Cirhóza je zjazvená pečeň v dôsledku dlhodobého a pretrvávajúceho poškodenia toxínmi, napríklad alkoholom alebo vírusmi. Môže byť smrteľná z dôvodu zvýšeného rizika zlyhania pečene a rakoviny. Podľa štúdie zo Southamptonskej univerzity, uverejnenej aj na webe newscientist.com, by však pravidelné konzumovanie kávy mohlo znížiť riziko jej vzniku.

„Nikto presne nevie, ktoré zlúčeniny sú zodpovedné za potenciálny ochranný účinok proti chronickému ochoreniu pečene.“ Naše zistenia, že všetky druhy kávy pomáhajú, však naznačujú, že kombinácia zlúčenín môže účinkovať. “ Profesor Oliver Kennedy z Veľkej Británie a jeho kolegovia analyzovali údaje od takmer 400 tisíc konzumentov kávy a približne 110 tisíc ľudí, ktorí nepili žiadnu kávu. Kávičkári s dennou dávkou dve šálky – bezkofeínovej, instantnej alebo mletej kávy – mali o 21% nižšie riziko vzniku chronického ochorenia pečene, a o 20% nižšie riziko vzniku chronického ochorenia pečene ako ich kolegovia, ktorí nepijú kávu. Tiež mali o 49 percent nižšiu pravdepodobnosť úmrtia na chronické ochorenie pečene.
Pri kofeínovom nápoji bohov ešte ostaneme:
Po stopách exkluzívnej kávy
Ako nám môže pomôcť káva pri chudnutí?
Ľadová káva: Čierne zlato na studeno