Možno bolo šialené vybudovať reštauráciu s ambíciou byť najlepšou na Slovensku tam, kde je do neba vysoko a do Bratislavy ďaleko. Hen, na Kopaniciach. Divá nádhera prírody a ticho… Ale, pozor, aj majetní chalupári cez víkendy! Ešte stále máte dojem, že ide o bláznivý gastro projekt? Ani nie, ak máte za sebou dvadsať rokov v Amerike s vareškou v ruke ako majiteľ Ivan Kotzig.
Ak viete, že vo svete gastronómie solventný klient najviac zaplatí za pôžitky pravé, autentické, prírodné, z miestnych zdrojov, čerstvých surovín, v súlade s prírodou. Preto sa gazda Kotzig, tak vravia majiteľovi reštaurácie, rozhodol dať facku všetkým fast foodom. Po návrate na Slovensko kúpil vidiecku usadlosť v Košariskách, postavenú roku 1848, v tesnom susedstve Štefánikovho rodného domu. Tá facka fast foodu sa volá slow food.
Oslovuje hosťa, ktorému je jedno, že za štvrťlitrovú fľaštičku pramenitej vody z miestnej studničky vycáluje 1,80 eura. Hosťa unaveného veľkomestom, ktorý však vie, že mu vo vidieckom kolorite prinesú pečenú mangalicu či jahňa, alebo teliatko, ktoré ešte včera behalo na paši za usadlosťou. Že zemiaky vyrástli na políčku hnojenom tým najhnojovatejším prírodným hnojom, že chrumkavé kačice a husi mali na Kopaniciach trvalé bydlisko, že jablčná šťava je vytlačená z miestnych jabĺčok, cestoviny sú domáce, bylinky trhá kuchár priamo zo záhona a nepasterizované pivečko uvarili v neďalekom minipivovare. „Za peníze v Praze dům,“ vraví sa.
V Košariskách to možno čoskoro budete mať aj s ubytovaním v jedno- a dvojlôžkových izbách penziónu, veľavážený pán hosť. Budí tu kohút, večer uspáva kopaničiarska slivovica. Pri pohľade z okna vidíte kravky na stráni namiesto bilbordov, mačky sa slnia na terase, pod orechom zasa panáčkuje pes a pýta si od hostí kostičku… Ježiš, tu je tak nádherne…
Mimochodom, U Juhása je otvorené iba v piatok, sobotu a nedeľu. Pravidelný jedálny lístok nevedú. „Naši hostia sa radi dajú prekvapiť, lebo vedia, že dostanú to najčerstvejšie, čo sa práve núka z miestnych zdrojov,“ hovorí gazda. Nezabudnite, práve v týchto dňoch v menu stavili na husi a kačky. Radšej sa telefonicky objednajte. Gazda tu bude iba pre vás, natrie sa vám na chleba. Svoj chleba, zamiesený priamo z kvásku…
Viac sa dočítate v novembrovom čísle mesačníka Brejk.