1. Zrejúce syry
Syry ako čedar, modré plesňové syry, hermelín, alebo švajčiarske syry obsahujú tyramín, ktorý môže spôsobovať bolesti hlavy. Za normálnych okolností nemajú ľudia problém spracovať tyramín. Pokiaľ však nemáte dostatok enzýmu na jeho spracovanie, aminokyselina sa hromadí v krvnom obehu a zvyšuje krvný tlak. Tyramín rovnako spôsobuje hromadenie stresového hormónu. Táto kombinácia môže spôsobovať vyššie riziko migrén a bolestí hlavy.
2. Červené víno
Dehydratujúci účinok alkoholu vo všeobecnosti nepriaznivo vplýva na fyzickú pohodu. Červené víno však obsahuje triesloviny, ktoré sa nachádzajú v šupkách hrozna a dávajú vínu typickú trpkosť. Triesloviny môžu vyvolávať bolesť hlavy.
Dobré správy sú, že nie všetky druhy červeného vína majú tak vysoký obsah týchto látok. Cabernet a Merlot sú odrody, ktoré majú nižší obsah trieslovín.
3. Údené mäso a ryby
Podobne ako zrejúce syry, aj údené mäso, salámy, klobásy sú plné tyramínu. Rovnako to platí aj pre údené ryby a kaviár.
Navyše mnoho údenín obsahuje navyše obsahuje konzervačné látky, ako sú dusitany a dusičnany. Oboje spôsobuje rozšírenie ciev , čím sa zvyšuje prietok krvi do mozgu. Ten môže vyvolať bolesti hlavy.
4. Kyslá kapusta
Kyslá kapusta je výborná na trávenie, nie však pre vašu hlavu. Ak máte sklony k bolestiam hlavy, radšej sa tejto slanej potravine vyhnite.
5. Sušené alebo prezreté ovocie
Možno to bude pre vás prekvapením, ale zrelé ovocie takisto obsahuje vysoké dávky tyramínu. Sušené hrozienka alebo marhule sú obvyklými spúšťačmi bolestí hlavy. Navyše obsahujú siričitany, ktoré majú zabrániť zhnednutiu plodov, ktoré neprospievajú nášmu zdraviu.
6. Káva
Mnohé bolesti hlavy sú spôsobené práve rozšírením ciev. Kofeín cievy zužuje, a preto mnohí ľudia pijú kávu alebo čierny čaj, keď ich hlava bolí. Problém však nastáva pokiaľ prijmete príliš veľa kofeínu a cievy sa vracajú do „normálu“. Konzumáciu kofeínu treba držať pod 200 mg denne.