Slovenská R’n’B diva Anita Soul posúva slovenskú hudbu na svetovú úroveň, hudobní kritici ju totiž označujú za speváčku so zahraničným hlasom. Na konte má tri albumy, množstvo singlov a zahraničných spoluprác. Spolupracovala s nositeľom Grammy Robertom Glasperom, ale aj s Rytmusom, Oskarom Rózsom, Martinom Valihorom, Majkom Spiritom, Chrisom Daveom či Poogie Bellom. So svojím partnerom, popredným klaviristom a producentom Eugenom Vizvárym, vychováva syna Marcusa.

 

Kedy a ako sa začala vaša hudobná cesta? Odkedy sa venujete spevu a hudbe? Ovládate hru na nejakom nástroji?

Hudbe sa venujem odmalička. Ako sedemročná som vystupovala na školskom koncerte, kde som spievala Gone to soon od Michaela Jacksona a dve ľudové piesne. To bol môj prvý väčší koncert. A študovala som klavír.

Spomínate si ešte, ako ste sa cítili na prvom koncerte či pri prvom nahrávaní piesne v štúdiu?

Áno spomínam si, myslím si, že takú naozaj veľkú trému som mala, keď som ako 15-ročná po prvýkrát spievala v rannej relácii televízie Markíza. Keď si na to spomeniem teraz, ozaj sa smejem. Prvé štúdiové skúsenosti som mala tiež niekedy v tomto období a aj to bolo pre mňa niečo úplne nové. Keď sa zapla červená, tak som sa nevedela úplne uvoľniť. Ale to je úplne normálne, je to všetko o cviku a o praxi.

Ste doma v žánroch jazz, soul a predovšetkým R & B. Ktorý žáner je váš obľúbený?

Úplne všetky! Milujem jazz, funk aj rhytm and blues, mám rada aj klasiku. Dnes máte na konte tri albumy, množstvo singlov a zahraničných spoluprác.

Ktoré spolupráce s veľkými menami majú pre vás zásadný význam?

Všetky majú niečo do seba, ale moja obľúbená je určite Only God can judge me v spolupráci s americkým bubeníkom Chris,“Daddy“ Daveom. Tento singel sa zapáčil aj svetovým rádiám a nasadili ho do playlistov v Spojených štátoch, Británii aj v Austrálii.

Milujete Vianoce, a tak ste nahrali vianočnú skladbu s krásnym vianočným klipom. Bol to pre vás splnený sen?

Určite áno. Už minulý rok som si hovorila, že by som chcela vydať peknú vianočnú pesničku, a tohto roku v októbri sme sa do toho aj pustili. Pesnička sa podľa mňa podarila, má krásnu atmosféru aj text. Vianočný klip nakrútil a režíroval Juraj Škula, ktorý dokonale zachytil vianočnú idylu so všetkým, čo k nej patrí. Videoklip zachytáva presne tú emóciu, ktorú som chcela, aby mal. Pretože moje Vianoce sú o rodine, deťoch, pohode, empatii a láske.

V klipe účinkuje aj vaša rodina a priatelia. Oslavujete spolu s rodinou všetky sviatky, máte blízky vzťah?

V klipe si zahrali moja mama, sestra, syn Marcus aj krstný syn Noel. Spolu s ďalšími milými deťmi Yasminy Taty vykúzlili nádhernú vianočnú pohodu. Deti boli najzlatšie na svete. Môj syn to zahral tak profesionálne, že som sama bola prekvapená, ako si rozumie s kamerou. Aj krstný syn Noel bol roztomilý, najmladší člen rodiny tam totiž nesmel chýbať. S rodinou sme si blízki. Rodina je pre mňa veľmi dôležitá a dáva mi istotu a pocit bezpečia. Som šťastná, že môžeme byť všetci spolu, priala by som si, aby to tak zostalo navždy…

Ako vyzerali vaše Vianoce a oslava Silvestra?

Vianoce u nás vyzerajú veľmi obyčajne neobyčajne. Páči sa mi tá prostota a zároveň veľkoleposť tohto sviatku, keď oslavujeme príchod Ježiška. Odkedy mám syna, prežívam to ešte stokrát viac. Ozdobovanie stromčeka, vianočnú rybu aj darčeky. Už mesiac pozerám s Marcusom vianočné rozprávky a milujem to s ním. Naša najobľúbenejšia je Mrázik. Moja bola vždy a teraz je aj jeho. Tá detská radosť je to najkrajšie, čo mi robí Vianoce ešte výnimočnejšími. Silvestrovskú noc sme minulý rok trávili doma a po polnoci sme sadli do auta a hľadali sme partičky, ktoré si robili ohňostroje. Marcus sa z toho tešil. Tento rok sme silvestrovali pracovne v Jasnej. Ale Marcusa aj mojich rodičov sme si zobrali so sebou. Bolo nám spolu nádherne, spravili sme si výlet a spojili sme ho aj s poriadnou sánkovačkou.

Prezraďte nám nezabudnuteľný rodinný moment, ktorý vo vás zanechal trvalý dojem?

Určite narodenie môjho synčeka, na to nezabudnem nikdy. Je to taký moment v živote ženy, ktorý zmení jej celý pohľad na svet. Deväť mesiacov som si predstavovala, ako bude ten človiečik asi vyzerať, na koho sa bude podobať. A keď som ho zbadala úplne po prvýkrát, tak vyzeral úplne inak. Krásne, bol ako taký biely chlebík.

Tvoríte dvojicu s partnerom a hudobníkom Eugenom Vizvárym. Bola to láska na prvý pohľad? Ako vnímate vašu doterajšiu cestu?

Naša cesta nebola ľahká. Život nám prináša rôzne prekvapenia a situácie, ktoré by sme ani nečakali. Niekedy sú krásne a niekedy aj ťažké, ale to je život. S Eugenom sme si v prvom rade rozumeli vždy ako ľudia a to je vo vzťahu podľa mňa dôležité. Máme veľa spoločných lások, v prvom rade nášho syna Marcusa, za ktorého som nekonečne vďačná. A tiež za našu spoločnú lásku hudbu, ktorú obaja milujeme, a tá nás spája veľmi intenzívne.

Čo okrem hudby vás baví a napĺňa? Ako relaxujete?

Milujem wellness, masáže, sauny – to je pre mňa dokonalý relax. Ale tiež kino alebo dobrý koncert hudobníka, ktorého umenie a hudba ma baví.

Vyzeráte fantasticky, ako sa udržiavate v kondícii? Dá sa dodržiavať zdravý životný štýl v nabitom programe mamy a speváčky?

Ďakujem veľmi pekne, ale pokiaľ ide o moju vizáž alebo udržiavanie si postavy, som práveže veľmi lenivá. Týmto veciam venujem minimum času. Ale chcela by som to zmeniť, pretože fakt cítim, že potrebujem pravidelné cvičenie a tiež sa viac starať o svoju pleť a vzhľad.

Niektoré dámy starnú prirodzene, iné si pomáhajú plastickou chirurgiou. Aká je vaša cesta a názor na tieto procedúry?

Ja žiadne plastiky nemám. Jednak sa extrémne bojím akýchkoľvek zákrokov a zatiaľ s ničím na sebe nie som až taká nespokojná, aby som sa rozhodla pre takúto možnosť zmeny. Samozrejme, ak má niekto s niečím na sebe veľký problém a zdvihne mu to sebavedomie alebo vďaka tejto zmene začne mať šťastnejší život, tak je to slobodná voľba každého. Ja sa snažím spomaliť starnutie hlavne dobrými produktmi na pleť, pravidelnou starostlivosťou, hydratáciou, pitným režimom, zdravou stravou a spánkom, pokiaľ sa dá, veď matky to dobre poznajú. Ako som spomínala, zanedbávam to aj ja. Podľa mňa je jedno, koľko človek má rokov, záleží len na tom, ako „fresh“ sa cíti…

Ako vyzerá váš ideálny voľný deň?

Môj voľný deň vyzerá ideálne tak, že sme zdraví, sme spolu ako rodina a máme dobrú náladu. Dáme si dobré jedlo alebo sa ideme len tak flákať a užívať si spoločný čas. Ale mám tiež rada domáce ničnerobenie a leňošenie. Len tak si vybehnúť do lesa na peknú prechádzku a memorovať hlášky môjho syna, ktorý je často oveľa kreatívnejší ako my rodičia.

Existuje charitatívna organizácia, pre ktorú ste zapálená alebo sa v nej aktívne angažujete?

Organizácia zatiaľ nie, ale už na tom začínam pracovať. Charitu robím rada, ľuďom treba pomáhať. Ja pomáham ako môžem a vždy sa mi to vracia stonásobným bumerangom späť. Ak to robí človek nezištne, má to naozaj veľkú silu.

Kto alebo čo je vašou inšpiráciou v oblasti módy? Ako by ste opísali svoj osobný štýl?

Môj osobný štýl je pohodlná, ležérna, ale ženská móda často kombinovaná s prvkami štýlov, ktoré sú mi blízke aj svojou filozofiou a zvukom. Móda je tiež jazyk, ktorým sa môžeme vyjadrovať. Páči sa mi móda Gucciho, Givenchy, ale aj iných menej komerčných návrhárov.

Máte nejaké nesplnené sny? Hudobné aj iné?

Samozrejme, mám sny. Sny nás poháňajú vpred, sú naším hnacím motorom a motiváciou. Mám veľa snov a dúfam, že si aspoň niektoré z nich budem môcť splniť. Sny sú ako rozprávka, všetko je v nej možné, aj to, čo sa zdá nemožné.

Aký odkaz alebo radu máte pre čitateľov časopisu BREAK?

Nič nie je samozrejmosť a ja ďakujem za všetko krásne, čo mi život prináša. Prajem vám nech ste šťastní, zdraví, úspešní, ale zároveň otvorení v srdci a prebudení v mysli. Peace & Love!

 

foto: Radoslav Orenič, vizáž a vlasy: Lucia Woloszyn Freund, oblečenie: Pasoni, priestory na fotenie: Zámok Šimák Pezinok