Break.sk
  • Lifestyle
  • Zaujímavosti
  • Autá
  • Šport
  • Cestovanie
  • Gastro
  • Techno
No Result
View All Result
  • Lifestyle
  • Zaujímavosti
  • Autá
  • Šport
  • Cestovanie
  • Gastro
  • Techno
No Result
View All Result
Break.sk
No Result
View All Result
Domov Gastro

Prečo si k vínu radi zajedáme práve syr?

Do tejto kategórie pokojne zaradíme aj konzumáciu vína so syrom. Vedci z Bordeaux však dali jasnú odpoveď na otázku – prečo vlastne? Už stáročia sa tieto dve potraviny výborne dopĺňajú, ale málokto vie, čo za tým je. Štúdia na túto tému bola uverejnená aj na webe dailymail.co.uk.

Francúzski vedci študovali vzájomné pôsobenie tukov a tanínov na molekulárnej úrovni. Zjednodušene, ako mastné molekuly syrov, mäsa, rastlinných olejov a ďalších potravín – vzájomne pôsobia s hroznovými trieslovinami. Triesloviny sú skupina horkých a sťahujúcich látok, ktoré sa prirodzene vyskytujú v rastlinách, semenách, kôre, dreve, listoch a ovocných šupkách vrátane hrozna.

Výsledok štúdie, ktorú viedla francúzska docentka Julie Géanová z CBMN* poteší aj vinárov, ktorým sa ich víno nepodarilo v dokonalej kvalite. Pretože práve tuky obsiahnuté v syre dokonale maskujú nepríjemné chuťové prvky nápoja. Niektoré vína obsahujú prirodzene mnoho (pre naše telo zdravých) tanínov, pričom ich vysoký obsah nie je závadou. Ale pokiaľ sa také víno zajedá kúskom syra, tak horké či trpké taníny prestane konzument vnímať, a nápoj mu chutí lahodnejšie a jemnejšie. „Naše výsledky poukazujú na to, že lipidy v strave sú rozhodujúcimi molekulárnymi látkami, ktoré ovplyvňujú naše zmyslové vnímanie počas konzumácie vína.“ – dodáva Julie Géanová.

* CBMN – Ústav chémie a biológie membrán a nanoobjektov v Bordeaux

 

Foto: pixabay.com / AlLes


Nielen vinárov by mohlo zaujať:

Pili ste už oranžové víno?
Červené víno podľa vedcov simuluje cvičebný proces
Staňte sa profíkom: Ako správne piť víno?

Aktuálne číslo

Najčítanejšie

  • Ako semeno prospieva ženskej duši… prehltnúť či vypľuť?

    Ako semeno prospieva ženskej duši… prehltnúť či vypľuť?

    0 zdieľaní
    Share 0 Tweet 0
  • Sexturizmus: Kde si môžete skvele užiť, čo telo ráči?

    0 zdieľaní
    Share 0 Tweet 0
  • (Ne)bezpečné lipómy: Do akej miery je tuková hrčka nebezpečná?

    0 zdieľaní
    Share 0 Tweet 0
  • Alexandra Wallachová

    0 zdieľaní
    Share 0 Tweet 0
  • Ako dlho trvá ideálny sex?

    0 zdieľaní
    Share 0 Tweet 0

Partneri

logo Žilinský Večerník
logo Publishing House
logo Nový Čas Nedeľa
Facebook Pagelike Widget
Break.sk

BREAK © 2024 PUBLISHING HOUSE, a. s.

Užitočné odkazy

  • Inzercia
  • Cenník
  • Etický kódex
  • Štatút
  • Predplatné

Sociálne médiá

No Result
View All Result
  • Lifestyle
  • Zaujímavosti
  • Autá
  • Šport
  • Cestovanie
  • Gastro
  • Techno

BREAK © 2024 PUBLISHING HOUSE, a. s.