Prípravky na zvýšenie testosterónu

Mužský pohlavný hormón testosterón má výrazný vplyv na tvorbu svalov, nárast sily a výkonnosť. Jeho hladinu v organizme je možné prirodzeným spôsobom zvýšiť silovým tréningom, úpravou telesnej hmotnosti a podielu tuku, dostatkom spánku, eliminovaním stresu či zdravým sexuálnym životom. Testosterón je značne anabolický a tak sa pochopiteľne stal aj predmetom záujmu výrobcov výživových doplnkov. Ich najčastejšou zložkou je tribulus terrestris, no v ponuke sú aj prípravky obsahujúce ashwagandhu, krpčiarku (horny goat weed) či senovku (fenugreek). V prípade všetkých týchto látok však všetky doterajšie relevantné štúdie nefinancované výrobcami produktov a vykonané na dostatočne veľkej reprezentatívnej vzorke došli k záverom, že nemajú žiadny, prípadne len zanedbateľný efekt na zvýšenie prirodzeného testosterónu. Oveľa lepšou cestou preto zostáva sústrediť sa na spomínané faktory ako tréning, úpravy hmotnosti či kvalitný spánok. Prípadne, ak už chcete po niečom siahnuť, tak radšej voľte zinok, kreatín a vitamín D.

Spaľovače tukov

V skutočnosti neexistuje žiadna zázračná tabletka, ktorá dostane človeka do formy bez toho, aby nemusel vynaložiť určitú námahu. Aj keď niektoré reklamy na spaľovače tukov práve toto sľubujú. Ich najčastejšími zložkami sú L-karnitín, CLA, ALA, kapsaicín, chróm a extrakty z rôznych rastlín. Väčšina týchto doplnkov má fungovať na princípe, že zvýšia človeku telesnú teplotu a zrýchlia metabolizmus, čím sa následne zvýši aj výdaj energie a kalórií. Rovnako ako v prípade stimulantov testosterónu však žiadne vedecké štúdie nepotvrdili, že by dané zložky a pri daných množstvách, v ktorých sa v doplnkoch bežne nachádzajú, mali relevantné účinky. Ak sa nejaký efekt na znížení hmotnosti prejavil, tak iba u ľudí, ktorí mali výraznú nadváhu.

BCAA

Nespochybňujeme to, že aminokyseliny, z ktorých najznámejšími zástupcami sú práve BCAA (leucín, izoleucín, valín), napomáhajú budovaniu svalstva a zlepšujú regeneráciu po telesnej aktivite, ale bežný návštevník fitnescentra si často neuvedomuje, že už samotné proteínové šejky, ktoré zvykne piť po tréningu, obsahujú BCAA v dostatočnom množstve a ich súbežné dopĺňanie vo forme ďalších špeciálnych prípravkov je vlastne určitým luxusom. Medzinárodná spoločnosť pre športovú výživu (ISSN) odporúča uprednostniť príjem kompletných zdrojov bielkovín s obsahom všetkých esenciálnych aminokyselín pred konzumáciou samotných BCAA, ktoré by sa nemali považovať za plnohodnotnú náhradu. Aminokyseliny je možné dopĺňať aj bežnou stravou, ktorá je bohatá na bielkoviny – v tomto pohľade sú na tom lepšie živočíšne zdroje, predovšetkým mäso, vajcia a mliečne produkty.

Placebo efekt

Pomerne často sa môže stať, že po začatí užívania nejakého doplnku začne človek skutočne pociťovať zlepšenie – viac vládze, dvíha väčšie váhy, cíti novú energiu, vidí reálne výsledky. A to preto, že neurobil iba jednu zmenu, ktorou bolo nasadenie nového prípravku, ale kvôli tomu v tom istom čase zlepšil aj svoj celkový postoj k tréningu, stravovaniu a životospráve. Práve tento dôslednejší prístup, ktorý si vyžaduje množstvo času a energie, prináša so sebou aj skutočné výsledky.