Aj vám chutí čiastočne prekvasený mušt z hrozna? Nekupujte mačku vo vreci a naučte sa rozpoznať ten, ktorý sa naozaj oplatí ochutnať.
Typy burčiaku:
Sladký – prevažuje v ňom cukor nad alkoholom. Burčiak je v štádiu zrodu, jeho chuť je muštová.
Vo vare – maximálny vrchol aktivity kvasiniek, pomer alkoholu a cukru je 50 % na 50 %.
Po zlomení – prevažuje alkoholická chuť nad sladkosťou, vystupujú kyseliny.
Mydelnička – obsahuje kvasné látky, ostrejšie kyseliny, cukor zaniká a naopak vystupuje alkohol. Mladé víno – vystupuje vôňa odrody, ide o takmer čisté víno.
Červený burčiak – mušt, ktorý kvasí sa z modrých hrozien na červené víno. Má rovnaké štádia zrenia ako biely burčiak.
Foto: Profimedia.sk
Všímajte si…
Ak chcete naozaj kvalitu, zájdite do vinárstva. Za kvalitu burčiaku kúpeného niekde pri ceste nikto neručí. Nehanbite sa a pokojne požiadajte o malú ochutnávku, iba tak máte šancu zistiť, čo naozaj kupujete. Kvalitný burčiak sa dá rozoznať aj podľa príjemnej vône. Jeho farba by mala byť mliečne biela, samozrejme okrem druhov, ktoré sú pripravené z ružových alebo červených hrozien. Hnedá farba burčiaku signalizuje, že je vyrobený z iného druhu ovocia alebo je starý. A nezabúdajte. Burčiak sa pije teplý!