Tajomstvo jedinečného hovädzieho steaku spočíva nielen v kvalitne odležanom nízkom roštenci, ale aj niekoľkých zaujímavých krokoch. Vedci z Kansas City University v Spojených štátoch odporúčajú zopár trikov pre dokonalejší mäsový zázrak na tanieri. Táto šťavnatá záhada spočíva v zmrazovaní a rozmrazovaní vybraného kusu mäsa, a to ešte pred samotnou prípravou. Zmrazenie totiž zapríčiňuje skrehnutie svalových vlákien, čo sa odráža na celkovej chuti steaku.
Vedci mäso zmrazili na dobu dvoch týždňov. Pred finálnou prípravou ho mrazničky vybrali a ponechali dalších 24 hodín ležať v chladničke. Pozor, neklaďte ho z chladničky rovno na gril alebo panvicu. Dajme nášmu mäsu špeciálny stop-time, asi tak 15-20 minút, kým sa pri izbovej teplote spamätá. Ak v tejto dôležitej chvíli ešte zabojujme s hladom, dáme bielkovinám čas, aby sa vyrovnali s okolitou teplotu, čím predídeme sčernaniu a pripaľovaniu. Následne steak osušíme papierovou utierkou a môžeme začať s jeho tepelnou prípravou.
Akonáhle sme spokojní, položíme ho na drevenú dosku. Počkajme ešte ďalších 5 minút, aby skvelá šťava z hotového steaku ostala vovnútri a nevytiekla na tanier po prvom zarezaní nožom. Portál menshealth.com upozorňuje, že skutoční fajnšmekri by mali zvážiť ešte jeden krok. Zmiešame olivový olej s morskou soľou a nadrobno nasekaným rozmarínom. Touto zmesou potom ešte teplé mäso “vymasírujeme” a steak získa nový a nečakaný chuťový rozmer. Dobrú chuť!