Model BMW i7 Protection s plne elektrickým pohonom je ako vôbec prvý pancierovaný sedan na svete skutočným priekopníkom. Poháňajú ho dva výkonné elektromotory a spĺňa všetky požiadavky triedy ochrany VR9, rovnako ako aj BMW radu 7 Protection so spaľovacím motorom.

BMW predstavuje novú generáciu pancierovaných vozidiel v segmente luxusných sedanov

Obom modelom vyvinutým na základe nového BMW radu 7 sa podarilo spojiť bezkonkurenčnú koncepciu ochrany s vynikajúcou úrovňou komfortu jazdy a vnútorného priestoru, výnimočnými pokročilými prvkami výbavy a pre značku typickými dynamickými vlastnosťami. Model BMW i7 Protection (kombinovaná spotreba elektrickej energie v cykle WLTP: 30,0 kWh/100 km, predbežná hodnota) s plne elektrickým pohonom je ako vôbec prvý pancierovaný sedan na svete skutočným priekopníkom. Poháňajú ho dva výkonné elektromotory a bez akýchkoľvek obmedzení spĺňa všetky požiadavky triedy ochrany VR9, rovnako ako aj nový model BMW radu 7 Protection so spaľovacím motorom (kombinovaná spotreba paliva v cykle WLTP: 15,6 l/100 km; emisie CO2: 355 g/km, predbežné údaje).

Vývoj nového radu BMW 7 zohľadnil integrovaný bezpečnostný koncept nových modelov BMW i7 Protection a BMW radu 7 Protection. Sústreďuje sa okolo jedinečného nového ochranného jadra BMW Protection Core, ktoré zahŕňa pre tento model špecifickú samonosnú konštrukciu karosérie vyrobenú z pancierovej ocele. Následne sa kombinuje s prvkami, ako sú dodatočné pancierovanie podvozka, strechy a pancierové sklá. Oba modely sa budú vyrábať v závode BMW Group v Dingolfingu v prepracovanom procese remeselnej výroby. Tieto dve pancierované vozidlá sa verejnosti prvý raz predstavia na medzinárodnom autosalóne IAA Mobility 2023 v Mníchove, pričom dodávky zákazníkom vyžadujúcim špeciálnu ochranu sa začnú v decembri 2023.

Nové pancierované modely ponúkajú ohrozeným jednotlivcom prispôsobenú ochranu pred útokmi strelnými zbraňami alebo výbušninami. Vzhľadom na ponúkanú úroveň ochrany dostali kvalifikáciu podľa triedy VR9. Certifikácia sa určuje na základe medzinárodne uznávaných oficiálnych testovacích kritérií nemeckého ústavu Vereinigung der Prüfstellen für Angriffshemmende Materialien und Konstruktionen (Asociácia skúšobných laboratórií pre materiály a konštrukcie odolné voči útokom – skrátene VPAM). Certifikácia vychádza okrem iného z tretieho vydania smerníc pre vozidlá odolné voči strelám (BRV 2009) s ohľadom na balistickú odolnosť a smerníc pre vozidlá odolné voči explózii (ERV 2010) a PAS 300 s ohľadom na odolnosť voči výbuchu. Sklá pre nové modely BMW i7 Protection a BMW radu 7 Protection dokonca spĺňajú kritériá klasifikácie VPAM 10, čo predstavuje najvyššiu úroveň ochrany pre vozidlá na ochranu civilných osôb. Pancierovanú karosériu nového modelu BMW radu 7 Protection možno voliteľne vylepšiť tak, aby ponúkala ochranu na úrovni VPAM 10.

Vozidlo BMW i7 Protection, prvý plne elektrický model vo svojej kategórii ochrany a ponúkaný exkluzívne v Európe, ukazuje, že vynikajúce vlastnosti z hľadiska úrovne bezpečnosti, jazdnej dynamiky, komfortu jazdy a vnútorného komfortu možno dokonale spojiť s prísnym zameraním na trvalú udržateľnosť. Vzhľadom na jeho príchod na trh sa spoločnosť BMW Group opäť stavia do pozície priekopníka v oblasti lokálnej bezemisnej mobility pre jednotlivcov vyžadujúcich špeciálnu ochranu. Na výstave IAA Mobility 2021 spoločnosť predstavila model BMW Concept iX5 Hydrogen Protection VR6, prvé pancierované vozidlo s vodíkovým pohonom s palivovými článkami, ktoré bolo certifikované na celom svete. Vozidlo ukázalo schopnosť spoločnosti BMW Group využiť vynikajúce odborné znalosti v oblasti vývoja v tomto špecializovanom segmente vozidiel a prichádzať s trvalo udržateľnými riešeniami.

Inovatívny koncept ochrany s jedinečným jadrom BMW Protection Core

Inovatívny koncept ochrany pre nové pancierované sedany značky BMW spája tradičné know-how so špičkovou technológiou. Automobilka BMW doteraz nazbierala 45 rokov skúseností s vývojom a výrobou pancierovaných vozidiel. Koncepcia ochrany, ktorá sa v súčasnosti používa, bola navrhnutá ako súčasť procesu vývoja sériovej výroby pre nové BMW radu 7 a viac ako kedykoľvek predtým ponúka veľké výhody oproti dodatočnému pancierovaniu hotového vozidla.

Je to z veľkej časti vďaka jedinečnému ochrannému jadru BMW Protection Core, ktoré prvý raz využíva celú nosnú konštrukciu karosérie vozidla vyrobenú z pancierovej ocele. Jeho trojrozmerne skonštruované prvky sú všetky vyrobené z mimoriadne odolných, za tepla tvarovaných oceľových zliatin. BMW Protection Core tvorí samonosnú ochrannú bunku, ktorá sa následne spája s pancierovanými dverami, pancierovaním spodnej časti, strechy a bezpečnostným sklom.

Na streche aj spodnej časti karosérie oboch pancierovaných sedanov sa nachádza špeciálne pancierovanie navrhnuté tak, aby poskytovalo maximálnu ochranu najmä pred výbušninami. To znamená, že pasažierov chráni napríklad aj pred útokmi dronov s výbušnými náložami a pred úlomkami rozptýlenými z ručných granátov pri detonácii.

Na zozname štandardných bezpečnostných prvkov pre BMW radu 7 Protection sa nachádza aj samotesniaca palivová nádrž so špeciálnym krytom, ktorý jej umožňuje utesniť sa po zásahu guľkou, čo zabráni strate paliva.

V rámci certifikačného procesu musia prvky špeciálnej ochrany preukázať svoju schopnosť odolávať napadnutiu a podstúpiť náročné procesy. Okrem toho odborníci z nezávislého štátneho skúšobného ústavu vykonávajú na vozidle testy strelných zbraní a výbušnín. Oficiálna kontrola a certifikácia kompletného vozidla potvrdzuje všestrannú ochranu, ktorú ponúka holistický koncept pre nové pancierované vozidlá značky BMW.

Väčší vnútorný priestor, nižšia hmotnosť a lepšia obratnosť v kombinácii s nekompromisnou ochranou cestujúcich

Koncepcia štrukturálnej ochrany dosiahnutá s priekopníckou technológiou BMW Protection Core dáva novým modelom BMW i7 Protection a BMW radu 7 Protection bezkonkurenčný balík vlastností. Pri pohľade zvonku odlišuje tieto dva pancierované sedany od bežného modelu BMW radu 7 s balíkom M Sport len niekoľko detailov. Ich diskrétny a do značnej miery nenápadný vzhľad na verejných komunikáciách predstavuje pre osoby vyžadujúce ochranu dodatočný bezpečnostný faktor.

Princíp konštrukcie BMW Protection Core má dodatočný účinok na zvýšenie vnútorného priestoru kabíny. Vďaka plne integrovanej koncepcii ochrany sa úrovne priestoru a pohodlia sedenia vpredu a vzadu vo všetkých kľúčových kritériách takmer nelíšia od konvenčného modelu BMW radu 7 Sedan.

Inovatívny koncept ochrany použitý pre nové modely BMW i7 Protection a BMW radu 7 Protection navyše umožnil optimalizáciu ich hmotnosti oproti predchádzajúcim modelom. Úspora hmotnosti má za následok nielen výrazne vyššiu nosnosť, ale mimoriadne pozitívne vplýva aj na jazdné vlastnosti pancierovaných sedanov. Optimalizovaná hmotnosť sa spája so zvýšenou tuhosťou karosérie (ďalšia výhoda ochranného jadra BMW Protection Core) a poskytuje bezkonkurenčnú úroveň agility. To všetko sa premieta do mimoriadne presného ovládania, vynikajúcej dynamiky v zákrutách a do vynikajúcich hodnôt zrýchlenia a maximálnej rýchlosti.

BMW i7 Protection: vynikajúca bezpečnosť, nulové výfukové emisie a nulové kompromisy

Model BMW i7 Protection prvýkrát prináša do segmentu pancierovaných vozidiel zážitok z plne elektrickej mobility. Jednotlivci vyžadujúci špeciálnu ochranu si preto môžu vybrať vozidlo, ktoré nevyžaduje žiadne kompromisy z hľadiska bezpečnosti a technológie trvalo udržateľného pohonu.

Lokálne bezemisné pohonné ústrojenstvo na palube modelu BMW i7 Protection obsahuje jeden elektromotor na prednej náprave a druhý na zadnej náprave. Využíva množstvo komponentov prevzatých z pohonného systému v najvýkonnejšom čisto elektrickom sériovom modeli značky, BMW i7 M70 xDrive (kombinovaná spotreba elektrickej energie v cykle WLTP: 23,7 – 20,8 kWh/100 km), čo prináša špičkový výkon. Oba elektromotory spolu vytvárajú elektrický systém pohonu všetkých kolies s kombinovaným výkonom až 400 kW (544 k) a maximálnym kombinovaným krútiacim momentom 745 Nm.

Okamžitý nástup výkonu, distribúcia výkonu na všetky štyri kolesá a inteligentné prepojenie všetkých systémov pohonnej jednotky a podvozku zaručujú výnimočnú trakciu, smerovú stabilitu a dynamické schopnosti. Nový model BMW i7 Protection šprintuje z pokoja na 100 km/h za 9,0 sekundy, pričom maximálna rýchlosť je elektronicky obmedzená na 160 km/h.

BMW radu 7 Protection: neochvejná ochrana, vynikajúca dynamika

Verzia poháňaná benzínovým motorom dostala pod kapotu agregát V8 najnovšej generácie. Jeho technológia BMW TwinPower Turbo zahŕňa vylepšený systém preplňovania turbodúchadlom s elektricky ovládaným obtokovým ventilom a nepriamym chladením plniaceho vzduchu spolu s priečne uloženým výfukovým potrubím. Nový 4,4-litrový osemvalcový motor využíva na optimalizáciu dodávky výkonu a účinnosti 48 V mild hybridnú technológiu.

Nový pohonný systém generuje maximálny výkon 390 kW (530 k) a maximálny krútiaci moment 750 Nm. Inteligentný systém pohonu všetkých kolies BMW xDrive smeruje hnaciu silu podľa potreby na všetky štyri kolesá. Nový model BMW radu 7 Protection spája vynikajúcu dynamiku jazdy s bezkonkurenčnou úrovňou účinnosti. Z 0 na 100 km/h zrýchli za 6,6 sekundy a dosahuje maximálnu rýchlosť 210 km/h.

Technológia podvozku upravená pre daný model

Nové modely BMW i7 Protection a BMW radu 7 Protection prichádzajú s technológiou podvozku, ktorá prešla úpravami a vyladením špeciálne pre tieto modely a zohľadňuje dodatočnú hmotnosť vyplývajúcu z ich špeciálnych ochranných prvkov. To v každej situácii poskytuje mimoriadny výkon. Vďaka robustnej základnej konštrukcii a prítomnosti sofistikovaných podvozkových systémov si cestujúci na zadných sedadlách môžu vychutnať výnimočnú úroveň komfortu jazdy. Pancierované sedany sa vyznačujú aj precízne naladeným ovládaním, a to aj pri ostrej jazde, napríklad pri úniku pred útokom.

Jedinečné v segmente: Integrálne aktívne riadenie

Nové modely BMW i7 Protection a BMW radu 7 Protection predstavujú prvé a jediné pancierované vozidlá vo svojich segmentoch vybavené integrovaným aktívnym riadením Integral Active Steering. Táto funkcia natáčania zadných kolies nielen zmenšuje polomer otáčania vozidla pri manévrovaní, ale zvyšuje aj presnosť a dynamickú odozvu pri rýchlom prejazde zákrut. Ďalším kľúčovým prvkom sériovo dodávaného integrovaného aktívneho riadenia je zvýšenie komfortu jazdy pasažierov na zadných sedadlách.

20-palcové disky kolies z ľahkej zliatiny s exkluzívnymi pneumatikami PAX

Nové modely BMW i7 Protection a BMW radu 7 Protection dostali 20-palcové disky kolies z ľahkej zliatiny, čo v tomto segmente predstavuje výnimočnú ponuku a umožňuje použitie mimoriadne výkonného brzdového systému.

Disky kolies z ľahkej zliatiny špecifické pre daný model so vzorom hviezdicových lúčov obúvajú pneumatiky značky Michelin v rozmeroch 255-740 R510 špeciálne vyvinuté pre pancierované sedany. Veľký priemer týchto pneumatík a extrémne vysoký objem vzduchu, ktorý zadržia v porovnaní s konkurenciou, zvyšujú komfort jazdy, zatiaľ čo väčšia kontaktná plocha prospieva trakcii a stabilite jazdy. Pneumatiky PAX majú runflat pás umiestnený na ráfiku kolesa, takže aj v prípade úplnej straty tlaku umožňujú vozidlu pokračovať v jazde rýchlosťou až 80 km/h.

Asistenčné systémy vodiča s informačnou a výstražnou funkciou

V súlade so štatútom pancierovaných vozidiel dostali nové modely BMW i7 Protection a BMW radu 7 Protection rozsiahlu paletu asistenčných systémov vodiča. Funkčnosť tejto technológie sa zameriava na podporu profesionálnych šoférov informáciami a upozorneniami, no bez aktívneho zasahovania do ovládania vozidla.

Vysoko pokročilé senzory vyvinuté pre rodinu vozidiel BMW radu 7 a všetky kamery dostupné pre luxusný sedan sú k dispozícii aj pre tieto vozidlá. Vo všetkých situáciách poskytujú presné a podrobné informácie o oblasti okolo vozidla. Potrebné údaje a obraz dodajú napríklad funkcie Parking view, Panorama View, Remote 3D View a BMW Drive Recorder, ktoré tvoria súčasť balíka Parking Assistant Plus. K dispozícii sú aj výstražné funkcie systému varovania pred zrážkou vpredu, varovania pred križovatkou Crossroads Warning, varovania pred vybočením z jazdného pruhu Lane Departure Warning a systému čítania dopravných značiek s obmedzením rýchlosti Speed Limit Info.

Rozsiahle funkcie na zvýšenie pohodlia s exkluzívnymi detailmi

S cieľom zlepšiť výhľad z nových modelov BMW i7 Protection a BMW radu 7 Protection pri nízkych vonkajších teplotách tvoria súčasť štandardnej výbavy aj elektrické vyhrievanie čelného skla a predných častí bočných okien. Na požiadanie sa dodáva aj špeciálne upravené nezávislé vykurovanie.

Ďalšiu položku v zozname doplnkov tvorí chladiaci box na nápoje integrovaný medzi zadné sedadlá. Jeho čistý objem osem litrov ponúka dostatočný priestor na dve fľaše s vodou a dva poháre, ktoré možno podľa želania ochladiť na 4, alebo 10 stupňov Celzia.

Štandardne montovaná audiosústava Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound System ponúka špičkový zvukový zážitok. Digitálny zosilňovač s výkonom 1 265 wattov, individuálne nastaviteľné ekvalizéry a 28 reproduktorov poskytujú plný, rovnomerný zvuk pre všetkých na palube. Súčasť systému tvorí aj dvojica budičov integrovaných do každého zo sedadiel, ktoré premieňajú nízke basové frekvencie na citeľné vibrácie.

Exkluzívny komfortný prvok ponúkaný prvýkrát v modeli značky BMW predstavuje motorizovaná asistencia pri otváraní a zatváraní dverí, ktorá tvorí súčasť štandardnej výbavy. Je k dispozícii ihneď po odomknutí vozidla a znižuje silu potrebnú na otvorenie alebo zatvorenie pancierovaných dverí. V tomto segmente jedinečná funkcia umožňuje cestujúcim po nastúpení stlačením tlačidla automaticky zatvoriť dvere.

Cestujúci v druhom rade sedadiel nových modelov BMW i7 Protection a BMW radu 7 Protection profitujú z elektricky ovládaných roliet na oknách. Rolety sa rozprestierajú horizontálne od B-stĺpika smerom k C-stĺpiku a ponúkajú takzvanú špionážnu pozíciu. V tomto prípade sa slnečná clona stlačením tlačidla otvorí približne o desať centimetrov, čím umožní výhľad von. Z tejto polohy majú cestujúci možnosť slnečnú clonu úplne otvoriť, alebo zatvoriť. Súčasť štandardnej výbavy tvorí aj pre daný model špecifická rolovacia slnečná clona zadného okna.

Široká škála možností individuálnych úprav exteriéru a interiéru

Koncepcia integrovanej ochrany pancierovaných sedanov a výroba v závode BMW Group v Dingolfingu maximalizuje priestor pre zákazníkov, aby exteriéru a interiéru dodali svoju vlastnú pečať. K štandardnej osvetlenej ľadvinke BMW Iconic Glow si ako voliteľné príslušenstvo môžu vybrať aj krištáľové svetlomety BMW Iconic Glow. Nové modely BMW i7 Protection a BMW radu 7 Protection možno dodať takmer vo všetkých farbách karosérie dostupných pre nový model BMW radu 7. Platí to aj pre laky BMW Individual a špeciálne laky BMW Individual. Možnosti vonkajšieho dizajnu sa úzko spájajú s tými, ktoré sú k dispozícii pre štandardné verzie automobilov a umožňujú novým modelom BMW i7 Protection a BMW radu 7 Protection zachovať si na verejných priestranstvách nenápadný vzhľad.

Vybavenie a dizajn interiéru možno prispôsobiť osobným potrebám a želaniam na úrovni detailov. Multifunkčné sedadlá, kožené čalúnenie BMW Individual Merino a vyhrievané a ventilované sedadlá pre cestujúcich vpredu a vzadu tvoria súčasť štandardnej výbavy. Všetky sedadlá môžu na želanie poskytovať masážnu funkciu. Na želanie dodávaný balík prvkov Executive Lounge obsahuje komfortné sedadlá s funkciou polohovania zadného sedadla za predným spolujazdcom. Ponuka voliteľných sedadiel a vnútorných povrchov pochádza z bohato pestrého zoznamu doplnkov pre novú rodinu BMW radu 7.

BMW iDrive so zakriveným displejom BMW Curved Display a integrovaným ovládaním špecifických bezpečnostných funkcií

Nové modely BMW i7 Protection a BMW radu 7 Protection využívajú najnovšiu generáciu ovládacieho systému BMW iDrive založenú na operačnom systéme BMW Operating System 8.5. Systém sa používa intuitívne a funguje spôsobom, ktorý budú vodiči vozidiel značky BMW poznať. Vodič tak môže všetky dôležité informácie zobraziť v správnom čase a na správnom mieste v priamom zornom poli na zakrivenom displeji BMW Curved Display. Špeciálne funkcie dôležité pre ochranu cestujúcich sa ovládajú aj prostredníctvom systému BMW iDrive. Možno ich aktivovať a plne ovládať pomocou dotykovej obrazovky stredového ovládacieho displeja.

Na želanie možno dodať aj prídavné vnútorné zrkadlo s kamerou. Prenáša panoramatický záber z cúvacej kamery na ovládací displej a to pri všetkých rýchlostiach jazdy a na akomkoľvek druhu trasy. V takomto vyhotovení ide o jedinečný prvok.

Štandardne montovaný komunikačný systém umožňuje cestujúcim vo vozidle komunikovať s ľuďmi vonku bez toho, aby museli otvárať dvere, alebo okná. Kľúčové prvky tvoria mikrofóny integrované do vonkajších spätných zrkadiel, vonkajší reproduktor, hands-free mikrofón zabudovaný do stropu a doplnkové reproduktory v interiéri. Okrem toho možno do odkladacej priehradky na stredovej konzole namontovať tyčový mikrofón, ktorý umožňuje efektívnu komunikáciu s ľuďmi mimo vozidla aj so zatvorenými oknami.

Účinné ochranné opatrenia pre rôzne scenáre útoku

Vďaka širokej škále štandardných a voliteľných prvkov výbavy ponúkajú nové pancierované sedany od BMW ochranu na mieru pri rôznych útokoch. Nové modely BMW i7 Protection a BMW radu 7 Protection možno presne prispôsobiť akémukoľvek účelu, vrátane systému prívodu čerstvého vzduchu, hasiaceho prístroja s automatickým a manuálnym spúšťaním, výstražných blikacích svetiel, rádiových vysielačov a držiakov vlajok pre prípad, že by vozidlo bolo v oficiálnej službe, plus ďalšie špeciálne možnosti podľa požiadaviek zákazníka.

Bezpečnosť zabudovaná od počiatku: koncepcia integrovanej ochrany, servis poskytovaný vyškolenými odborníkmi po celom svete, špeciálne školenia vodičov

Dlhoročné skúsenosti, ktoré automobilka BMW nazbierala pri výrobe pancierovaných vozidiel, umožnili spoločnosti dosiahnuť s novými modelmi BMW i7 Protection a BMW radu 7 Protection vynikajúcu úroveň ochrany. Vďaka tomu možno vyvíjať tieto vozidlá spolu so štandardnými verziami nového BMW radu 7. Nové modely BMW i7 Protection a BMW radu 7 Protection ponúkajú bezpečnosť zabudovanú už od výroby. Na rozdiel od dodatočných riešení realizovaných externým poskytovateľom zaisťuje integrálna koncepcia ochrany týchto vozidiel nielen maximálnu bezpečnosť pri ozbrojenom útoku, ale aj dobre vyriešenú ovládateľnosť a dynamické reakcie očakávané v nebezpečných situáciách od vozidiel značky BMW. Skúsenosti z vývoja najúspešnejšieho svetového výrobcu prémiových automobilov priniesla množstvo inovatívnych funkcií, ktoré umožňujú ľuďom vyžadujúcim špeciálnu ochranu vychutnať si ešte bezpečnejšiu a istejšiu mobilitu. Bezproblémové zabudovanie ochranných prvkov špecifických pre daný model v rámci systému BMW iDrive pomáha zabezpečiť, aby vodič v akejkoľvek situácii ovládal tieto funkcie intuitívne, bezpečne a pohodlne.

Zákazníci na celom svete môžu využívať výhody individuálnych a diskrétnych poradenských konzultácií a mnoho ďalších služieb. Napríklad možno vyhovieť špecifickým požiadavkám zákazníkov, pokiaľ ide o vybavenie ich vozidla dodatočnými ochrannými a/alebo komfortnými prvkami. Servis a údržbu ochranných sedanov zabezpečuje medzinárodná sieť servisných stredísk BMW, pričom práce v certifikovaných odborných dielňach vykonávajú výhradne vyškolení odborníci.

Automobilka BMW ponúka aj špeciálne kurzy pre vodičov. Tieto programy, ktoré BMW organizuje už viac ako 35 rokov, poskytujú rôzne úrovne intenzity v závislosti od predchádzajúcich znalostí prítomných účastníkov a konajú sa na niekoľkých miestach po celom svete. Výcvikové kurzy vedú vysokokvalifikovaní odborníci a ich obsah siaha od komplexných teoretických lekcií, až po praktické cvičenia ovládania vozidla a výcvik taktickej reakcie.

Emisie a spotreba CO2

BMW i7 Protection: kombinovaná spotreba elektrickej energie v cykle WLTP: 30,0 kWh/100 km, predbežný údaj.

BMW radu 7 Protection: kombinovaná spotreba paliva v cykle WLTP: 15,6 l/100 km; emisie CO2: 355 g/km, predbežné údaje.