Okrem vhodnej genetiky, dôkladného čistenia zubov a pravidelnej zubnej hygieny nám v tom môže pomôcť aj konzumácie niektorých potravín. Začneme hneď trochu šokujúcou informáciou – horká čokoláda. Na prvý pohľad zabijak zdravých zubov ich skutočne biely. Podľa stomatológa Harolda Katza z Beverly Hills k nej smelo môže pridať zelený čaj, syr a jahody. (pozn. red. – Z vlastnej skúsenosti aj višne)
Ako je to možné? Kvalitná horká čokoláda a kakao obsahujú látku teobromín (purínový alkaloid z kakaovníka). Ten posilňuje zubnú sklovinu, ktorá je tak odolnejšia voči škvrnám a zafarbeniu skloviny (napr. od kávy, čierneho čaju, červeného vína…). Zelený čaj obsahuje taníny, ktoré zabraňujú baktériam v ústach usadiť sa na zuboch. Bonusom je, že priaznivo pôsobí proti nepríjemného dychu. Syr v našich ústach zvyšuje pH (kyslosť). Vyššia hodnota pH = zásaditejšie prostredie. To nie je vhodné pre kyseliny narúšajúce sklovinu. Syry navyše obsahujú vápnik, ktorý prospieva zubom. Jahody sú priam prírodným bielidlom zubom. Pri zmiešaní pomačkaných jahôd s jedlou sódou vám vznikne domáca pasta na bielenie zubov. Za pozornosť stoja aj dužiny jabĺk, hrušiek a orechy. Jedzte zdravo a usmievajte sa do biela.
Foto: pixabay.com / geralt
Pri zuboch ostaneme:
Prečo by muži nemali podceňovať ústnu hygienu?
Rady zubárov, ktoré by sme nemali brať na ľahkú váhu