Si profesionálka vo svojom odbore, máš za sebou nezanedbateľnú prax… no cítiš, že tomu niečo chýba. Nenapreduješ, ako by si si predstavovala? Možno práve jazyky sú tým, čo potrebuješ zlepšiť.

Nenechaj sa odradiť. Máš veľa ciest, ktorými sa možno pustiť, a nemusí to zaberať až tak veľa času. Čo však budeš určite potrebovať, je motivácia a výdrž. Poradíme ti, ako sa do výučby jazyka zahryznúť tak, aby ťa novoročné predsavzatia po mesiaci neomrzeli.

Čím viac jazykov vieš, tým vyššie lietaš

Učenie sa jazykov otvára dvere k rozmanitej škále medzinárodných spojení. Pracuješ už v nadnárodnej firme? Schopnosť nadviazať kontakt s kolegami, klientmi a partnermi v ich rodnom jazyku podporuje hlbšie vzťahy. Vytváranie sietí sa stáva zmysluplnejším a vytvára príležitosti na spoluprácu, partnerstvá a obchodné aktivity, ktoré prekračujú kultúrne hranice.

Ak si dávaš predsavzatie nájsť si novú prácu, platí to isté: mnoho odvetví si vysoko cení viacjazyčných profesionálov. Či už ide o obchod, manažment alebo technologický sektor, spoločnosti hľadajú jednotlivcov, ktorí sa dokážu orientovať v jazykových a kultúrnych zložitostiach.

Vezmime si už len nemčinu: za rohom v Rakúsku máme obrovský pracovný trh, bez schopnosti dorozumieť sa na určitej úrovni však na ňom neuspeješ. Domáci sa totiž radšej zhovárajú v nemčine, než v angličtine. Znalosť každého ďalšieho jazyka navyše ti poskytne konkurenčnú výhodu na preplnenom trhu práce.

Dokážeš si udržať motiváciu?

Ak chce dnes žena začať hoci aj s úplne cudzím jazykom, na výber má kvantum možností. Aplikácie, kurzy pre samoukov, dostatok zahraničnej literatúry a nedozerné množstvo filmov v originálnom znení – aj to môže byť cesta. Ale neodradí ťa prvý neúspech? Máš dosť silnú vôľu na učenie osamote? Možno už vieš, ako to chodí s novoročnými predsavzatiami – najprv obrovské odhodlanie, po mesiaci únava, vyhorenie a o chvíľu je po všetkom. Nesprav znova tú istú chybu.

Jazykové začiatky sú totiž ťažké, a práve preto má význam nájsť si etablovanú jazykovú školu so spoľahlivými lektormi. Hoci samoštúdium má svoje výhody, vedenie od profesionálneho jazykového inštruktora môže urýchliť proces učenia a poskytnúť neoceniteľné poznatky. Šikovný jazykový lektor prináša odbornosť, štruktúrovaný učebný plán a schopnosť prispôsobiť výučbu individuálnym potrebám. Čo je ale najdôležitejšie – rozpráva sa s tebou. Pretože ako už všetci vieme, neustála konverzácia je základ úspechu.

A nemusíte sa pritom stretávať fyzicky – online jazykový kurz cez Skype či iné programy je dnes samozrejmosťou aj v známej bratislavskej jazykovej škole Volis Academy. Vďaka tomu ho môžu využiť nielen Bratislavčania, ale aj študenti na celom Slovensku. Už žiadne zábrany a nervozita z veľkého kolektívu – len ty a jazykový lektor na druhej strane obrazovky.

Aj taká príprava na pohovor v konkrétnom jazyku je vec, ktorú sama doma zvládneš ťažko. V jazykovej škole Volis Academy ťa na to dokonale pripravia. Môžeš si zvoliť kurz Business English, výučbu svetoznámou Callanovou metódou alebo konverzácie na mieru, podľa toho, čo potrebuješ. Interakcia s certifikovanými lektormi, či už “native spíkrom” alebo slovenským učiteľom, podporuje správnu výslovnosť, kultúrne porozumenie a chápanie všetkých fráz a zvláštností jazyka. Okrem toho spätná väzba a rady od lektora môžu riešiť tvoje špecifické požiadavky pre konkrétny pohovor. Naplánuj si kurz dopredu a tak ľahko ťa to neomrzí.

Až potom prichádzajú na rad ďalšie taktiky. Pokojne doma sleduj filmy v originálnom znení, venuj sa desať minút denne aj jazykovej aplikácii, ak ťa to baví. Dohromady si tak vytvoríš ideálny mix metód, ktoré ti pomôžu zžiť sa s vybraným jazykom.