Miestenku do Paríža si vybojoval už minulú jar a začiatkom marca v Maďarsku po druhý raz získal titul majstra Európy v disciplíne vzduchová puška 60. Ako sa aktuálne pripravuje náš adept na popredné umiestnenia v Paríži?

Miestenku na olympijské hry ste získali už pred rokom. Prvotná radosť už zrejme opadla. Aké máte teraz pocity?

Ja sa veľmi teším, že sa mi podarilo získať miestenku na OH a že budem mať šancu ukázať sa na OH už po druhýkrát. Nepociťujem na sebe žiadny tlak aj napriek tomu, že sa blížia čím ďalej tým viac. Moje aktuálne výsledky ma ďalej motivujú v tréningu a na súťažiach a aj spolu s trénerom sa tešíme, že sa naša práca ukazuje.

Tokio bolo ešte poznačené covidom. Pripravujete sa na svoju druhú olympijskú účasť inak ako po prvý raz?

Človek sa neustále učí a rovnako je to aj pri streľbe. Za tie tri roky od posledných OH v Tokiu som sa opäť niekde posunul a možno sa aj viac spoznal a zistil, čo mi vyhovuje viac a čo menej. Myslím si, že základná štruktúra tréningu ostáva podobná, ale rozdiely v príprave sa určite nájdu.

Čo všetko potrebuje strelec trénovať? Ako by ste priblížili fanúšikom svoju prípravu?

Myslím si, že na túto otázku neexistuje jednoznačná odpoveď, pretože každý športovec je iný a každému vyhovuje niečo iné. Moja príprava pozostáva z troch tréningových zložiek, a to strelecký tréning, kondičný tréning a posilňovacie a vyrovnávacie cvičenia s fyzioterapeutom. Strelecký tréning sa zameriava na techniku streľby, technické nastavenie zbrane, strelecké polohy a celkovo na zdokonaľovanie práce na každej rane. V kondičnom tréningu sa venujeme rôznym druhom prípravy. Športový strelec nepotrebuje byť extra silný ani rýchly. Športový strelec potrebuje byť hlavne fit, aj keď sa to možno nezdá, vydržať hodiny v jednej polohe bez pohnutia je naozaj kondične náročné, a preto netreba kondičnú prípravu podceňovať. Práca s fyzioterapeutom zas prináša kompenzáciu pre najviac namáhané partie pri športovej streľbe, ako je napríklad chrbát.

Kde všade budete ešte pretekať pred olympijským štartom?

Pred OH ma ešte čakajú Majstrovstvá Európy v malokalibrovke v Chorvátsku a aj Svetový pohár v Nemecku. Samozrejme, na svoju prípravu využijem aj domáce podujatia, ale čo sa týka európskych, či svetových podujatí, pôjde hlavne o tieto dve.

V akých disciplínach vás uvidíme na olympijských hrách? Viete už dátumy štartov? Nebudete pretekať aj na svoje narodeniny 29. júla?

Na OH v Paríži ma čakajú dve disciplíny, a to vzduchová puška 60 výstrelov a malokalibrová puška 3 x 20 výstrelov. Je tu možnosť štartu aj v tretej disciplíne vzduchová puška mix, avšak tá je podmienená kvalifikáciou aj muža aj ženy na OH. Preto verím, že niektorej športovej strelkyni sa ešte podarí kvalifikovať. Dátumy nie sú moja silná stránka, takže naozaj netuším, ktoré dni budú moje súťažné, možno to bude naozaj aj na moje narodeniny, čo by ma možno motivovalo dať si nejaký pekný darček 🙂

Čo všetko potrebuje športový strelec vo svojej výbave?

Výbava športového strelca je naozaj bohatá. Základ potrebuje zbraň a strelivo. Respektíve zbrane a strelivo, keďže existuje viac disciplín s rôznymi zbraňami. Ďalej je to spomínané strelecké oblečenie, ktoré sa šije na mieru a slúži ako pomoc strelcovi vydržať v streleckej polohe. Ďalej je to technické vybavenie k zbraniam ako lícnice, mieridlá, podpažbia, strelecké háky a veľa ďalšieho. Môžem povedať, že cestovať so streleckým kufrom nie je žiadna zábava.

Čo po olympiáde, plánujete nejaký zaslúžený oddych?

Určite bude aj oddych, ale po OH ma čaká jeden veľký životný krok, keďže koncom augusta budeme mať s mojou snúbenicou svadbu. Takže si myslím, že po OH rovno vhupnem do kolotoča finálnych príprav.

Skúšate popri streľbe aj iné športy? Pri čom relaxujete?

Áno, skúšam a veľmi ma to baví. Zatiaľ je môj favorit na relax horský bicykel a pekná cyklotúra. Ja som rodák z Banskej Štiavnice a toto mesto bolo na horskú cyklistiku ako stvorené. Ďalej mám veľmi rád aj hory a pešiu turistiku. Cez zimu zas rád snowboardujem.

Popri športe ste študovali aj politológiu na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici. Ako sa vám darilo skĺbiť dve tak rozličné veci?

Áno, študoval a som veľmi rád, že som to urobil. Nebolo ľahké skĺbiť šport a vysokú školu hlavne z dôvodu cestovania po súťažiach a tréningových kempoch, ktoré mi len pridávali na absenciách na vysokej škole. Musel som študovať s individuálnym študijným plánom a musím povedať, že bez ohľaduplných učiteľov a veľmi ochotných spolužiakov, ktorí ma neustále zachraňovali s podkladmi, by to asi nešlo.

Je možné sa uživiť športovou streľbou?

Je to možné, samozrejme, nie sme žiadny futbal, hokej alebo tenis. Popularita športovej streľby nie je na takej úrovni, aby sme mohli konkurovať takýmto športom, a preto ja stále hovorím, že športová streľba sa nerobí pre peniaze. Ja som mal to šťastie, že som sa dostal pod hlavičku VŠC Dukla Banská Bystrica, kde som dostal aj možnosť pracovať ako profesionálny vojak a športovec. Je mi cťou byť súčasťou tejto skvelej inštitúcie, ktorá mi vytvorila podmienky tak, aby som sa ja mohol uživiť aj športovou streľbou.