Toto talianske víno akoby bolo synonymom radosti, mladosti, sviežej chute a slnka. Vynikajúco chutí samotné a dobre vychladené, ako aj v rôznych miešaných nápojoch. Hovorí sa, že prosecco je pre tých, čo sa chcú baviť, spomínať s rodinou či s kamarátmi, zatancovať si a vypnúť. Dá sa pri ňom síce aj staticky filozofovať, pozorovať svetlo cez sklo pohára, ale na to je jeho rozjarenej energie veru škoda. Prosecco je ako honosný kočiar, ktorý váz odvezie na nočné radovánky.
Už za Rimanov
História tohto bieleho vína, ktoré môže byť šumivé, perlivé, ale aj tiché, siaha až do Rímskej ríše. Najznámejšia teória tvrdí, že prosecco sa vtedy nazývalo pucino a vyrábalo sa z hrozna, ktoré sa urodilo v rovnomennej dedinke na krasových kopcoch nad mestom Terst. Výskumy z minulého storočia dokázali, že už stáročia sa v tejto oblasti vyrábalo niekoľko druhov tohto vína. Základom bola väčšinou odroda glera. Tento vinič sa ešte v polovici sedemnásteho storočia pestoval aj na iných územiach dnešného Talianska, predovšetkým na juhu a juhovýchode. Lenže často podliehal plesniam a iným chorobám a už od osemnásteho storočia sa domovom glery stala dominantne provincia Treviso. Biele bobule sú väčšinou maličké, majú jemnú chuť aj arómu.
Prispieva k nim aj terroir, ktorý zahŕňa pôdu pozostávajúcu z vápenca a morského pieskovca. S technológiou výroby prosecca sa spája meno vinára Antonia Carpena a rok 1879. Začína sa ručným zberom hrozna a jeho triedením, pokračuje sofistikovaným spôsobom lisovania, pri ktorom sa z hrozna získava dokonale čistá šťava. Nasleduje usadzovanie, keď sa skalený mušt v tankoch chladí na päť až desať stupňov Celzia. Mušt začne zrieť a vytvára sa takzvané základné víno. Poslednou a najdôležitejšou fázou je druhotná fermentácia v tlakových oceľových tankoch, trvá maximálne tridsať dní. Práve tu získava víno jemné bublinky, ktoré ho preslávili. Táto výroba sa nazýva charmat-martinotti. Až potom sa prosecco fľaškuje.
Ešte do roku 2010 sa proseccom nazývala nielen oblasť, ale aj odroda hrozna. A to sa vinárom z tradičnej bašty nemohlo páčiť, veď na trh sa tak dostávali vína s týmto názvom z celého sveta, čo sa začalo prejavovať v momente, keď popularita prosecca išla strmo hore. Aj preto sa miestni podnikatelia aj politici rozhodli apelovať na Európsku úniu a tá rozhodla, že prosecco dostalo značku geografického pôvodu, pričom musí obsahovať až osemdesiat percent odrody glera.
Dve centrá, stovky viníc
V súčasnosti tak môže značku zemepisného pôvodu používať iba víno pochádzajúce z provincie Treviso, ktorá sa ťahá okolo Benátskeho zálivu. Jej hranice vymedzujú mestečká Conegliano a Valdobbiadene. Prvé sa považuje za kultúrne srdce oblasti, v druhom zase sídli vinárska škola a viaceré vedecké inštitúcie. Vo Valdobbiadene sa každý rok koná aj tradičná národná výstava šumivých vín. Je tu vyše sto viníc a vinárskych firiem, nečudo, klíma je tu príjemná, veď už oddávna tu trávila letá benátska šľachta, ktorá sem utekala pred dusnými horúčavami tamojších lagún. Hoci sú vinice umiestnené vo vnútrozemí, asi osemdesiat kilometrov od pobrežia, stále tu cítiť vánok od Jadranského mora, ktorý sa mieša so suchým vetrom z Álp.
Vinice sa vypínajú až do výšky päťsto metrov nad morom a sú umiestnené tak, aby mali čo najviac slnka. Počas vegetačného obdobia teploty neprekročia tridsať stupňov Celzia a nepadnú pod pätnásť. Suchá klíma a široký rozsah teplôt vytvárajú ideálne prostredie pre gleru, ktorú domáci dodnes uctievajú ako starobylé dedičstvo regiónu.
Vojna so šampanským
Obľuba prosecca stále stúpa a pred tromi rokmi sa mu prvýkrát podarilo v celosvetovom predaji poraziť aj svojho omnoho známejšieho súrodenca – šampanské. Najviac sa ho vyváža do Veľkej Británie, Spojených štátov, ale aj do Škandinávie a obrovský vzostup má aj spotreba v južnej Kórei. „Ak neurobíme poriadny ťah, o chvíľu zaplaví prosecco aj oblasť Champagne,“ vyjadril sa dokonca aj Claude Giraud, výkonný riaditeľ známej francúzskej značky Henri Giraud. Taliani sú na to náležite hrdí. „Šampanské nepoužívam na umývanie dlážky len z jediného dôvodu – je príliš drahé,“ hovoria si ľudia z regiónu, kde sa prosecco produkuje a nonšalantne sa usmievajú. Či už sú to prvotriedni vinári, vážení profesori, alebo bežní ľudia, všetkým ide na nervy snobské meno, aké si vybudovalo šampanské, a tešia sa, že ich šumivé či perlivé vínečko zostalo stále ľudovou záležitosťou. A to s puncom najvyššej kvality.
Výnimočnosť talianskeho prosecca potvrdzuje označenie vína DOC a DOCG, čo sú skratky pre talianske vína najvyššej kvality s kontrolovaným a garantovaným pôvodom. Pritom skutočne kvalitné prosecco kúpite už od desať eur. „Ľudia si myslia, že prosecco je len perlivý supermarketový ťah, lacná alternatíva šampanského. Ale pozor! Je to ozaj kvalitné víno, vyrobené stáročiami overeným postupom. Veď už len zber hrozna na strmých, takmer vertikálnych viniciach je náročný!“ hovorí Fernando, jeden z menších producentov prosecca pre britský server o víne Decanter.com. Prosecco má silnú aromatickú vôňu, chuť je, naopak, jednoduchá, ľahká s nádychom ovocia, najčastejšie jabĺk, hrušiek, broskýň či marhúľ. Pije sa mladé, vintage ročníky majú maximálne sedem rokov.
Na vínnej ceste
Ak chcete okoštovať mladé prosecco priamo od domácich, ideálne je vybrať sa do regiónu, ktorý nie je pre našinca nedosiahnuteľný (hodina jazdy od Benátok), v čase od mája do augusta. Celých štrnásť týždňov je tu otvorená vinárska Prosecco Road, ktorá má šesťdesiat kilometrov a spája vyše stodvadsať vinárskych výrobcov. Všade sa konajú obľúbené mostras, teda prezentácie vína, a alfresco barbecues, grilovanie miestnych špecialít pod holým nebom. Návšteva vínnych pivničiek je vždy príjemná. Domáci vás privítajú, niektorí aj vyobjímajú a ani sa nenazdáte, na stole máte karafu domáceho prosecca.
Síce ste si ho neobjednali, ale radi ho vypijete a neskôr aj zaplatíte. Ale veď na to tam ste, túlať sa nádhernou krajinou, kde sa strmé vinice striedajú s krásnymi zákutiami, so starými hradmi, s tajomnými osamelými monumentmi aj s antickými termálnymi prameňmi. Práve tu chcete koštovať víno s bublinkami a k tomu aj množstvo ďalších domácich dobrôt – domáci sú právom hrdí na svoje šunky, salámy, syry, všakovaké grilované pochúťky, ale aj na gaštany, huby, med a dokonca aj na grapu. Práve prosecco vám pomôže vyčistiť myšlienky, upraviť žalúdok a nachystať vás na krásny večer.
Základné tipy
Spumante
Šumivé víno sa po otvorení fľašky vyznačuje unikajúcim oxidom uhličitým, ktorý pochádza výhradne z kvasenia. Jeho tlak v uz
avretej nádobe musí byť najmenej tri bary.
Frizzante
Perlivé víno má zväčša celkový obsah alkoholu najmenej 6,5 %. V uzatvorenej nádobe vykazuje pretlak 1 až 2,5 baru.
Tranquillo
Tiché víno neobsahuje takmer žiadny oxid uhličitý, a teda ani bublinky.