Údené trhané bravčové (VIDEO)
12 porcií
Ingrediencie:
3kg bravčového ramena, najlepšie aj s kosťou
50 ml jablkového octu
50 ml jablkovej šťavy / džúsu
50 ml šťavy z ananásu / ananásového džúsu
1 polievková lyžica worcesterskej omáčky
12 žemlí na burgre
1 fľaštička omáčky Hellmann ‚s American BBQ
Koreniaca zmes:
1/2 šálky sladkej červenej papriky
1/2 šálky chilli
1/4 šálky hnedého cukru
1/4 šálky bieleho cukru
2 lyžičky mletého čierneho korenia
2 lyžičky kajenského korenia
2 lyžičky horčicových semienok
2 lyžičky sušeného cesnaku
1 lyžička drveného rímskeho kmínu
1 lyžička soli
Všetky ingrediencie na zmes zmiešame.
Postup prípravy:
1. Rozpálime si gril na 110 °C.
2. Koreniacu zmes poriadne vmasírujeme po oboch stranách ramena.
3. Položíme na gril, priklopíme a pečieme pomaly 4 – 5 hodín, kým mäso nemá tmavú mahagónovú farbu.
4. Mäso vyberieme z grilu, položíme na papier na pečenie, zalejeme zmesou z jablčného octu, jablčnej šťavy, ananásového džúsu, worčesterovej omáčky a do papiera na pečenie zabalíme tak, aby nám zmes nevytiekla. Potom ešte celé zabalíme do alobalu.
5. Položíme späť na gril a pečieme pomaly pri 110 °C ďalších 4 – 6 hodín. Mäso by potom malo mať vnútri teplotu 90 °C a byť na dotyk veľmi mäkké, až takmer rozpadajúce sa.
6. Zložíme z grilu, opatrne rozbalíme a z mäsa vyberieme kosť.
7. Polejeme omáčkou Hellmann’sa American BBQ a poriadne premiešame.
8. Podávame v burgrových žemliach spolu so šalátom Coleslaw.
Chrumkavé kuracie krídelká
6 porcií
Ingrediencie:
1kg kuracích krídeliek
Koreniaca zmes:
1 lyžička drveného čierneho korenia
1 lyžička granulovaného sušeného cesnaku
1 lyžička sušenej cibule
1 lyžička sladkej červenej papriky
1 lyžička sušeného tymianu
2 lyžice kvalitného rastlinného oleja
2 fľaštičky omáčky Hellmann’s American BBQ
Dip:
125ml grilovacie omáčky Hellmann’s SAMBA
Postup prípravy:
1. Konce krídiel odrežeme. Vložíme do misy, posypeme koreniacou zmesou, pridáme olej a omáčku Hellmann’s American BBQ. Všetko dôkladne premiešame. Krídla necháme marinovať cez noc.
2. Rozpálime gril, do ktorého sme si pripravili uhlia a kúsky dreva a priklopíme.
3. Krídla ugrilujeme zo všetkých strán do chrumkava, trvá to asi 5 – 8 minút, kým nezačnú karamelizovať.
4. Podávame s grilovacou omáčkou Hellmann’s SAMBA.