Sme na Morave, v Mikulovskej oblasti, v obci Dolní Dunajovice. Pálavské vŕšky na obzore v objatí nekonečných viníc. Tu je Mikrosvín doma. Vôkol viničné trate v dosahu Mikulova, Pernej, Březí, v Dobrom Poli. Krásne je tu, ešte krajšie v „sklípku“… Ach, tie neuveriteľné tamojšie vlašáky. Ich vôňa, chuť, korenistosť, plnosť…
Napríklad z ročníka 2009 majú v Mikrosvíne päť vzoriek Rizlingu vlašského. Každý z inej trate a každý sa na jazyku správa inak. Zvláštne… rovnaká odroda, rovnaká technológia a technológ, rovnaké spracovanie, rovnaký identický rozbor a víno je iné. Svoje.
Jedinečnosť terroire:
„Práve toto má na svedomí čaro terroire. No a butikové vinárstvo, akým je Mikrosvín, z jedinečného terroire Pálavy ťaží,“ hovorí obchodný riaditeľ David Chrápek. Zvláštne, hodnotiace slová znalca nám povedal inde. V slováckej vinohradníckej oblasti v Bzenci. Popravde, odtiaľ z Pálavy kameňom nedohodíš. Ale logiku to má, pretože Mikrosvín Mikulov je dcérskou spoločnosťou Zámeckého vinařství Bzenec. Skrátka Mikrosvín kúpili. No a filozofia pánov z Bzenca vanie aj do Mikrosvínu v Dolných Dunajoviciach. Žiadna prehra, Mikrosvínu sa ušla úloha najprestížnejšia – byť firemnou čerešničkou na torte…
Tam, vo vinohradoch:
Máme šťastie, na Pálave práve oberajú Sauvignon nad Dunajovicami v obci Perná, na trati Zadní Purmice. Vraj ide o tamojšiu najlepšiu polohu. Bobule ako med! Úroda je tohto roku menšia, sucho a horúčava (ak chcete páľava, nenadarmo ten názov), obrali strapce o objem, ale pridali na cukornatosti. Vinice sú na terasách priamo na úpätí Pálavy. Pôda ťažká, ale menej ílovitá s vysokým obsahom vápnika. Isteže, vápnik! Práve z neho pochádzajúcu mineralitu cítiť v každom poháriku.
Späť do Bzenca:
Vedenie rozhodlo, že nie všetky klenoty z pálavských viníc Mikrosvínu zostávajú v okolí Mikulova. Filozofia Zámeckých sklepov velí, že spracúvajú hrozno z celej Moravy, čiže aj z Pálavy. Aby vyrobili vína akostné, prívlastkové, ale i vína svojej vrcholovej rady Ego. Pošťastí sa nám ukojiť svoje ego pohárikom trojkombinácie Rulandského šedého, Rulandského bieleho a Chardonnay…
Riaditeľ Zámeckých sklepov Bzenec Bořek Svoboda hovorí: „Práve Chardonnay je najlepšie z okolia Mikulova, z Pálavy. Trojkombináciu dopĺňa Rulandské šedé zasa od Znojma a Rulandské biele zo Slovácka.“ Aha, už tomu rozumieme: Bzenčania popoťahujú pupočnou šnúrou dcérskych vinárskych firiem z jednotlivých oblastí, aby cielene vyrobili žiadaný tekutý produkt. Tomu sa prispôsobuje už samotný rez viníc, práce počas vegetačného obdobia, oberanie, spracovanie, kvasenie, školenie i konečné plnenie do fliaš. Tu skôr ide o to, aby bol veltlín veltlínom a podobne… Na terroire až tak nezáleží…
Viac sa dočítate v novembrovom čísle mesačníka Brejk.