Václav Berka, pivovarník Plzenského Prazdroja
Podľa čoho môže hosť spoznať, kde sa čapuje dobré pivo?
Keď prídem do reštaurácie, kde ma poznajú, s výčapníkom si pri pozdrave vždy podáme ruky. Už v tej chvíli asi na päťdesiat percent zistím, či bude pivo dobré. Ak je ruka mokrá, je to už polovičná záruka toho, že sa dobre stará o výčapné sklo a umýva poháre tak, ako má. Keď totiž výčapník načapuje pivo do krásne vychladeného a umytého pohára, urobí snehobielu smotanovú penu, prinesie ho na stôl pred hosťa, pena sa zahojdá a ešte mu k tomu výčapník popraje „na zdravie“, ľudia majú skoro taký zážitok, akoby si plzenské dopriali priamo v pivovarskej pivnici.
5 dôležitých faktov o čapovaní Pilsner Urquell:
1. MOKRÝ POHÁR
Pollitre by mali byť vychladené na teplotu piva. Mali by byť čisté a hlavne mokré.
2. MAJSTER ZA VÝČAPOM
Naši predkovia hovorili, že „sládek pivo vaří, ale hostinský ho dělá“, a to stále platí. Výčapník je najdôležitejší človek prevádzky, teda spolu so šéfkuchárom.
3. KRÉMOVÁ PENA
Pena musí byť vždy mokrá, hustá a krémová. Iba takáto pena totiž pôsobí ako ochrana piva, uchováva jeho správnu rezkosť a dopĺňa lahodnú chuť piva.
4. PIVO BEZ BUBLINIEK
Ak sa na stene pohára usadzujú bublinky, polliter nie je čistý.
5. KRÚŽKY NA POHÁRI
Keď výčapník správne načapuje Pilsner Urquell do čistého a vychladeného pollitrového pohára, budú sa na pohári počas upíjania tvoriť krúžky. Podľa nich sa dá ľahko spočítať, na koľko dúškov pivo vypijete.