Prezraďte nám, čo sa zmenilo po získaní korunky? Aký je bežný deň kráľovnej krásy?
Musím sa priznať, že mi vďaka titulu Miss Slovensko 2023 pribudli rôzne povinnosti a tiež príjemné aktivity. Sú to najmä rozhovory, fotenia či charitatívne podujatia. Súčasťou môjho bežného dňa však naďalej ostane práca, tanec a štúdium, ktoré sú dôležitou súčasťou môjho života.

Máte čas venovať sa svojej dennej rutine, či už to je cvičenie, starostlivosť o seba, tanec alebo prácu?
Musím sa priznať, že je náročné zladiť všetky aktivity. Mojím receptom je skoré vstávanie a dobrý manažment času. Každý deň začínam ranným cvičením a zvyšok je o prioritizácii pracovných povinností. To najdôležitejšie sa snažím vyriešiť dopoludnia, a keď mi ostane večer čas, tak ho venujem sebarozvoju alebo si idem zatancovať.

Foto: Peter Stas

Tento ročník Miss Slovensko sa niesol v duchu: „hľadáme osobnosť“. Okrem krásy bola práve vaša osobnosť to, čo porotu zaujalo. Čo si na sebe vážite vy sama? Akú vlastnosť by ste na sebe vyzdvihli?
Určite som veľmi vďačná za svoju pokojnú povahu, vďaka ktorej dokážem ku všetkému pristupovať s pokojom a rozvahou. Medzi moje silné stránky patrí určite cieľavedomosť, samostatnosť a pracovitosť. Nadobudla som ich najmä tým, že som sa ako 15-ročná osamostatnila a odišla z Dolného Kubína do Bratislavy.

Študujete na Univerzite Komenského v Bratislave, odbor marketingová komunikácia. Čomu konkrétne sa chcete v živote kariérne venovať?
Doposiaľ som si budovala kariéru ako profesionálna tanečnica, avšak chcem sa posunúť aj iným smerom. Po ukončení štúdia by som chcela pracovať v odbore, ale som otvorená aj iným príležitostiam. Marketingová komunikácia ponúka veľa možností, v súčasnosti administrujem sociálne siete, no v budúcnosti si viem predstaviť aj prácu v oblasti médií či v PR, prípadne aj ako hovorkyňa.

Foto: Peter Stas

Pracujete aj v tíme podcastu o udržateľnosti a ekológii. Máte k tejto téme blízko? Snažíte sa aj v bežnom živote ísť ekologickou cestou? Ak áno, akým spôsobom?
Áno, táto téma mi je naozaj blízka a považujem za dôležité, aby sa o nej hovorilo. Každodenná udržateľnosť spočíva naozaj v malých krokoch, ktorými môžeme znížiť negatívny vplyv na životné prostredie. Je to o zodpovednom prístupe – môžeme sa vyhnúť konzumu, recyklovať, repasovať, swapovať, kompostovať a podobne. Ja osobne som zástancom minimalizmu v zmysle „menej je niekedy viac“.

K čomu však máte blízko, to je víno. Na mladú ženu prekvapujúce. Plánujete sa v budúcnosti vzdelávať v tejto oblasti a povýšiť sa na someliérku?
Táto oblasť ma úprimne fascinuje a vnímam ju ako takú alchýmiu. Uvedomujem si jej komplexnosť a zatiaľ len hľadám cesty, ako sa o víne dozvedieť viac. Byť someliérom je pochopiteľne veľmi náročné a vyžaduje si to roky vzdelávania a degustácií. Pokiaľ ide o moje preferencie, samozrejme, závisí to od oblasti, príležitosti a jedla, ktoré sa podáva k vínu. Vo všeobecnosti preferujem suché biele a počas letných dní mám rada napríklad odrodu rulandské biele či sekty.

Foto: Mafin Laurincová

Pochádzate z Dolného Kubína. Aj ste na Orave vyrastali? Ako si spomínate na dospievanie?
Áno, vyrastala som na Orave do svojich 15 rokov. Detstvo sme mali veľmi aktívne, väčšinu času sme sa hrávali na sídlisku. Počas dospievania som s priateľmi trávila veľa času v prírode, chodievali sme stanovať, opekať a podobne. Nemenila by som to a som za tieto spomienky nesmierne vďačná.

Boli ste si vždy vedomá svojej krásy, vedeli ste sa pestovať alebo ste boli skôr naturálny typ?
Kráse som nikdy nedávala extra váhu. Nechávala som svojmu telu voľnosť, vlasy som mala prirodzene husté a dlhé a starala som sa skôr o svoju postavu. Ako športovkyňa som veľa cvičila, zdravo sa stravovala a dbala som o svoju psychickú pohodu. Za krásne som považovala ženy, ktoré boli vyšportované, vzdelané, charizmatické, a tým dokázali upútať pozornosť. Práve ich kráse som sa chcela priblížiť.

Foto: Mafin Laurincová

Je pravda, že ste momentálne bez priateľa? Po zisku titulu Miss sa určite pohybujete v kruhoch, kde o nápadníkov nie je núdza. Aký je váš ideál a vysnívaný muž?
Áno, momentálne nie som vo vzťahu. Úprimne, nemám vysnívaný vzor muža. Mal by ma v prvom rade niečím očariť, či už intelektom, humorom, charizmou a podobne. Takéto kvality považujem za príťažlivejšie ako fyzický vzhľad. Musí byť zároveň džentlmen a plusom je, ak sa zaujíma o umenie, kultúru a má všeobecný prehľad.

Sme pánsky časopis a po tých rokoch by sme povedali, že vysoká modrooká blondína je jeden z prototypov krásy. Ako vás vnímajú muži? Ste zvyknutá na kurizovanie a komplimenty? Máte ich rada?
Kultivované a slušné komplimenty mi úprimne lichotia. O to viac, ak sa netýkajú len vzhľadu, ale aj mojich osobnostných kvalít. Mnohí by to nepovedali, no sama som bojovala s nízkym sebavedomím. Preto viem, že správny kompliment dokáže nás ženy úprimne potešiť a najmä povzbudiť.

Foto: Peter Stas

Ak by vás mal muž pozvať na rande snov, kde by to bolo a ako by prebiehalo?
Zbožňujem prekvapenia, takže nečakaným a romantickým nápadom by si ma určite získal. Prichádzajú mi na um dva príklady. Prvým by bolo rande na pláži pri západe slnka s dobrým vínom. Druhým by bol letný večer spojený s akýmkoľvek zážitkom v podobe jazdy na motorke, hudobného koncertu či gastronomického zážitku. Rada sa kedykoľvek nechám prekvapiť.

Čím vás súťaž Miss Slovensko obohatila? Prečo ste sa do nej prihlásili a prečo by ste ju odporučili dievčatám, ktoré o nej do budúcna rozmýšľajú?Táto súťaž mi dala do života 11 inšpiratívnych žien a cítim, že som sa ako osobnosť posunula o niečo vyššie. Zlepšila som si komunikačné schopnosti, získala som skúsenosť s modelingom a v neposlednom rade som nadobudla viac sebaistoty. Mojím cieľom bolo ukázať mladým ženám, že bez ohľadu na to, z akých pomerov či miest pochádzajú, svoje sny a ciele si dokážu splniť. Rada by som tým posmelila každé dievča, ktoré uvažuje nad účasťou v tomto projekte. Rozhodujúca je vaša vnútorná krása a vyžarovanie, nie miery.

Foto: Peter Stas

KTO JE DANIELA VOJTASOVÁ (23)?
Znamenie: Baran
Obľúbená farba: biela, zelená
Obľúbená destinácia: Taliansko
Cestovateľský sen: Japonsko, Thajskoa
Obľúbené jedlo: Ramen, Sushi
Obľúbená celebrita: Angelina Jolie
Hobby: tanec, pestovanie rastlín, cvičenie
Životné motto: „Neustále na sebe pracovať a vzdelávať sa.“

Foto: Peter Stas