Možno si ťažko predstavíte, ako môže mladý tínedžer hraním zarobiť toľko peňazí. Predstavte si to však ako šport. Hráči sú v takzvaných farmách, odkiaľ sa dostávajú do profesionálnych klanov a na veľmi dobre dotované turnaje po celom svete. Tento kyberšport podporujú najmä sponzori z radov výrobcov počítačových zostáv, reproduktorov, herného príslušenstva a podobne.

Búrlivá atmosféra

Diváci počas turnajov skandujú v obrovských halách ako pri futbalovom zápase a vďaka veľkej obrazovke majú o všetkých herných situáciách prehľad. Mekkou progamingu je Južná Kórea. Tam sú hráči považovaní bez preháňania za superhviezdy. Juhokórejčania žijú najmä MOBA hrami. Teda špeciálnymi on-line videohrami, kde sa vo virtuálnej aréne stretnú proti sebe tímy hráčov. Najznámejšou a najúspešnejšou je DOTA, na podujatí zvanom The International sledujú bežne viac ako štyri milióny divákov zápolenie v tomto virtuálnom farebnom šialenstve.

Profesionálni hráči milionármi

Najlepší hráči v tejto hre majú z desiatok turnajov po celom svete na konte v prepočte viac ako dva milióny eur. Známi sú napríklad Američania Saahil „UNIVeRsE“ Arora a Peter „ppd“ Dager. Milionári sú už prakticky na dôchodku, keďže tridsiatnici sú hráči, ktorí skôr pôsobia ako tréneri profesionálnych hráčov. Často za stôl jedného hráčskeho tímu vidíte doslova deti. Trinásťroční profesionáli sú úplne bežní progameri.

I samotní Kórejčania sa v hojnom počte venujú on-line hraniu. Tento trend podporuje i miestna vláda štedrými dotáciami.

Slovenské zastúpenie

Spomínaná hra Counter-Strike už dávno nie je kráľom súťažných videohier, no k slovenskému hráčovi je asi najbližšia.

Hra Counter- Strike sa vo viacerých podobách stále teší veľkému záujmu hráčov. Foto: shutterstock

Slovensko sa ale môže pýšiť viacerými mladými hráčmi, ktorí dokážu hrať na svetovej úrovni túto taktickú akčnú hru. Jedným z nich je aj pätnásťročný talent David „Frozen“ Čerňanský, ktorý dokáže hrať Counter-Strike na svetovej úrovni. „Začal som hrať, keď som mal osem rokov. Aby som sa neustále zlepšoval, trénujem hraním aj štyri hodiny denne,“ povedal David, ktorý teraz pôsobí v československom tíme eXtatus.

Viac o exkluzívnom svete progamerov sa dozviete v májovom čísle magazínu BREAK.

Titulná foto: archív J.B.