík, horčík, železo), antioxidantov a nenasýtených tukov. Ich konzumácia pomáha znižovať hladinu cholesterolu, pomáha pri tráviacich aj žlčníkových problémoch, vyživujú pokožku a vlasy. Rovnaké účinky má aj olej, najmä extra panenský, lisovaný za studena.
TIPY:
Olivy môžete pridať do hocijakého jedla, či už do studených šalátov, alebo aj do varených pokrmov. Hodia sa do rizota, cestovín i k mäsu. Sú ideálne aj len tak, rôzne druhy hnedých alebo zelených – či už sú len naložené v dobrom oleji, alebo plnené. Naj lepšie so sardelami, s cesnakom, čili papričkou alebo s mandľami.
Ak si dáte lyžičku extra panenského olivového oleja každé ráno nalačno, prispejete tak k lepšiemu tráveniu a celkovej imunite. Olivový olej je skvelý aj pri dýchacích problémoch – skúste si ním natrieť hruď aj chrbát v oblasti pľúc, hneď sa vám bude lepšie dýchať.
Z viacerých druhov olivového oleja je najzdravší aj najchutnejší extra panenský. Naozaj kvalitný je produktom prvého lisu z čerstvých olív. Má intenzívnu zelenú farbu, je skôr kalný ako číry a môže byť aj jemne pikantný. Cena odráža kvalitu a dôveryhodnosť zdroja. Odporúčame skôr malé špecializované predajne než hypermarkety.
Prípravkov na pleť alebo na vlasy s extraktom z olivového oleja je neúrekom. Tým, čo majú extrémne suché vlasy, však pomôže raz za čas si ich umyť rovno v oleji… A ak máte napríklad suché lakte či kolená, vyskúšajte olej. Často zaberie lepšie než drahé krémy.