Ale pri zabezpečení kvalitného jedla je dôležité aj jeho správne načasovanie. To si v štúdii vytýčili zistiť aj vedci z University of Manchester, podľa ktorých by sme mali brať do úvahy biologické rytmy tela, ktoré vznikali milióny rokov počas evolúcie ľudstva. Ich narušenie vedie okrem hormonálnej nerovnováhy (kortizol, inzulín…) vedie aj nárastu podkožného tuku a cukrovke typu 2. Naše biorytmy sú v modernej hektickej dobe často narúšané – napr. prísunom umelého osvetlenia, trojzmennou prácou, prácou v noci …
Na prísun maxima kalórii by sme sa mali optimálne zmestiť do osem hodinového časového okno od rána do odpoludnia. Ľudia vstávajúci so svitaním a pracujúci od cca ôsmej do sedemnástej majú najväčšiu šancu ostať fit do dlhého aktívneho dôchodku. Práve počas toho rozmedzia by sme mali jesť. Doobeda a okolo obeda nech sú to hlavne sacharidy a bielkoviny, do 15:00 by sme mali skonzumovať tri štvrtiny dennej dávky. Posledná porcia bielkovín a zeleniny by mala prísť na radu do 17:00 hod. Ľudia v minulosti nikdy nejedli toľkokrát počas dňa ako za posledných sto rokov, preto hlavne západná spoločnosť trpí nadmernou obezitou.
Mohlo by vás zaujať:
Sedem dôvodov, prečo odmietnuť cukor
Striedme popíjanie dostalo ranu pod pás
Ak muž neurobí ani desať kľukov, tak má problém