Ako sa vám darí „rozdýchať“ po čase ocenenie Talent roka v rámci ankety Športovec roka 2023?

Bol to veľmi pekný zážitok, určite by som to chcela zažiť znova, ale najlepšie už v prvej desiatke medzi seniormi. Bola to krásne zorganizovaná akcia, ktorá vo mne vyvolala úžasné pocity.

Veľa úspechov sa v uplynulom roku nerodili ľahko, ktorý radíte najvyššie?

Za najväčší úspech považujem zisk titulu majsterky sveta. Bol to jeden z mojich najväčších snov a tento úspech ma utvrdil v tom, že to, čo robím, má zmysel. Dúfam, že v roku 2024 sa mi bude dariť podobne ako minulý rok. Mojim cieľom je úspešná účasť na vrcholných podujatiach – na majstrovstvách Európy a sveta.

A čo olympiáda, zrejme v roku 2028 by to mohlo aj reálne, však?

Táto najväčšia športová akcia bol vždy môj najväčší sen. Na tú tohoročnú v Paríži sa ešte nedostanem, tak reálne vidím o štyri roky neskôr tú v Los Angeles. A dúfam, že spolu s bratom Jožkom a sesternicou Lenkou. Je to taký náš spoločný cieľ, takže sme sa preň rozhodli urobiť všetko, čo je v našich silách.

Džudo je krásny, no náročný šport. Ako by ste opísali jeho najťažšie stránky pre laickú verejnosť, aby pochopila krásu tohto odvetvia?

Je rovnako ťažký po fyzickej ako po psychickej stránke. Je veľmi variabilný a tým je zaujímavý na zápasenie, ale aj na sledovanie. Je potrebné mu veľa obetovať, ale keď v ňom nájdete a vidíte budúcnosť, určite sa to oplatí. Odporúčam ho aj pre ľudí, ktorí majú záujem športovať rekreačne.

 

OTEC TOMÁNEK VIDÍ ŠPORTOVÝ PROGRES

Je dnes ťažké motivovať mladých športovcov, aby na sebe tvrdo pracovali? Predsa, žijeme v dobe telefónov a sociálnych sietí, čo minulá generácia nezažila, aj o tom nám v krátkej reakcii porozprával otec našej talentovanej športovkyne a zároveň šéf slovenského džuda Jozef Tománek starší. „Myslím si, že dôležité je vytvoriť vhodné podmienky a zabezpečiť, aby mladí športovci videli perspektívu do budúcna. A čo sa týka motivácie, pre deti a dospievajúcich je silným faktorom aj postoj rodiny a športový kolektív na čele s trénerom. Nemenej dôležitá je spolupráca so školou, pretože zladiť vrcholový šport so vzdelávaním je naozaj náročné.“ Vo funkcii je nový predseda iba od 14. januára 2024, no verí, že tomuto športu čoraz viac svitá na lepšie časy. „ Aktuálne je slovenské džudo na vzostupe. Aj napriek tomu, že podmienky v oblasti športu stále nie sú nastavené ideálne pre vrcholovú úroveň, cítime veľký progres najmä v mládežníckom jude. Mladí džudisti žnú úspechy aj európskom, dokonca aj na svetovom poli. Momentálne máme jednu miestenku na olympijské hry, tak pevne veríme, že Márius Fízeľ bude našu krajinu po dlhých dvanástich rokoch úspešne reprezentovať. Slovenský zväz judo rozvíja diplomatické vzťahy na medzinárodnej úrovni, a aj vďaka tomu sme získali od EJU (European Judo Union) možnosť zorganizovať Európsky pohár dorastencov v Šamoríne. A máme ešte mnoho zaujímavých vízií do budúcna…“