Do začiatku olympijských hier ostáva ešte niekoľko mesiacov, avšak myšlienky našich úspešných strelcov sa už sústredia práve na Paríž. Platí to aj pre slovenského reprezentanta v trape Mariána Kovačócyho (39) , pre ktorého to bude v tomto roku už tretia účasť pod slávnymi kruhmi. Ako sa pripravuje a prečo bude olympijská strelnica pre všetkých prekvapením?

Príslušník Športového centra polície si koncom minulého leta v Baku na majstrovstvách sveta v trape v mimoriadne kvalitnej a vyrovnanej súťaži vybojoval olympijskú miestenku, keď vo finále obsadil vynikajúce druhé miesto nástrelom 41 bodov.

Japonci to zvládli 

Po tomto úspechu je jasným cieľom jeho tretia olympijská účasť. Po prvý raz mal možnosť skúsiť si súťaženie na tomto vrcholnom podujatí už v Riu v roku 2016, ktoré podľa jeho slov Brazílčanom organizačne nevyšlo. Omnoho lepšie boli pripravení Japonci, hoci tieto hry boli poznačené covidovými opatreniami. Keďže však do odchodu do Francúzska ostávajú ešte štyri mesiace, aktuálne sa Marián Kovačócy sústredí na dolaďovanie formy, aby ju správne načasoval na leto. Zatiaľ čo v Tokiu súťažil v trape mixe, na týchto olympijských hrách to bude trap. „Každé štyri roky sa tieto trapové disciplíny obmieňajú,“ vysvetľuje európsky šampión v tímovom trape mužov z roku 2021. V Tokiu sa mu podarilo vystrieľať pekné ôsme miesto.

Strelecká smršť 

Strelectvo bude v Paríži zastúpené pätnástimi vzduchovými, brokovými a pištoľovými disciplínami. Slovensko má zatiaľ isté zastúpenie v piatich, keďže účasť si už zabezpečili športoví strelci Zuzana Rehák Štefečeková, Danka Barteková, Vanessa Hocková, Patrik Jány a Juraj Tužinský, a tiež Marián Kovačócy. Je jasné, že športovisko, v tomto prípade strelnica, zohrávajú mimoriadne dôležitú úlohu. Hoci sa pôvodne plánovalo vybudovanie kompletnej strelnice priamo v Paríži, z ekologických dôvodov museli Francúzi zvoliť iný plán. A tak sa všetky strelecké súťaže uskutočnia 272 kilometrov južne od hlavného mesta, v Národnom streleckom centre v Châteauroux. Vybudovali ho pomerne nedávno, v roku 2019.

Nedostupná strelnica 

Vzhľadom na pandémiu mnohí naši strelci nemali zatiaľ možnosť odskúšať si ho osobne. „Informácie o strelnici nemáme príliš potešujúce, mali sme ju navštíviť začiatkom apríla. Chceli sme vidieť, do čoho ideme. Organizátori sa však rozhodli, že ju sprístupnia len francúzskym strelcom s tým, že sa tam ešte realizuje výstavba kvôli olympijským hrám,“ vyjadril svoje prekvapenie nad postupom organizátorov náš strelec. „Môžem povedať, že za tie roky som sa s takým niečím nestretol.“  Jedinou našu reprezentantkou, ktorá v minulom roku túto strelnicu odskúšala, je Danka Barteková. Rozľahlé stredisko je vybudované pri malom mestečku vo vojenskom areáli a jednotlivé strelnice aj celkové zázemie sú veľmi kompaktné, čo je pre športovcov mimoriadne dôležité. Vnútorné strelnice sú v obrovskej hale, vonkajšie hneď vedľa v pešej dostupnosti.

Slovenské trápenie 

„Je škoda, že aj my nemáme k dispozícii kvalitnú a modernú strelnicu, strelnica v Trnave vybudovaná v 80. rokoch už dávno nespĺňa naše potreby. Chodíme preto často trénovať do zahraničia,“ pripomenul jedno z trápení našich strelcov Marián Kovačócy. „Veľmi rád chodím do Talianska, kde majú mnoho dobre vybavených strelníc,“ vysvetlil. „Verím, že po tak bohatej účasti strelcov na tejto olympiáde by sme mohli dostať darček v podobe novej strelnice, keďže naše výsledky sú výborné.“ Ohľadom otázky, koho považuje náš trapista za svojich najväčších súperov na olympiáde, sme sa žiadne meno nedozvedeli. Má to jednoduchý dôvod. „Každý z tridsiatich strelcov, ktorí sa nominovali na olympijské hry, podáva výborné výkony, konkurenciou preto bude každý jeden z nich,“ zdôrazňuje náš reprezentant.

Relax v lese 

Vyvážená príprava na veľké výkony si však vyžaduje aj vhodný relax. Pre nášho trapistu je to pobyt v lese. „Som nadšený poľovník, rád trávim čas v lese. Poľovníctvo, to je mnoho činností, a poľovačka je v tomto prípade až na poslednom mieste,“ pripomína s úsmevom Marián Kovačócy.