Predstavte si, že vypijete za týždeň viac ako päť pohárov červeného vína, a ešte si tým znižujete riziko nakazenia Covidom-19 o 17 percent. Fikcia? Nie, veda. Téme sa venoval aj web dailymail.co.uk.
Odborníci sa domnievajú, že je to spôsobené prítomnosťou polyfenolov obsiahnutých vo víne, ktoré môžu spomaľovať účinok vírusov, akými sú aj chrípka a infekcie dýchacích ciest. Pri bielom víne a šampanskom je to trochu inak. Tam ak konzumenti vypili jeden až štyri poháre týždenne, mali o 8 percent nižšie riziko nakazenia sa vírusom v porovnaní s ľuďmi, ktorí ich nepijú. Ako sú na tom pivári? Tých v tomto smere odborníci nepotešili. Pivári a pososkávači jablkového cideru mali naopak takmer o 28 percent vyššiu šancu dostať Covid-19, bez ohľadu na to, koľko ich skonzumovali.
Údaje použité pri výskume z britskej databázy UK Biobank boli analyzované v čínskej nemocnici Shenzhen Kangning. Odborníci ale dodávajú, že zatiaľ čo niektoré alkoholické nápoje znížili riziko nakazenia sa koronavírusom, vystríhajú ľudí pred nadmerným pitím akéhokoľvek alkoholu počas pandémie, pretože tí, ktorí konzumujú alkohol dvakrát nad rámec odporúčaní, majú celkovo vyššie riziko vírusu. Všetko teda s mierou.
Mohlo by vás zaujať:
Ako dorobiť čo najkvalitnejšie víno?
Červené víno podľa vedcov simuluje cvičebný proces
Ako chutí víno vystrelené do vesmíru?