Pripraviť trávnik na zimu je dôležité, pretože to pomôže trávnatým plochám prežiť chladné mesiace a zabezpečí zdravý a krásny vzhľad trávy na jar. Od zimnej prípravy záleží, ako veľmi ho budete musieť na jar revitalizovať. A od záhradnej techniky, či to bude námaha, alebo relax. S Fieldmannom vám zaručujeme to druhé.

1. Posledné kosenie

Pred zimou skráťte trávnik na odporúčanú výšku kosenia pre váš druh trávy, čo je väčšinou 3 – 6 cm. Posledné kosenie by ste mali stihnúť skôr, než teploty klesnú pod 7 °C.

2. Trávnik vyčistite

Trávnik zbavte napadaného lístia, vetiev a iného organického odpadu.

3. Prevzdušnite trávnik vertikutáciou

Vertikutáciou sa do pôdy ľahšie dostáva voda, vzduch a živiny a zároveň sa porast zbavuje uschnutých, odumretých častí a machu. Preto patrí vertikutácia k základným častiam starostlivosti o trávnik. Nie každý trávnik však treba na jeseň vertikutovať. Ako to zistíte? Prejdite zľahka po trávniku hrabľami a ak sa v nich zachytí stará tráva, mach, teda „plsť“, vertikutácia je potrebná.

Tip: Spoľahlivosť za dobrú cenu

Na záhradnú techniku Fieldmann sa môžete spoľahnúť celé roky. V sieti predajní PLANEO  a na planeo.sk dostanete všetko potrebné do dielne aj záhrady od značky Fieldmann za skutočne dobrú cenu.

 Na planeo.sk môžete teraz ušetriť zaujímavé peniaze. Pozrite si ponuku nielen záhradnej techniky!

4. Hnojenie

Október je ideálny na posledné hnojenie. Jesenné hnojenie je dôležité, aby sa trávnik posilnil a pripravil sa na zimné obdobia. Použite hnojivo s pomalým uvoľňovaním dusíka a vyváženými živinami, aby trávnik prežil zimu. Postupujte podľa návodu na obale pre správne dávkovanie.

5. Dosejte trávnik

Jesenné dosievanie trávnika pomôže obnoviť a zahustiť trávu. Dosievajte všade tam, kde vznikli prázdne plochy po burine a machoch.

 

6. Zastrihnite okraje

Zastrihnite okraje trávnika, aby bol upravený a mal pekný vzhľad.

 

7. Vyčistite kosačky, vertikutátor a ostatné náradie

Záhradná technika nie je lacný špás, preto ju poriadne vyčistite, naolejujte a zaparkujte na suchom mieste. Z praxe viem, že nejeden záhradkár kosačku po poslednom kosení jednoducho odparkuje nevyčistenú, v lepšom prípade do garáže, v horšom ju prikryje a nechá vonku. Tráva, zachytená v kolesách, nožoch a na ostatných miestach kosačky hnije, čo spôsobuje poškodenie stroja a znižuje jeho životnosť,“ hovorí Roman Krčmár, skúsený predajca z nitrianskej predajne PLANEO. „V každej z 56 predajní na Slovensku sú odborníci, ktorí vám poradia, ako záhradnú techniku zazimovať. Stačí prísť do tej najbližšej a opýtať sa,“ dodáva Roman s úsmevom.