Rodina Babičovcov pochádza z chorvátskej Dalmácie, odkiaľ sa na konci devätnásteho storočia vydalo mnoho ľudí hľadať šťastie u protinožcov. Veľká komunita sa utvorila na severnom ostrove Nového Zélandu, kúsok od najväčšieho mesta Auckland. Chorváti sa, ako je u menšín zvykom, často navštevovali, inak to nebolo ani v rodine Josipa Babiča (neskôr si zmenil meno na Babich), ktorý v roku 1910 dorazil na Nový Zéland, kde už žili jeho traja bratia. Najskôr sa živili zberom a predajom prírodnej živice zo stromov kauri, no už v roku 1912 zasadil Josip prvý vinič v Henderson Valley, kde spolu s bratmi kúpili na dlh pôdu. Legenda hovorí, že k vinárstvu dotlačila bratov Babičovcov Josipova energická priateľka Marta Grgičová, aby vraj bolo čím hostiť početné návštevy. Podmienky neboli zlé, skúsenosti z Dalmácie postačujúce, a tak už v roku 1916 ponúkol Josip príbuzným, kamarátom a ďalším návštevám svoje prvé víno. Muselo byť naozaj chutné, keďže Josip si neskôr vzal Martu za ženu, mali päť detí a vydržali spolu až do smrti.
Rodinná firma
Josip začal svoje prvé vína predávať v sudoch aj vo fľašiach pod značkou Babich Brothers a bratia sa do Henderson Valley, kde začali budovať malú vinicu, presťahovali a vytvorili tam rodinné sídlo. Tu sídli firma dodnes. Spočiatku sa venovali odrode Pinot Meunier, u nás sa používa aj označenie Rizling čierny.
Paradoxne, dôležité obdobie pre rozmach rodinnej firmy, do ktorej neskôr vstúpili aj Josipovi synovia, bola druhá svetová vojna. Americká armáda posielala svojich vojakov oddýchnuť si a načerpať sily pred ďalšími bojmi do základne v Aucklande a Babichovci tam dodávali víno. Konečne sa zbavili dlhu za nákup prvej pôdy, a tak mohli začať investovať do výroby vína. Postupne nakúpili ďalšie vinice, rozšírili portfólio svojich vín – pestovali už aj Muller Thurgau, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir a Pinotage, neskôr pribudlo aj Chardonnay. Ako plynuli roky, značka Babich sa stávala symbolom naozaj kvalitných vín, začiatkom roka 1980 začali vyvážať do Európy, prvým trhom bolo Nemecko, prišli prvé medaily z domácich a neskôr aj medzinárodných súťaží. Keď v roku 1983 zomrel Josip, o budúcnosť značky sa rodina nemusela báť – velila jej Marta (zomrela o jedenásť rokov) a najmä dvaja synovia – Peter a Joseph, ktorí už majú na domácej vinárskej scéne skvelé renomé. Nielenže dokážu dodržiavať tradície, ale aj idú s dobou.
Rýchlo naskočili na vlnu výroby Savignonu Blanc v oblasti Marlborough, ktorý preslávil nielen vína Babich, ale celé novozélandské vinárstvo. „Chceme mať vinice v správnych regiónoch a na tých najlepších miestach a na nich vybrať ideálne odrody. Snažíme sa vyrobiť vína, ktoré majú štýl, eleganciu, pritom sú rafinované, ľahko sa pijú a zanechávajú dojem,“ vysvetľuje filozofiu firmy Joe Babich. Dnes patrí značka Babich Wines medzi rešpektovaných svetových výrobcov, vína vyvážajú do desiatok krajín po celej planéte. Znakom, že ich cesta sa ani zďaleka nekončí, je aj nástup Petrovho syna Davida, zástupcu tretej generácie „Babičovcov“, do vedenia firmy.
Hore a dole
Babich dnes vyrába trinásť rôznych druhov vín. Ich vinice sa rozprestierajú na vyše štyristo hektároch pôdy v rôznych kútoch Nového Zélandu. Joe Babich s hrdosťou hovorí, že vlastnia najstaršie, ale aj najmladšie a najmodernejšie vinárstva na Novom Zélande. Tými najstaršími sú legendárne vinice v Henderson Valley, kde kedysi firma začínala, najmladším je nové ultramoderné vinárstvo v oblasti Marlborough, postavené pred tromi rokmi. Práve táto oblasť je synonymom pre víno Sauvignon Blanc.
Fajnšmekri uznávajú aj Hawke’s Bay – miesto, kde dozrieva hrozno pre ikonické rady Irongate a Patriarch, je povestné skvelým podnebím, dostatočne chladným, aby hrozno pomaly dozrelo, ale aj teplým a slnečným, aby podporilo optimálne ovocné zrenie. „Boli sme hore aj dole,“ konštatuje Joe Babich. „Prežili sme dve svetové vojny, veľkú ekonomickú krízu, epidémiu chrípky. Ale zažili sme aj vzrušujúci nárast výroby a zohrali sme úlohu v rozkvete novozélandského vinárstva a jeho rozmachu do celého sveta,“ hovorí spokojne. Veru má byť na čo hrdý, veď značku Babich zaradili medzi päťdesiat najobdivovanejších značiek vína na celom svete.
Fenomén Marlborough
O južnom novozélandskom ostrove si vinári dlho mysleli, že je príliš chladný a neodvažovali sa na ňom pestovať hrozno. Prvé pokusy z roku 1973 v oblasti nevyšli – hrozno z odrody Cabernet Sauvignon nedozrelo. Toto čisté, pokojné a slnečné údolie chránené pred nepriaznivými vplyvmi oceánskeho počasia pohorím na juhu a severe však nedalo niekoľkým odvážlivcom spávať a už o rok vyskúšali odrodu Sauvignon Blanc – a bol to zásah do čierneho. Hrozno bolo, ako hovoria domáci, „pungent“, teda pichľavo ostré, mimoriadne chuťovo intenzívne a korenisté. To bol štart fenoménu, ktorý dnes pozná celý svet. Renomé si začalo budovať v osemdesiatych rokoch minulého storočia, dnes sa Nový Zéland označuje za producenta najlepšieho vína tejto odrody, tamojšie vína zbierajú najvyššie ocenenia na najprestížnejších vinárskych a gastronomických akciách.
Ideálnymi predpokladmi na jeho kvalitu sú úrodná, dobre priepustná ílovitá pôda na štrkovom podklade v nízko položenom údolí Wairau. Vysoký počet slnečných dní a chladných nocí zase vytvára koncentráciu chutí, ktoré sú evidentne výrazné nielen v odrode Sauvignon Blanc, ale aj v Chardonay, Rieslingu, Pinot Noir, Pinot Gris, Merlote, ktoré našli ideálne prostredie v plytkých hlinitých pôdach južných údolí.
Tipy Breaku
Babich The Patriarch 2009 Hawke’s Bay
Víno Patriarch v zložení Cabernet Sauvignon 50 %, Malbec 25 %, Cabernet Franc 25 % patrí k vlajkovým lodiam vinárstva Babich. Dozrieva vo francúzskych dubových sudoch trinásť mesiacov. Čas archivácie je až pätnásť rokov a produkcia je veľmi limitovaná.
Babich Sauvignon Blanc Black Label 2014 Marlborough
Určené pre špičkovú gastronómiu a milovníkov vína, prvýkrát vyrobené v roku 2005. Odhaľuje úžasne širokú paletu vôní a chutí sauvignonov z oblasti Marlborough. Najlepšie chutí mladé víno, jedno- až trojročné.
Babich Pinot Noir 2012 Marlborough Reserve
Červená odroda, ktorej sa na Novom Zélande darí najlepšie. Ideálne gastronomické víno sa hodí k pernatej divine, kohútovi či k rôznym paštétam. Vhodné na skladovanie maximálne päť rokov.
Babich Sauvignon Blanc 2014 Marlborough
Jedno z najpredávanejších novozélandských vín na Slovensku. Vychladené výborne chutí ako aperitív, rovnako dobre podporí chuť ľahkých letných šalátov a morských plodov. Najlepšie si vychutnáte mladé víno.