Dodávajú tie najvzácnejšie rybie kúsky a morské plody michelinským kuchárom, dokonca musia ovládať i umenie porciovania jedovatej ryby fugu.
Nástupca slávneho trhu
Toyosu je pokračovateľom slávneho trhu Cukidži, ktorý zavreli v októbri minulého roka. Mal tradíciu už od roku 1935 a už v tomto období tu prešlo rukami obchodníkov dvetisíc ton morských plodov denne. Všetky tradície vrátane tuniakových aukcií ale prebral ostrovný trh Toyosu. Slávne sú najmä ranné tuniakové aukcie, kedy sa musíte na odber tohto kvalitného mäsa prihlásiť už od piatej hodiny rannej, aby ste boli medzi 120 šťastlivcami, ktorí si čerstvého tuniaka modroplutvého odnesú. Poviete si, nič výnimočné? Vedzte, že tak skoro ráno sa sem verejnou dopravou nedostanete. Vtedy majú taxikári naozaj poriadne zarobené. Myslíte si, že to je len aukcia ako každá iná? Ale kdeže, tieto tuniaky sú morská variácia diamantov. Ide o najlepšie a najkvalitnejšie úlovky na svete. Tristokilogramový tuniak sa tu vydražil za takmer tri milióny eur! „Je to šialené, bizarné, ale zároveň aj úžasné. Nemusíte byť priamo na aukcii, ale pozerať ten koordinovaný chaos cez takzvané pozorovacie sklá umiestnené v chodbách nad trhom je zážitok,“ povedal vo svojom videu youtuber Will Tang.
Obrovský areál
Toyosu je trhovisko, kde sa zmestili až tri veľké budovy. V dvoch z nich nájdete všetko, čo sa týka darov mora a rýb. Tretia sa stala domovom pre tony zeleniny a ovocia. Samotný šum trhoviska môžete sledovať z vyhliadkových plošín, a ak ste sa ruchu trhoviska dostatočne nasýtili, môžete sa pokojne presunúť do jednej z desiatok reštaurácií, ktoré tu nájdete. Mnohé z nich sa presunuli z Cukidži a sú naozaj vychýrené. Veď o nedostatočnej čerstvosti a kvalite surovín tu nemôže byť ani reč. Mnohé z nich sú dokonca otvorené od rána do neskorého večera, čo je pre mnohých cestovateľov dosť neobvyklá výhoda.
Rozmanitosť berúca dych
Množstvo sushi barov, luxusných reštaurácií či bistier má vlastné menu a jeden od druhého sa vždy v niečom líšia. Napríklad podnik s názvom Nadeshico Sushi je výnimočný v tom, že sushi v ňom pripravujú len ženy. Sledovať ich zručnosť je zážitok na celý život. Výroba chutných „roliek“ a ich zdobenie farebnými plátkami zeleniny je ich životné poslanie. Okrem toho na trhu nájdete aj množstvo špecializovaných obchodov. Je tu napríklad aj predajňa kuchynských nožov pre profesionálnych kuchárov. Toyosu nie je len najväčším rybím trhoviskom sveta. Miestni nakagainini vám dokážu z predaja i prípravy rybích špecialít urobiť predstavenie, na ktoré sa nezabúda. Ich práca je skutočným kulinárskym umením na tej najvyššej úrovni. Každý, koho len trochu fascinuje svet najkvalitnejších rybích pokrmov, by mal toto trhovisko aspoň raz v živote navštíviť.
Mohlo by vám poštekliť chuťové poháriky:
Kulinársky diamant: Lahodná huba za stovky euro
Dvaja srbskí kuchári zvládnu epické jedlá aj v divočine
Poklady čilskej gastronómie: Radšej o nich aspoň čítať, ako vôbec nepoznať