V súčasnosti na trhu nájdete desiatky energeticky stimulujúcich výrobkov, rôznych druhov, príchutí, farieb, no zloženie je vždy podobné. Veľa cukru, kofeínu a éčok. Asi všetkým prirodzene napadne, že tieto povzbudzujúce nápoje nebudú veľmi zdravé. No uvedomujeme si, ako nezdravé naozaj sú?

Energy drinky stimulujú centrálnu nervovú sústavu a pri nadmernej konzumácii môžu byť nebezpečné. Týka sa to najmä jedincov, ktorí majú nábeh na srdcovo-cievne ochorenia. Pravidelným pitím týchto nápojov si môžeme tento nábeh aj vypestovať. Štúdia z roku 2016, ktorá prebiehala na ľuďoch vo veku 18 až 40 – na tých najodolnejších – ukázala, že tí, čo pravidelne holdovali energy drinkom mali zvýšenú hladinu QTc intervalu. Ten evokuje abnormálny srdcový rytmus.

Samozrejme, keď si za volantom doprajete jeden dúšok, pretože potrebujete akútne povzbudiť, na tom nie je nič zlé. Predídete prípadným vážnejším komplikáciám spôsobených mikrospánkom. Ak je to však vaša pravidelná barlička ako sa naštartovať, máte problém. Energy drinky obsahujú množstvo látok, ktoré navyše spôsobujú závislosť. Ak sme vám prehovorili do duše a vy ich teraz vysadíte, pripravte sa na stavy únavy. A desivú chuť na svoj obľúbený nápoj. Cukor a kofeín, na ktoré je vaše telo zvyknuté, mu bude chýbať, preto by ste si mali pripraviť zdravé alternatívy, ako sú matcha čaj a ovocie.

Poznáte ten pocit, keď už by ste si aj pospali po ťažkom dni, ale jednoducho sa to nedá? Áno, aj za to môže energy nápoj. To zas spôsobuje zmeny v správaní, najmú zvýšenú nervozitu. Môže to zasiahnuť aj do vášho osobného života. Musíte sa zmieriť s tým, že ide o závislosť ako každú inú a rovnako nebezpečnú. Problém je, že energetické nápoje nájdete v každých potravinách či bare. Sú voľne predajné všetkým vekovým kategóriám. Deti si neuvedomujú, ako veľmi môžu byť škodlivé. Najmä pre telo vo vývoji.

Najväčším „vtipom“ je fenomén energy drinku miešaného s vodkou. Naservírujú vám ho v každom jednom bare, no je vrcholne nezdravý. Kombinácia alkoholu a povzbudzujúceho nápoja nás pomaly, ale iste zabíja. Keď ste na párty, vydržíte síce tancovať a piť do rána, no za veľkú cenu. Takéto noci spôsobujú dehydratáciu organizmu, ktorý má za následok kolaps, prehriatie a vážne ohrozenie zdravia. Pri kombinácii s alkoholom človek nevie posúdiť, koľko toho vypil.

Dúfame, že sme vás týmto článkom inšpirovali a nabudúce si radšej k vodke dáte minerálku, prípadne v práci niektorý z pestrej palety zelených čajov.

 

Foto: Beverage Daily, Geek, Bloomberg