Univerzita v kanadskej Alberte zistila, že červené víno nám vďaka látke resveratrol veľmi prospieva. Zlepšuje fyzický výkon, srdečné funkcie a svalový rast podobne ako posilňovanie.  Jason Dyck , vedec, ktorý má túto štúdiu na svedomí,  tvrdí, že je tento objav dôležitý najmä pre ľudí, ktorí nie sú fyzicky schopní posilňovať.

Zázračná zložka

„Resveratrol by v ich prípade mohol nahradiť cvičenie, alebo prehĺbiť účinky striedmej záťaže, ktorú pacient podstupuje,“ vysvetlil Dyck.

Niektorí odborníci a lekári sú ale k vínu viac skeptickejší. Podľa nich totižto najviac závisí od toho, ako na váš víno pôsobí. Pre niekoho jeho látky účinkujú pozitívne, no pokojne sa môže stať, že pri častej konzumácii u iných ľudí (aj pohárik denne) sa prinajmenšom nedostaví žiaden pozitívny účinok.

Klinické štúdie dokazujúce pozitívny vplyv červeného víta však stále pribúdajú. Dokonca dokazujú prevenciu kardiovaskulárnych ochorení a cukrovky. Samotný resveratrol je silný antioxidant. Dokonca spomaľuje rast rakovinových buniek a bojuje s nadbytkom choresterolu. Ako vedia gurmáni, víno vám pomôže vstrebať mastné a ťažko stráviteľné jedlá.

Červené víno na dlhovekosť

Samozrejme resveratrol nenájdete len v červenom víne. Arašidové maslo, alebo tmavá čokoláda ho má dostatok rovnako ako naše obľúbené ovocie čučoriedky. Víno však obsahuje aj ďalšie prospešné látky. Naše telo potrebuje vitamín B1, B2, B6, vitamín C, vápnik horčík, draslík či zinok. Najväčší konzumenti vína, Francúzi, dobre vedia, že víno pomáha aj pri depresiách. Dokonca mnohé štúdie upozorňujú aj na prevenciu osteoporózy a trombózy. Pomáha pri hnačke a dokonca i pri vírusových ochoreniach, ako napríklad herpes.

Niektorí ľudia víno pijú ako vodu a vravia, že im zabezpečuje dlhovekosť.  Realita však skôr napovedá, že ak si občas doprajete pohárik dobrého červeného vína, vaše telo sa vám za to poďakuje. Neobmedzujte ale zbytočne pohyb. A ak si máte vybrať v spoločnosti medzi tvrdým alkoholom a červeným mokom, viete čo by ste mali zvoliť. Vo víne totiž nie je len pravda, ale i zdravie.

Foto: pixabay