Najlepšie chutí priamo z kríkov, ale v podstate je jedno, či si ho nazbierate v lese, vypestujete doma v záhrade alebo kúpite na trhu. Bobuľové ovocie je parádnym zdrojom dôležitých antioxidačných látok. Obsahuje aj silné dávky antokyánov, quercetínu alebo vitamínu C. Práve antioxidanty sú látky, ktoré majú preventívne účinky pri najzávažnejších ochoreniach – kardiovaskulárnych či onkologických a spomaľujú proces starnutia. Každé z tohto ovocia má však účinky na niečo iné.
KLASIKA
Čučoriedky: Zabudnite na mrkvu, najlepšie na oči sú práve čučoriedky. Ale prospievajú aj pamäti, znižujú zápaly a pomáhajú pri problémoch so srdcom či s kŕčovými žilami. Naložené v liehu sú skvelé aj pri hnačkách. A pst… dobré sú aj na hemoroidy.
Černice: Problémy so štítnou žľazou patria k najčastejším súčasným civilizačným chorobám a černice sú vhodné ako podpora liečby. Isté štúdie ich odporúčajú aj ako prevenciu rakoviny, určite však pomáhajú znižovať vysokú hladinu cholesterolu. Ale dobré sú aj pri obyčajnom nachladnutí alebo pri chrípke.
Brusnice: Ich sila pri liečbe ochorení močových ciest je povestná. Keďže v surovom stave nie sú príliš chutné, odporúčame sušené brusnice, šťavy či čaje, na trhu je dnes veľký výber. Aj veľké množstvo vlákniny je nápomocné pri hnačkových ochoreniach.
Maliny: Držíte diétu? Tak šup-šup do lesa na maliny. Alebo na trh! Sú totiž bohaté na vlákninu a obsahujú až osemdesiatpäť percent vody! Takisto sú vhodné pre tých, ktorým často tečie krv z nosa.
Ríbezle: Pomáhajú pri psychických problémoch a veľkom strese. Ako pri malinách, aj ríbezle majú tri farebné variácie, najviac vitamínov majú čierne. Pôsobia močopudne a potopudne, proti hnilobe, ale aj proti hnačke.
Egreše: V čase vírusových ochorení je egreš vítaným pomocníkom, škála prvkov, ktoré obsahuje, je nesmierne široká. Skvelý je na detoxikáciu, v šupke je zase dostatok nenasýtených mastných kyselín, čo prospieva srdcu.
Moruše: Plody môžu byť čiernofialové alebo zelenkastobiele a môžeme o nich povedať, že sú to uvoľňovače… To znamená, že na jednej strane majú laxatívne účinky, na druhej strane šťava z nich pomôže pri uvoľňovaní hlienov pri nádche.
NASTUPUJÚCE
Rakytník: Má malé bobule okrúhleho až vajcovitého tvaru so žltým, oranžovým až červeným sfarbením. Sú šťavnaté, sladké, niekedy aj jemne kyslé. Rakytník posilňuje imunitu, má regeneračné účinky na poškodenú pokožku a žalúdočnú sliznicu a má antiaterosklerotický a analgetický účinok.
Muchovník: Pochádza z kanadských prérií, tamojší aborigéni jeho účinky dobre poznajú a pomaly sa udomácňuje aj u nás. Má sladučké tmavofialové bobule s voskovým povlakom, podobné čučoriedkam. Obsahujú veľa organických kyselín, pektínu a podporujú prevenciu celej škály chorôb vrátane rakoviny. Odvar z listov upravuje žalúdočné a črevné problémy.
Arónia: Aj táto rastlinka si u nás získava veľkú popularitu. Má veľké čierne plody, ktoré obsahujú veľké množstvo minerálnych látok a vitamínov, podporujú imunitný systém, činnosť srdca a ciev, sú mimoriadne vhodné pre diabetikov.
Najchutnejšie a najzdravšie sú priamo z prírody alebo zo záhrady. A teraz je čas, keď sa treba poriadne „obžrať“ a nazbierať si aj do mrazničky, prípadne vysušiť na horšie časy.
Trocha ľadového mlieka a bobuľové ovocie všetkého druhu, mixér, zopár minút času a získate fantastický osviežujúci nápoj. Ak nemáte mixér, šup s nimi spolu s müsli do jogurtu!
Nie je nič ľahšie, ako šupnúť ovocie s jednoduchým cestom na pekáč a upiecť chutný koláč. Internet sa ľahkými receptami len tak hmýri.
V prípade hrozna, ríbezlí a dokonca aj arónie nezabúdajte na možnosť výroby fajnového domáceho vínka.