Online nákupy majú stále väčší podiel na trhu

Čoraz viac tovaru totižto nakupujeme cez internet. Predsa len, je oveľa pohodlnejšie pripraviť si doma šálku lahodnej výberovej kávy, pripojiť sa na internet a z pohodlia domova si listovať ponukami eshopov, než sa tlačiť niekde v obchodnom centre s množstvom ďalších ľudí.

Samozrejme, „klasické“ nakupovanie ani zďaleka nevymizlo, ale online nakupovanie má čoraz väčší podiel v celkových štatistikách. Rôzne výkyvy smerom k jednému, či druhému spôsobu nakupovania potom prichádzajú pri konkrétnych druhoch tovaru.

 

Kamennú predajňu viac netreba

Na online nákupy sa však netreba dívať len z pohľadu zákazníka, ale aj z tej opačnej strany a teda z pohľadu predávajúceho. Práve rozmach online nakupovania podnietil mnohých, aby sa rozhodli pre tvorbu eshopu a predávanie tovaru online.

Má to svoje výhody. To, že odpadá nutnosť kamennej predajne znamená, že nie je nutné rozmýšľať nad tým, aké miesto by bolo pre ňu ideálne. Pri „fyzickom“ predaji má totiž aj umiestnenie predajne veľký vplyv na to, ako sa jej darí.

Zároveň je prostredníctvom eshopu možné osloviť zákazníkov bez ohľadu na ich bydlisko. Predsa len, do kamennej predajne nepôjde nakúpiť niekto z druhého konca krajiny, ale pri nakupovaní cez eshop je jedno, kde je umiestnený sklad, z ktorého vám tovar príde.

 

Bez skladu to však nepôjde ani pri online predaji

A tu sa dostávame k tomu, na čo netreba zabúdať. Predaj cez „virtuálny obchod“, teda eshop, neznamená, že aj skladovanie tovaru sa dá vyriešiť len „virtuálne“. Mnoho eshopov začínalo v obyčajnej garáži, ale to je vždy len dočasné riešenie. Skôr či neskôr bude potrebné nájsť si vhodnejšie skladovacie priestory.

Čo ale robí skladovacie priestory vhodnými pre eshop? Je toho veľa a požiadavky sa môžu líšiť eshop od eshopu. Zvyčajne sa týkajú veľkosti, zabezpečenia, dostupnosti pre nákladné vozidlá, ale požiadavky sa môžu týkať napríklad aj prítomnosti výkonnej klimatizácie VIVAX a pod.

 

Aj eshopy potrebujú spoľahlivých zamestnancov

Samozrejme, žiadny eshopový sklad nebude fungovať len tak sám od seba. Na to treba spoľahlivých zamestnancov. A niekedy je treba aj „extra silu“ v závislosti od sezóny, napríklad v období pred Vianocami.

Toto býva pre mnohé eshopy problém, nájsť dočasných zamestnancov do skladu, niekedy len na niekoľko týždňov. Pomôcť s tým môže agentúra dočasného zamestnávania a výhodný personálny leasing. Ide o dočasné pridelenie zamestnancov na určitú dobu. Výhodou tejto služby je, že počet zamestnancov je možné zvyšovať alebo znižovať podľa aktuálnej potreby.

 

A kvalitné špedičné služby

Vhodné skladovacie priestory a spoľahliví zamestnanci, bez toho sa žiadny eshop nezaobíde. Ale tieto dve „veci“ samé o sebe tovar zákazníkovi nedoručia.

Áno, chce to aj spoľahlivého partnera pre kvalitné špedičné služby. Či pôjde o prepravu v rámci Slovenska, alebo do zahraničia, na spokojnosť zákazníkov s eshopom má veľký vplyv aj výhodnosť a rýchlosť dopravy.