MEJILLONES A LA MARINERA – Mušle po námornícky
Potrebujeme:
Mušle – slávky (asi pol kila na osobu)
1 cibuľa
2-3 veľké zrelé paradajky (alebo konzerva)
2-3 strúčiky cesnaku
pohár bieleho vína
olivový olej
soľ, cukor, korenie
bobkový list
bylinky
Postup:
Slávky dôkladne očistíme a dobre prepláchneme veľkým množstvom studenej vody. Na veľkej hlbokej panvici opražíme cibuľu takmer dohneda, pridáme cesnak nakrájaný na tenké plátky, krátko opražíme a zalejeme bielym vínom, ktoré necháme trochu zredukovať. Pridáme ošúpané nakrájané paradajky (alebo konzervu), trochu cukru, bobkový list, čerstvo mleté korenie a necháme chvíľu variť. Do hotovej omáčky vložíme mušle, prikryjeme a na miernom ohni dusíme, kým sa neotvoria. Na záver pridáme bylinky podľa chuti – petržlenovú vňať, bazalku, koriander. Môžeme jemne ochutiť čili. Solíme len opatrne, voda zo slávok je dosť slaná. Podávame s bielou bagetou a bielym vínom.
TIP BREAKU: Varíme len dobre očistené a zatvorené slávky. Naopak, tie, ktoré sa pri varení neotvoria, neotvárame nasilu, ale vyhodíme. Od šťavičky si oblížeme všetky prsty.