Break.sk
  • Lifestyle
  • Zaujímavosti
  • Autá
  • Šport
  • Cestovanie
  • Gastro
  • Techno
No Result
View All Result
  • Lifestyle
  • Zaujímavosti
  • Autá
  • Šport
  • Cestovanie
  • Gastro
  • Techno
No Result
View All Result
Break.sk
No Result
View All Result
Domov Gastro

Ako dorobiť čo najkvalitnejšie víno?

So zmenou podnebia rieši pestovatelia vínnej révy aj zachovanie kvality svojej produkcie. Pomohli im v tom austrálski vedci z Adelaidskej univerzity. Správu priniesol web adelaide.edu.au.

Vedúci štúdie Pietro Previtali z poľnohospodárskej, potravinárskej a vínnej školy uviedol: „Pokročilé dozrievanie v dôsledku vyšších teplôt je kľúčovým problémom pre pestovateľov hrozna vo väčšine vinárskych oblastí po celom svete, najmä v teplých a suchých oblastiach, ako je Austrália a Kalifornia. “ „To vedie k rýchlejšej akumulácii cukru v hrozne, čo vedie k dosiahnutiu cieľových hodnôt  cukru, keď sú koncentrácie farebných a aromatických zlúčenín pod ich maximálnymi hodnotami. „Pestovatelia musia preto robiť kompromisy medzi zberom, keď je dobrá cukornatosť, ale chýbajú požadované chute, a predĺžením zrenia hrozna, kým sa nedosiahne optimálne zloženie farieb, chuti a arómy.

Foto: pixabay.com / thewinemix0

Austrálski vedci pracovali na viniciach v kalifornskom údolí San Joaquin. Pestovali modrú odrodu Cabernet Sauvignon a testovali rôzne metódy starostlivosti v poslednej fáze dozrievania. Časť vinohradu zbavovali strapcov hrozna a listov, časť intenzívne zalievali, časť ošetrovali oboma spôsobmi, a poslednú časť nechali na pokoji. Zo všetkých štyroch zberov potom vyrobili víno a testovali jeho vlastnosti.

Zalievanie révy viedlo k pomalšiemu zreniu hrozna, odstraňovanie časti listov a znižovanie počtu strapcov na kríku k zrýchleniu dozrievania. V prvom prípade sa zvyšovala kvalita, ktorá sa premietla aj  chutí vína v príjemnejších tónoch kvetov a ovocia. V druhom prípade bolo hrozno sladšie, ale obsahovalo menej farbiva a chuťovo príjemných látok. „Vlna horúčav a sucho vedú k rýchlejšiemu a skoršiemu dozrievaniu a tiež nevýrazným vínam,“ tvrdí profesor Christopher Ford. Všeobecne pre všetky oblasti pestovania platí, že réva dáva pre výrobu vína kvalitnejšie a aromatickejšie hrozno, čím pomalšie pred zberom dozrieva. Potom vznikajú vína, ktoré majú viac kvetinových, ovocných a inak chuťovo príjemných tónov. Výskum profesora Previtaliho dokazuje, že spomalenie dozrievania zavlažovaním je jednou z možných ciest.

Mohlo by vás inšpirovať:

Ako chutí víno vystrelené do vesmíru?
Moja láska víno: Kde končí kariéra, tam možno začína …
Červené víno podľa vedcov simuluje cvičebný proces

Aktuálne číslo

Najčítanejšie

  • Ako semeno prospieva ženskej duši… prehltnúť či vypľuť?

    Ako semeno prospieva ženskej duši… prehltnúť či vypľuť?

    0 zdieľaní
    Share 0 Tweet 0
  • Sexturizmus: Kde si môžete skvele užiť, čo telo ráči?

    0 zdieľaní
    Share 0 Tweet 0
  • (Ne)bezpečné lipómy: Do akej miery je tuková hrčka nebezpečná?

    0 zdieľaní
    Share 0 Tweet 0
  • Penis kontra vagina. Za všetkým stojí magické číslo – 14,8 centimentra

    0 zdieľaní
    Share 0 Tweet 0
  • Alexandra Wallachová

    0 zdieľaní
    Share 0 Tweet 0

Partneri

logo Žilinský Večerník
logo Publishing House
logo Nový Čas Nedeľa
Facebook Pagelike Widget
Break.sk

BREAK © 2024 PUBLISHING HOUSE, a. s.

Užitočné odkazy

  • Inzercia
  • Cenník
  • Etický kódex
  • Štatút
  • Predplatné

Sociálne médiá

No Result
View All Result
  • Lifestyle
  • Zaujímavosti
  • Autá
  • Šport
  • Cestovanie
  • Gastro
  • Techno

BREAK © 2024 PUBLISHING HOUSE, a. s.