Na začiatku je vždy niečo veľmi jednoduché a často aj logické. Presne taká je obyčajná ľadová káva. Keďže chceme spoznať absolútne základy, zabudnite na pridávanie zmrzliny, rôzne variácie frapé či nebodaj vyrábanie ľadovej kávy priliatím chladeného mlieka. V dobrej kaviarni vám skúsený barista naservíruje ľadovú kávu tak, že pripraví klasické horúce espresso, no na ľade. Prípadne spraví prekvapkávanú kávu, ktorú rovnako servíruje na ľade. Trik je v tom, že v oboch prípadoch použije dvojitú dávku kávy. Nechcete totiž, aby vám topiaci sa ľad rozriedil váš obľúbený nápoj na niečo, čo bude pripomínať výplach špinavej nádoby. Ak by sme chceli byť skutočne pedantní, rozprávanie o kvalite ľadu by bolo na samostatný článok.

Ľadová káva chutí inak

Ak si celkom neviete prestaviť, prečo piť takúto kávu a ako chutí, je to o zmene a osviežení. Áno, istotne ste už počuli o tom, že rôzne putovné púštne kmene pijú počas horúčav teplý čaj, pretože v skutočnosti práve táto kombinácia osvieži najviac, no nemusíme byť prehnane strnulí a objavujme! Čo by sa vám na ľadovej káve nemuselo pozdávať, je chuť. Ak niekto štandardne nepije double espresso, nebude na silnejšiu chuť kávy navyknutý. Môže sa vám preto zdať kyslejšia či horkejšia, jednoducho povedané, nejaká iná. A to dokonca aj vtedy, keď pijete kávu z vašej obľúbenej pražiarne. Samozrejme, všetko v prvom rade záleží od samotných zŕn a ich praženia. Máte dve možnosti. Zvyknúť si alebo chvíľu počkať, kým sa natopí ľad a káva sa trochu rozriedi.

Pre trpezlivých

Spôsob prípravy kávy cold brew ste zrejme prvýkrát zachytili s príchodom novodobých kaviarní, v ktorých sa neboja experimentovať a prinášať nové a neortodoxné postupy prípravy kávy. Tento druh studenej kávy však nie je žiadna novinka, prvé zmienky o nej sa objavili už začiatkom 17. storočia. Cold brew označuje postup, nie je to druh ľadovej kávy. Na prípravu sa používa voda izbovej teploty, teda studená, a samotný výluh nevzniká pod umelým tlakom ako espresso. Voda prechádza cez mletú kávu len silou gravitácie a mala by do kávy kvapkať. Cold brew však nie je nič pre netrpezlivých, tento postup si vyžaduje dvanásť až dvadsaťštyri hodín. Výsledná kvapalina sa podáva na ľade.
Kombinácia studenej vody a veľmi pomalej prípravy dokáže z kávy vytiahnuť veľmi intenzívne a aromatické chute. Káva teda môže byť opäť kyslejšia než klasické espresso, no paradoxne aj sladšia a oveľa intenzívnejšia. Jej chuť sa časom od prípravy nemení ako pri espresse, teda takto pripravenú kávu môžete naliať do fľaše, odložiť do chladničky a piť aj na druhý deň a budete mať rovnaký chuťový zážitok. Ak nie ste fanúšikom acidity v káve, rozhodne pred ľadovou kávou uprednostnite cold brew.

Pivo zo šálky?

Zrejme už podľa názvu je jasné, že nitro brew nemá ani zďaleka zapustené korene do histórie ako cold brew. Nitro spopularizoval známy svetový kávový reťazec a základom tohto studeného nápoja je cold brew. Postup prípravy je rovnaký až do momentu, kým v ruke nedržíte fľašu so studeným nápojom, ktorý má korene prípravy v 17. storočí. Ľadovú kávu nalejeme do súdku a dusíkom ju premeníme na bublinkový nápoj, ktorý čapujeme ako pivo. Chuť sa až prekvapivo zmení. Telo je veľmi hladké a bohaté, samozrejme, nechýba hustá pena, ak je všetko pripravené tak, ako má.
Ak ste sa s týmto spôsobom prípravy nestretli a radi skúšate nové veci aj doma, poobhliadnite sa po súdkoch so systémom keg. Ten sa bežne používa na čapovanie piva. Možno budete mať problém nájsť vhodnú veľkosť, no kto hľadá, nájde. Alebo sa pripravte na to, že počas najbližších mesiacov budete musieť vypiť najmenej päť litrov bublinkovej kávy.

Priplatíte si

Pri výbere nápoja často rozhoduje práve cena. Keď už ste spoznali tajomstvá výroby ľadových káv, neprekvapí vás, že stoja viac ako klasické espresso. Či už je to pre viac použitých kávových zŕn, alebo náročnejší postup, vyššia cena je oprávnená. Avšak aj zážitok a čas pitia je často dlhší. Jedine pri nitro brew zrejme budete skutočne zvažovať, či táto skúsenosť za to stojí. Priemerná cena za šálku je päť eur, čo je aj dôvod, prečo čapovaná káva nie je taká rozšírená. Jej popularita však aj napriek tomu, najmä v USA, neustále rastie. Možno sa jedného dňa udomácni aj u nás.

Mohlo by vás zaujímať:
Pastrami je trendy hovädzí lepeňák z New Yorku