Break.sk
  • Lifestyle
  • Zaujímavosti
  • Autá
  • Šport
  • Cestovanie
  • Gastro
  • Techno
No Result
View All Result
  • Lifestyle
  • Zaujímavosti
  • Autá
  • Šport
  • Cestovanie
  • Gastro
  • Techno
No Result
View All Result
Break.sk
No Result
View All Result
Domov Gastro

Trúfate si na najpikantnejšie jedlá na svete?

Milujete také pikantné jedlá, že si pri nich poplačete alebo sa ich nemôžete ani len nadýchnuť? Vyberme sa na chutné spoznávanie tých najpikantnejších jedál. Pripravte si príbor, paličky a vreckovku na prípadné slzy, vyrážame do štipľavého sveta!

Tom Yum (Thajsko)
Thajská kuchyňa sa objavuje v takmer všetkých rebríčkoch najpikantnejších kuchýň sveta. Ak ste tu boli a ochutnávali tradičné a typické thajské jedlá, tak ako ich majú radi Thajčania, určite nám dáte za pravdu. Medzi pikantné symboly z krajiny úsmevov patrí dokonalá polievka Tom Yum. Mnohých už Tom Yum vytrápil, pretože naše chuťové bunky nie sú zvyknuté na taký ostrý závan jedla. V polievke sa miešajú pikantné aj kyslé chute a aj vďaka tomu si ju zamiluje takmer každý. Súhra thajského galangalu, limetkových listov, citrónovej trávy s hríbmi je priam famózna a ak si k tomu pripočítate čerstvé krevety, špecialita je na svete. V Tom Yume sa varí aj niekoľko čili papričiek a práve tie vás napokon dorazia. Miestni si k polievke objednávajú aj ryžu a po pár pikantných hltoch to určite spravíte aj vy. Ak znesiete viac, objednajte si Thai spicy!

Foto: Tomáš Kubuš

Jerk Chicken (Jamajka)
Karibský zástupca najpikantnejších chutí pochádza v našom rebríčku z Jamajky. Reagge ostrov možno nie je v predstavách ako miesto, ktoré vás pri jedle rozplače, ale to ste ešte zrejme neochutnali Jerk Chicken, teda kuracie kúsky ponorené v pekelnej omáčke z niekoľkých pálivých habaňero papričiek. Ugrilované kura vyzerá na prvý pohľad nevinne a ani omáčka vám hneď nepovie o svojich skrytých zákutiach, tak začnite opatrne. Exotiku jedla podčiarkne aj škorica, klinčeky, muškátový oriešok, cesnak, zázvor či tymian, no napokon to budú práve čili papričky rozlievajúce sa ústami a hrdlom, na ktoré si vždy spomeniete.

Foto: Adobe Stock

Phaaal Curry (Veľká Británia)
Nie je karí ako karí a v prípade jedla Phaal Curry to platí viac než dvojnásobne. Hoci by sme korene pikantných karí jedál hľadali na indickom subkontinente, tento pekelný zázrak vznikol paradoxne vo Veľkej Británii, hoci stále v bangladéšskom prostredí. Znalci ho oceňujú ako „najpálivejšie karí sveta“ a ak ste ochutnali  aspoň raz obyčajné indické karí, musí vám zasvietiť kontrolka. Na prípravu Phaal Curry sa použije sedem rôznych druhov čili papričiek, medzi ktorými nechýbajú ani papričky Scotch Bonnet či Habaňero. Kuchár má pri varení na sebe masku, aby sa nenadýchal pekelných výparov. Karí nezapíjajte vodou, ale jogurtom a zajedajte ho chlebovými plackami. Ak ho dokážete zjesť, dostanete dokonca certifikát. Trúfate si?

Foto: Adobe Stock

Kimči Jjigae (Južná Kórea)
Kimči je kórejská láska a s pokojným svedomím ho môžeme vyhlásiť národným jedlom aj bohatstvom. Boli doby, kedy neexistovalo kimči pikantné, ale to sa zmenilo s príchodom čili a Kórejčania si ho zamilovali natoľko, že dnes kimči nemôže bez čili existovať. Priemerný obyvateľ Južnej Kórey zje približne 40 kilogramov tejto pikantnej delikatesy za rok, a to je viac než slušný výkon. Kimči dostanete už aj u nás, ale stále len ako prílohu. V Južnej Kórei sa však pripravuje Kimči Jjigae, ktorý výzorom pripomína guláš, no líšia sa tu ingrediencie. Nájdete v ňom hríby, tofu, cesnak, jarnú cibuľku, kimči a, samozrejme, čili. Každá lyžička vám „spáli“ ústa, no vy nebudete vedieť prestať, pretože tá pekelná chuť je podmanivá.

Foto: Tomáš Kubuš

Hot Pot zo Sečuánu (Čína)
Čína je obrovská a svojou variabilitou skôr pripomína kontinent než krajinu, a tak niet divu, že aj čínska gastronómia je niečo, čo sa líši od regiónu k regiónu. Tým najchutnejším je Sečuán, ktorého jedlá poznajú ďaleko za jeho hranicami. Sečuán sa považuje za kulinársku mekku a korunu na hlave má jeho hlavné mesto Chengdu. Sečuánske čili papričky sú takmer všade. Dotýkajú sa každého jedla, máte ich v raňajkách, v obede aj na večeru a domáci by nič, čo nie je pikantné, takmer ani nezjedli. Milujete pikantné? Ste tu na správnej adrese, kde musíte ochutnať slávny sečuánsky Hot Pot. Slovíčko „hot“ má pri tomto jedle hneď dva významy. Je horúci, pretože si doň namáčate rôzne chutné mäsové či zeleninové ingrediencie a tým, že má v sebe poriadnu dávku čili papričiek, je aj poriadne pikantný. Pohľad na Hot Pot plný plávajúcich čili.

Papa Al Huancaina (Peru)
Asi nemáte Peru zaradené medzi kuchyne s pikantnými jedlami, však? Z omylu vás vyvedie tradičné jedlo Papa al Huancaina, teda varené zemiaky s uvarenými vajcami v žltej krémovej omáčke. Spomedzi všetkých jedál v tomto rebríčku vyzerá peruánsky zástupca najviac nevinne. Pikantné tajomstvo sa skrýva v omáčke vyrobenej z poriadne pálivých žltých čili papričiek Aji Amarillo. Miestni omáčku milujú natoľko, že si do nej namáčajú aj ďalšie drobnosti, no cudzincom naozaj chvíľku trvá, aby svoje zhorené chuťové poháriky nastavili na túto spúšť.

Foto: Adobe Stock

Chilate De Pollo (Mexiko)
Mexická kuchyňa je známa pre svoje čili papričky, no medzi najpikantnejšími jedlami krajiny vyniká polievka Chilate de Pollo, pôvodom zo štátu Guerrero. V tejto polievke nejde len o kvalitný a poctivý kurací vývar, ale jej dušou je cibuľka, cesnak a čili papričky Guajillo, ktoré vyklíčili v samotnom pekle. Tejto polievke sa vyhýbajte vaše prvé dni v Mexiku, aby ste si mohli predtým vychutnať rôzne mexické chute a až potom oceníte jej pikantnosť. Skúste ju na ulici, tak ako ju jedia domáci, a pripravte si k nej aj zásobu tortíl, budete ich určite potrebovať.

Foto: pinaenlacocina.com

Ema Datsi (Bhután)
Bhután vzhľadom na svoju polohu v blízkosti Indie jednoducho do svojej lokálnej kuchyne musel nabrať pikantné chute. O bhutánskej kuchyni sa u nás toho veľa nevie, no ak vám predstavíme jeho národné jedlo, každý milovník pikantných pokrmov sa sem zatúži vybrať. Bhutánskou špecialitou je Ema Datsi, teda feferónky so syrom. Zvláštna kombinácia? Práve naopak, zamilujete si jednoduchosť tohto jedla. Na tanier dostanete zelené, červené alebo žlté čili nasekané na hrubé kúsky. Tie môžu byť sušené alebo čerstvé a keď ich máte naservírované, tak sa zalejú roztopeným syrom z kravského alebo jačieho mlieka. Je len na vás, aké pálivé Ema Datsi zvládnete, pretože čili si môžete vždy pridať. To bhutánske vie, ako vás rozpáliť.

Foto: Tomáš Kubuš

Mohlo by vám zachutiť:

Máte radi chilli? Pozrite si rebríček najštipľavejších papričiek
Číňan má plechový gágor. Denne zošrotuje okolo 2,5 kila chilli
Ako chutí peklo? Najštipľavejšia pizza na svete

Aktuálne číslo

Najčítanejšie

  • Ako semeno prospieva ženskej duši… prehltnúť či vypľuť?

    Ako semeno prospieva ženskej duši… prehltnúť či vypľuť?

    0 zdieľaní
    Share 0 Tweet 0
  • Sexturizmus: Kde si môžete skvele užiť, čo telo ráči?

    0 zdieľaní
    Share 0 Tweet 0
  • (Ne)bezpečné lipómy: Do akej miery je tuková hrčka nebezpečná?

    0 zdieľaní
    Share 0 Tweet 0
  • Alexandra Wallachová

    0 zdieľaní
    Share 0 Tweet 0
  • Ako dlho trvá ideálny sex?

    0 zdieľaní
    Share 0 Tweet 0

Partneri

logo Žilinský Večerník
logo Publishing House
logo Nový Čas Nedeľa
Facebook Pagelike Widget
Break.sk

BREAK © 2024 PUBLISHING HOUSE, a. s.

Užitočné odkazy

  • Inzercia
  • Cenník
  • Etický kódex
  • Štatút
  • Predplatné

Sociálne médiá

No Result
View All Result
  • Lifestyle
  • Zaujímavosti
  • Autá
  • Šport
  • Cestovanie
  • Gastro
  • Techno

BREAK © 2024 PUBLISHING HOUSE, a. s.