Break.sk
  • Lifestyle
  • Zaujímavosti
  • Autá
  • Šport
  • Cestovanie
  • Gastro
  • Techno
No Result
View All Result
  • Lifestyle
  • Zaujímavosti
  • Autá
  • Šport
  • Cestovanie
  • Gastro
  • Techno
No Result
View All Result
Break.sk
No Result
View All Result
Domov Lifestyle

Na tieto umelé sladidlá si dávajte pozor

Na tieto umelé sladidlá si dávajte pozor

V štúdii na vzorke stotisíc dospelých Francúzov počas ôsmich rokoch tím odborníkov sledoval spotrebu umelých sladidiel, medzi ktorými sa  najčastejšie objavili – acesulfám (29%) spolu s aspartámom (58%) a suklarózou (10%). Závery uverejnil aj web orf.at.

Zo všetkých sledovaných asi 3 300 časom diagnostikovali rakovinu, z ktorých asi 600 bolo tiež považovaných za „ťažkých užívateľov“ umelých sladidiel. Výskumy výskumného tímu konkrétne ukazujú, že zvýšená konzumácia sladidiel aspartám a acesulfám môže viesť v priemere k 13-percentnému zvýšeniu rizika rakoviny – riziko vzniku určitých typov rakoviny je vyššie ako u iných. Štúdia ukázala, že riziko vzniku rakoviny prsníka sa zvyšuje približne o 22 percent. Podľa údajov bolo nadpriemerné aj riziko typov rakoviny, ktoré sú vo všeobecnosti spojené s obezitou (napr. rakovina žalúdka a hrubého čreva).

„Náš výskum nám hovorí, že umelé sladidlá nemožno považovať za „bezpečnú“ alternatívu cukru,“ vysvetľuje nutričná epidemiologička Mathilde Touvierová  z parížskej univerzity Sorbonna. Samozrejme, prílišná konzumácia cukru má tiež jasne preukázané negatívne zdravotné dôsledky. Preto zároveň odporúča: „Musíme jednoducho obmedziť všeobecnú spotrebu sladkých potravín a ponúkať v obchodoch menej výrobkov s cukrom alebo sladidlami.“ Podľa Touvierovej bol výskum obmedzený v niekoľkých oblastiach. Vedci napríklad nemohli pri takom vysokom počte ľudí skontrolovať správnosť dotazníkov, ktoré dospelí sami vyplnili. O to dôležitejšie sú podľa nej ďalšie výskumy.

Poznámka (zdroj: wikipédia)
*Aspartam, je asi 180-krát sladší ako cukor. Je tepelne nestály, preto sa nemôže používať na pečenie. Jeho kalorická hodnota je prakticky nulová.
** Acesulfám K (acesulfám draselný) je draselná soľ používaná ako neenergetické sladidlo, s priradeným kódom E950. Je približne 200krát sladší ako sacharóza. Jeho sladivosť sa rovná sladivosti aspartamu, je polovičná v porovnaní so sacharínom a štvrtinová v porovnaní so sukralózou.

Mohlo by vás zaujať:

Sedem dôvodov, prečo odmietnuť cukor
Ste závislí od energydrinkov? 13 dôvodov, prečo ich NEPIŤ
Tichý zabijak v podobe energetického nápoja

Aktuálne číslo

Najčítanejšie

  • Ako semeno prospieva ženskej duši… prehltnúť či vypľuť?

    Ako semeno prospieva ženskej duši… prehltnúť či vypľuť?

    0 zdieľaní
    Share 0 Tweet 0
  • (Ne)bezpečné lipómy: Do akej miery je tuková hrčka nebezpečná?

    0 zdieľaní
    Share 0 Tweet 0
  • Sexturizmus: Kde si môžete skvele užiť, čo telo ráči?

    0 zdieľaní
    Share 0 Tweet 0
  • TOP 10: Najnebezpečnejšie zamestnania na svete

    0 zdieľaní
    Share 0 Tweet 0
  • Svet drahých a luxusných cigár. Koľko stoja najdrahšie?

    0 zdieľaní
    Share 0 Tweet 0

Partneri

logo Žilinský Večerník
logo Publishing House
logo Nový Čas Nedeľa
Facebook Pagelike Widget
Break.sk

BREAK © 2024 PUBLISHING HOUSE, a. s.

Užitočné odkazy

  • Inzercia
  • Cenník
  • Etický kódex
  • Štatút
  • Predplatné

Sociálne médiá

No Result
View All Result
  • Lifestyle
  • Zaujímavosti
  • Autá
  • Šport
  • Cestovanie
  • Gastro
  • Techno

BREAK © 2024 PUBLISHING HOUSE, a. s.