My sme sa pozreli na to najzaujímavejšie.
Koniec druhej svetovej vojny, 9. máj 1945, bol rozhodne dôvod na poriadnu oslavu. V Rusku však koniec vojny vyvolal nečakanú krízu. Po približne dvadsiatich dvoch hodinách bujarých osláv sa v krajine minul ikonický nápoj tejto krajiny, vodka. Jeden z novinárov tej doby spomínal na 10. mája 1945. „Mal som to šťastie, že som si po príchode do Moskvy na stanici kúpil liter vodky. Radosť ľudí z konca vojny bola nekonečná, čo sa však nedalo povedať o zásobách vodky. Dňa 10. mája 1945 ste v Moskve vodku jednoducho nekúpili. Všetku sme ju vypili.“
Zlatá baňa
V skutočnosti sa však monopol na výrobu, má to zmysel. Stalin totiž otvorene podporoval výrobu vodky „v záujme skutočnej a silnej podpory obrany krajiny“. Skutočnosť bola taká, že aj v časoch najväčšieho hladomoru mala výroba alkoholu prednosť pred výrobou potravín. „Počas hladomoru na začiatku tridsiatych rokov Stalin zabezpečil, aby bolo dostatočné množstvo obilia a zemiakov k dispozícii na výrobu vodky. Zisky z predaja totiž tvorili približne 20 % príjmov do štátneho rozpočtu,“ zosumarizovali historici. Alkoholu aj napriek tomu nebolo toľko, koľko by sa žiadalo. Vojaci dostávali denný prídel približne sto gramov, civilné obyvateľstvo bežne pálilo ilegálne.
Abstinenciou k chudobe
Stalin však zrejme nebol taký prešibaný ekonóm, ako by sa mohlo zdať. Len sa vedel poučiť z histórie. Počas prvej svetovej vojny sa v Rusku zakázal predaj a výroba vodky, čo je pomerne logický krok. Čo už však vtedajší „mocipáni“ zrejme neočakávali, bol drastický pokles príjmov do štátneho rozpočtu o celú jednu tretinu. A to je už poriadny škrt cez rozpočet.
Aj zdravá verzia
Zväčša číra alkoholická tekutina má výraznú alkoholickú chuť. Primárne sa vyrába z obilia pri čo najnižšej teplote destilácie, aby výsledný produkt obsahoval čo najviac etylalkoholu a čo najmenej vonných prímesí. V dôsledku kríz sa neskôr začala vodka vyrábať zo zemiakov a kukurice. Tieto alternatívne spôsoby sa nakoniec ukázali aj ako ústretový krok voči celiatikom. Ak je základom zemiak či kukurica, vodka je bezlepková! Na zdravie!
Bizarné chute
Iný zdravotný benefit? Klasický panák má len 90 kalórií. Ak máte náhodou diétu, viete, po čom najbližšie siahnuť. Avšak vyhnite sa ochuteným variantom. Mimochodom, nakoľko ide o alkohol, ktorý sa páli až do 70 %, je tu pomerne veľký priestor na experimentovanie s príchuťami. Medzi tie najšialenejšie patrí slaninová alebo príchuť maslových pukancov, divokého lososa, ba dokonca čerstvo pokosenej trávy. Za skutočný skvost sa považuje príchuť, ktorá kombinuje kôpor a nakladané uhorky. To však nie je vzhľadom na popularitu týchto prísad v ruskej kuchyni žiadne prekvapenie.
Zrodila sa … niekde
Ruský národný nápoj hrdo hlásajú Rusi za bujarého štrngania, hrmotného vinšovania „na zdarowie“ a zajedania štamprlíkov chlebom, nakladanou uhorkou a sardinkami. Či majú skutočne pravdu, je však otázne. Rodný list vodky sa niekde stratil. V čase? V histórii? Nikto nevie. Preto je dnes Poľsko a Rusko v akomsi nenásilnom konflikte, kde jeden z najznámejších najkonzumovanejších alkoholických nápojov vznikol. Na lingvistickej úrovni si vodku prisvojujú Rusi, pretože vodka je odvodená zo slova voda, zatiaľ čo Poliaci tvrdia, že je to z poľského woda, čo má rovnaký význam ako v prípade ruského prekladu. Dopátrať sa skutočného miesta, kde sa prvýkrát vodka vydestilovala, sa nám už zrejme nepodarí. Preto sa budeme musieť uspokojiť s teóriami. Tá z knihy Vodka: Svetová história od autorky Patricie Herlihy hovorí, že vodka vznikla niekde v regióne dnešného Poľska, Bieloruska, Ukrajiny a Ruska. Ruku na srdce, to je akoby sme sa uspokojili s vysvetlením, že vodka vznikla na planéte Zem.
Ruská vďaka Kataríne
O niečo konkrétnejšia teória hovorí o tom, že vodka je inšpirovaná destiláciou v západných krajinách, ktorú napodobňovali ľudia z východu. Avšak kde vzniklo presvedčenie, že vodka je striktne ruská? Koncom 18. storočia Katarína Veľká zrušila štátny monopol na destiláciu, čím nápoj sprístupnila aj bežným ľuďom. V tomto období sa začala vodka prezentovať ako ruský národný nápoj.
Najdrahšia v histórii
Zatiaľ čo pri iných druhoch najdrahšieho alkoholu by ste sa stretli s odkazom na históriu, v prípade vodky všetko smeruje až k šialenému luxusu. Začnime názvom, ten znie Billionaire Vodka, čo sa dá preložiť ako vodka miliardárov. Proces výroby? Používa sa luxusná pramenitá prírodná voda, ktorá je pred použitím viackrát chemicky kontrolovaná, aby mala spoločnosť dôkazy o tom, že skutočne nie je znečistená. Prvá filtrácia je cez ľad a luxusné drevené uhlie. Zároveň sa na filtráciu používa piesok z diamantov a rôznych drahokamov. Filtrácia prebehne trikrát, kým sa dosiahne požadovaná lahodná a veľmi čistá chuť.
Vodkou sa to nekončí
Prvotriedny nápoj si pýta prvotriedne balenie. Fľaša Billionaire Vodka je krištáľová. Povrchová úprava je kombinácia platiny, ródia a diamantov. Štítok na fľaši je zo zlata, pokrytý diamantami, pričom je na každú jednu fľašu osadený ručne. Uzáver je z platiny. Najväčším prekvapením však je, že fľaša má pomerne strohý, neokázalý tvar. V porovnaní s prvotriednymi koňakmi, ktorých fľaše koketujú s gýčom, je to možno až nudné. A cena? Približne 3,2 milióna eur za fľašu.
Že o vodke sa aj spieva nie je až tak prekvapujúce:
Viac o ohnivých vodách sa dočítate:
Tip na drink: Dirty Shirley Temple
Správne sklo nechá vyniknúť samotný nápoj
Likéry nepoznajú žiadne hranice