Nemusíte sa báť, že tieto tyčinky budú chutiť ako fašírka zo zbytkov jedla. Jednak, sú v nich brusnice, ktoré dodajú sladkú chuť. Tú prirodzene v proteínových tyčinkách očakávame. Ďalej, hovädzie zadné patrí k najchudším druhom hovädzieho, čo pomáha tomu, aby zmes ostala nemastná a suchá. Cieľom je mäsko dobre do sucha vysušiť.
Pokiaľ máte možnosť zvoľte organické hovädzie alebo trávou kŕmený dobytok. Tento typ mäsa je nutrične hodnotnejší ako hovädzie, ktoré „vyrastá“ na hormónoch a antibiotikách.
Čo budete potrebovať:
300 g hovädzieho zadného
1 šálka sušených brusníc
¼ šálky sójovej omáčky
¼ šálky strúhaného kokosu
3 polievkové lyžice sezamových semiačok
2 čajové lyžičky pomarančovej kôry
½ čajovej lyzičky soli
Ako postupovať:
1. Odstráňte z mäsa prebytočný tuk a nakrájajte ho na menšie kocky. Uložte ho na papier na pečenie a umiestnite na 20 minút do mrazničky. Okraje mäsa by mali jemne stuhnúť, mäso sa bude jednoduchšie mlieť.
2. Rúru predhrejte na 100 – 120 ˚C. Medzitým si rozmixujte čiastočne zmrznuté hovädzie s brusnicami tak, aby sa vytvorila jednotná a hladká hmota. Pridajte zvyšné ingrediencie a premiešajte.
3. Zmes dajte do pekáča s rozmermi 20×20 cm a vysteľte ho papierom na pečenie. Okraje nechajte prečnievať asi o 1 cm na každej strane.
4. Pečte 30 minút. Zlejte všetky prebytočné šťavy, ktoré mäso pustilo a pečte ďalších 50 minút. Pred vybraním z formy nechajte zmes úplne vychladnúť. Nakrájajte na 9 častí. V chladničke vám táto proteínová bomba vydrží týždeň.
Tipy na vylepšenie:
Namiesto brusníc môžete použiť sušené paradajky a spraviť si slanú verziu. Zvoľte bezgluténovú sójovú omáčku namiesto tej štandardnej. Sezamové semiačka sa dajú nahradiť tekvicovými alebo konopnými a pomarančová kôra citrónovou.