Break.sk
  • Lifestyle
  • Zaujímavosti
  • Autá
  • Šport
  • Cestovanie
  • Gastro
  • Techno
No Result
View All Result
  • Lifestyle
  • Zaujímavosti
  • Autá
  • Šport
  • Cestovanie
  • Gastro
  • Techno
No Result
View All Result
Break.sk
No Result
View All Result
Domov Gastro

NAJHORŠIE POTRAVINY: Ak chcete žiť zdravo, radšej sa im vyhnite (II. časť)

NAJHORŠIE POTRAVINY: Ak chcete žiť zdravo, radšej sa im vyhnite (II. časť)

Ak sa odhodláte k tomu, že sa chcete začať konečne zdravšie stravovať, viac sa o seba starať a zlepšiť svoju životosprávu, tak jedným zo základných krokov bude zo svojho bežného jedálnička vyradiť alebo aspoň do veľkej miery obmedziť potraviny, ktoré môžeme označiť ako najhoršie a najškodlivejšie z toho, čo bežný človek zvykne jedávať. Minulý mesiac sme v prvej časti do tejto kategórie zaradili vyprážané jedlá (vrátane zeleniny), spracované mäsové výrobky (rôzne údeniny, klobásy, párky, salámy, šunky, lahôdky, mäsové konzervy), sladké a slané pochutiny (napríklad cukríky, bonboniéry, tyčinky, sušienky, zákusky, perníky, čipsy, krekry, chrumky, praclíky) a nápoje s kalóriami (džúsy, limonády, kola, energetické nápoje či ochutené minerálne vody).

FAST FOOD A KALORICKY BOHATÉ JEDLÁ

Energia v podobe kalórií je v nich skoncentrovaná v malom objeme a navyše sú takmer vždy vyrobené z lacných a nekvalitných surovín. Preto môžu mať lákavú cenu. Obsahujú však vysoké množstvá cukru, tuku a soli a zároveň len minimum živín, vitamínov a minerálnych látok. Rýchle občerstvenie a im podobné kaloricky bohaté jedlá z reštaurácií, obchodov či dokonca pripravené doma sú postavené na kombinácii „veľa kalórií v malom objeme“. Preto pri odporúčanej porcii pre jedného človeka nedokážu zaplniť žalúdok, zahnať pocit hladu a na zasýtenie je potrebná ďalšia porcia alebo XXL variant. Aj ich vysoký obsah cukru a soli spôsobuje potrebu jesť stále ďalej a ďalej. Zároveň sa v nich nachádzajú aj rôzne konzervanty (napríklad dusitany), prípadne ide o vyprážané jedlá, čo má za následok, že sú v nich obsiahnuté karcinogénne, teda rakovinotvorné látky.

POLOTOVARY

Kaloricky bohaté a nutrične chudobné sú aj rôzne priemyselne spracované jedlá a polotovary. Okrem  iného sem môžeme zaradiť rôzne minútky, „hotové“ jedlá, zmrazené pizze, rybie prsty, jedlá v konzerve, instantné polievky a podobne. Síce sú jednoduché na prípravu a človek si ich môže odložiť na neskôr, keď nebude mať nič iné na jedenie, no ich zloženie je výstrahou pre každého, kto sa chce zdravo stravovať – sú to totiž umelé, upravované jedlá s množstvom konzervantov, farbív,  zahusťovadiel a pridaných látok. Ich cieľom je zlepšiť chuť a vzhľad výrobku či predĺžiť jeho trvanlivosť. V lepšom prípade znamenajú zbytočné kalórie navyše, v tom horšom sa podpíšu pod zhoršenie zdravotného stavu a rozvoj chorôb. Ich vzhľad a objem pritom na tanieri nikdy nezodpovedajú tomu, čo vidíte na obrázku, keď si ich kupujete v obchode.

MAJONÉZA, OMÁČKY…

…dresingy, nátierky, paštéty, krémy, džemy či nutela. Hoci sa môžu javiť ako nepodstatné, keďže sú len doplnkom a záverečnou prísadou k nejakému jedlu, v skutočnosti predstavujú ďalšie zbytočné a nezdravé kalórie v jedálničku. Používajú sa na ochutenie a spríjemnenie či už slaného alebo  sladkého jedla a neraz dokážu aj výživné a správne pripravené jedlo pokaziť. Hlavný problém je v ich množstve a konzistencii. Keďže majú často tekutú podobu, človek ani nemá pocit, že by vlastne do seba dostával nejaké kalórie. Ďalšou vecou je, že väčšina ľudí nezostane iba pri troche omáčky alebo tenkej vrstve nátierky, ale naopak si dopraje a tým výrazne zvýši svoj kalorický príjem. A opäť raz o niečo nekvalitné, plné cukru, tuku, soli a s minimom výživných látok. Paradoxne niekedy môže mať takéto spestrenie a ochutenie jedla v konečnom dôsledku viac kalórií než to samotné základné jedlo.

„FAKE“ ZDRAVÉ RAŇAJKY

Müsli, granola, kukuričné lupienky, raňajkové cereálie či cereálne sušienky sa u mnohých ľudí spájajú s predstavou zdravých raňajok. V skutočnosti však obsahujú obrovské množstvo jednoduchých cukrov, ktoré neraz sprevádza ešte aj lacný a nezdravý tuk. Benefity týchto potravín (sú v nich napríklad niektoré vitamíny a minerály) nemôžu prevážiť ich negatíva. V reklamách sa, pochopiteľne, vyzdvihuje len ich pozitívna stránka, no už nezaznie, že obsahujú vysoké množstvo kalórií, glukózového sirupu, soli, aróm, farbív, stabilizátorov a sú pripravované na slnečnicovom oleji. Ak napríklad niektorí výrobcovia promujú, že cereálie sú „bez glukózovo-fruktózového sirupu“ a „bez palmového oleja“, tak pri čítaní ich zloženia na obale sa dozviete, že pre zmenu obsahujú pšeničný a jačmenný sladový sirup a slnečnicový olej.

 

Autor: Ján Karašinský
Foto: Shutterstock

Aktuálne číslo

Najčítanejšie

  • Ako semeno prospieva ženskej duši… prehltnúť či vypľuť?

    Ako semeno prospieva ženskej duši… prehltnúť či vypľuť?

    0 zdieľaní
    Share 0 Tweet 0
  • Sexturizmus: Kde si môžete skvele užiť, čo telo ráči?

    0 zdieľaní
    Share 0 Tweet 0
  • (Ne)bezpečné lipómy: Do akej miery je tuková hrčka nebezpečná?

    0 zdieľaní
    Share 0 Tweet 0
  • Alexandra Wallachová

    0 zdieľaní
    Share 0 Tweet 0
  • Ako dlho trvá ideálny sex?

    0 zdieľaní
    Share 0 Tweet 0

Partneri

logo Žilinský Večerník
logo Publishing House
logo Nový Čas Nedeľa
Facebook Pagelike Widget
Break.sk

BREAK © 2024 PUBLISHING HOUSE, a. s.

Užitočné odkazy

  • Inzercia
  • Cenník
  • Etický kódex
  • Štatút
  • Predplatné

Sociálne médiá

No Result
View All Result
  • Lifestyle
  • Zaujímavosti
  • Autá
  • Šport
  • Cestovanie
  • Gastro
  • Techno

BREAK © 2024 PUBLISHING HOUSE, a. s.