Break.sk
  • Lifestyle
  • Zaujímavosti
  • Autá
  • Šport
  • Cestovanie
  • Gastro
  • Techno
No Result
View All Result
  • Lifestyle
  • Zaujímavosti
  • Autá
  • Šport
  • Cestovanie
  • Gastro
  • Techno
No Result
View All Result
Break.sk
No Result
View All Result
Domov Gastro

NAJHORŠIE POTRAVINY: Ak chcete žiť zdravo, radšej sa im vyhnite

NAJHORŠIE POTRAVINY: Ak chcete žiť zdravo, radšej sa im vyhnite

Takmer každý si občas povie, že by sa mal zdravšie stravovať, začať sa o seba viac starať a celkovo zlepšiť svoju životosprávu. Tí, ktorí sa k tomu napokon aj odhodlajú, potom často nemyslia na to najdôležitejšie, ale pod vplyvom rôznych informácií, ktoré kdesi započuli, riešia skôr to, či nepriberú z ovocia, či nemajú pre obsah cholesterolu prestať jesť vajcia alebo či môžu niekedy zjesť obyčajné cestoviny namiesto celozrnných. Týmto všetkým by sa pritom mali zaoberať až po tom, ako urobia iné dôležitejšie zmeny vo svojom stravovaní. Práve vďaka nim budú ich výsledky viditeľnejšie a prvotné nadšenie a elán vydržia oveľa dlhší čas.

 

Jedným zo základných krokov, pre mnohých určite bolestným, je vyradenie alebo aspoň obmedzenie  nasledujúcich potravín zo zaužívaného jedálnička. Môžeme ich totiž označiť ako najhoršie a  najškodlivejšie z toho, čo bežný človek zvykne jedávať.

SPRACOVANÉ MÄSOVÉ VÝROBKY

Rôzne údeniny, klobásy, párky, salámy, šunky, lahôdky či mäsové konzervy obsahujú dusitany a  dusičnany, ktoré sú karcinogénnymi, teda rakovinotvornými látkami. Do týchto výrobkov sa pridávajú ako konzervanty, aby zabránili niečomu ešte horšiemu – rastu baktérie, ktorá spôsobuje otravu takzvaným klobásovým jedom (botox). Hoci množstvo dusitanov a dusičnanov v jednotlivých  výrobkoch podlieha regulácii, pri pravidelnej a dlhodobej konzumácii môžeme jednoznačne hovoriť o  ich negatívnom vplyve na organizmus. Svetová zdravotnícka organizácia WHO aj preto odporúča minimalizovať konzumáciu spracovaných mäsových výrobkov. Dôležité je tiež to, že sú to kalorické  jedlá s minimom výživných a zdraviu prospešných látok.

VYPRÁŽANÉ JEDLÁ

Vyprážanie je jedným z najhorších spôsobov tepelnej úpravy jedla, ak nie vôbec tým najhorším. V  slovenskej kuchyni je však pomerne obľúbené, pretože je rýchle, pohodlné a lacné. Neraz sa takýmto  spôsobom upravujú aj potraviny, ktoré sú inak zdravé a takto sa vlastne znehodnotia (napríklad losos,  kuracie mäso, karfiol a rôzna iná zelenina). Často sa pri tom navyše používa prepálený olej, na ktorom  sa vyprážalo už mnohokrát predtým. Vyprážané jedlo, rovnako ako v prípade priemyselne spracovaných mäsových výrobkov, v sebe skrýva karcinogénne látky, ktoré vznikajú pri jeho vystavení  vysokej teplote a spečení. Zo svojej podstaty je ťažké na trávenie a kaloricky bohaté. Ideálne by bolo,  keby ste vyprážané jedli naozaj len sviatočne – teda na Vianoce, Nový rok či Veľkú noc.

SLADKÉ A SLANÉ POCHUTINY

Cukor sa často prirovnáva k drogám či k cigaretám, keďže jeho konzumáciou si človek buduje závislosť  a časom chce čoraz väčšie a pravidelnejšie dávky. Práve sladkosťami rodičia utešujú deti, keď si s nimi  nevedia rady a doprajú si ich aj mnohí dospelí, ak sú v strese a nervózni. Keď sa pozriete na ich  zloženie, tak zistíte, že rôzne cukríky, bonboniéry, tyčinky, sušienky, zákusky či perníky obsahujú v  prvom rade obrovské množstvo jednoduchých cukrov, ktoré dopĺňa lacný a nezdravý tuk (neraz aj viac  ako 30 g tuku na 100 g výrobku). Výhrou rozhodne nie sú ani slané snacky ako čipsy, krekry, chrumky  alebo praclíky. Zo svojej podstaty majú síce menej cukru, ale ich zloženie je takisto nezdravé a z  výživového pohľadu sú prakticky prázdne. Vysoké množstvá akrylamidu, ktorý je považovaný za  karcinogén, sa napríklad nachádzajú v čipsoch. Pri sladkých aj slaných pochutinách je rizikom, že  väčšina ľudí neskončí po pár kúskoch, ktoré si dá „pre chuť“, ale zastaví sa až po zjedení celého  balíčka.

NÁPOJE S KALÓRIAMI

Väčšina ľudí si ani neuvedomuje, že rôzne džúsy, limonády, kola, energetické nápoje či ochutené  minerálne vody obsahujú množstvo cukru a kalórií. Môžeme ich považovať za „skryté“, keďže človek  pri pití nemá pocit, že by do seba vlastne nejaké kalórie dostával – v porovnaní s tým, keď konzumuje  bežné jedlo. Jeden liter najpopulárnejšieho kolového nápoja obsahuje až 450 kcal a 112 gramov  cukru. To je ako 22 čajových lyžičiek. Ochutené minerálne vody majú obsah cukru niekde na úrovni  30 – 50 gramov na liter, a preto ich rozhodne nemôžeme považovať za zdravé nápoje a spájať si ich s dopĺňaním minerálnych látok.

 

Autor: Ján Karašinský
Foto: Shutterstock

Aktuálne číslo

Najčítanejšie

  • Ako semeno prospieva ženskej duši… prehltnúť či vypľuť?

    Ako semeno prospieva ženskej duši… prehltnúť či vypľuť?

    0 zdieľaní
    Share 0 Tweet 0
  • Sexturizmus: Kde si môžete skvele užiť, čo telo ráči?

    0 zdieľaní
    Share 0 Tweet 0
  • (Ne)bezpečné lipómy: Do akej miery je tuková hrčka nebezpečná?

    0 zdieľaní
    Share 0 Tweet 0
  • Alexandra Wallachová

    0 zdieľaní
    Share 0 Tweet 0
  • Ako dlho trvá ideálny sex?

    0 zdieľaní
    Share 0 Tweet 0

Partneri

logo Žilinský Večerník
logo Publishing House
logo Nový Čas Nedeľa
Facebook Pagelike Widget
Break.sk

BREAK © 2024 PUBLISHING HOUSE, a. s.

Užitočné odkazy

  • Inzercia
  • Cenník
  • Etický kódex
  • Štatút
  • Predplatné

Sociálne médiá

No Result
View All Result
  • Lifestyle
  • Zaujímavosti
  • Autá
  • Šport
  • Cestovanie
  • Gastro
  • Techno

BREAK © 2024 PUBLISHING HOUSE, a. s.