Prvenstvo obhajuje Petra Vlhová, či sa jej podarí získať štvrtý triumf sa všetci dozvieme počas galavečera, ktorý organizujú Slovenský olympijský a športový výbor a Slovenský paralympijský výbor. Fanúšikovia športu si môžu priamy prenos z vyhlásenia pozrieť po 19.00 h na webe Rozhlasu a televízie Slovenska rtvs.sk.

Novinárska anketa Športovec roka má korene dávno v niekdajšom Československu. Českí aj slovenskí športoví novinári v nej prvý raz hlasovali v roku 1959, po rozdelení federálneho
štátu v tom pokračujú samostatne.

Martina Moravcová je rekordérka ankety Športovec roka. FOTO TASR/Vlado Benko

Historicky prvým víťazom ankety Športovec roka v bývalom Československu sa stal v roku 1959 vodný slalomár Vladimír Jirásek. V rokoch 1964 až 1968 vyhrala štyri z piatich hlasovaní športová gymnastka Věra Čáslavská. Pri jej poslednom triumfe ďalšia legenda, rozhlasový reportér Karel Malina ocenil nielen jej športové výkony, ale aj oblečenie. Práve Věra Čáslavská je so štyrmi prvenstvami najúspešnejšia športovkyňa vo federálnej ére ankety.

Osemkrát sa z víťazstva v česko-slovenskej ankete radovali aj športovci zo Slovenska. Prvý Slovák na pomyselnom československom športovom tróne bol krasokorčuliar Ondrej Nepela
(1971). Nasledovali ho cyklista Anton Tkáč (1976 a 1978), atléti Imrich Bugár (1982), Jozef Pribilinec (1986 a 1988), rýchlostný kajakár Attila Szabó (1989) a zápasník Jozef Lohyňa (1990). Medzi kolektívmi raz uspeli volejbalisti ČH Bratislava (1979).

Do desiatky najúspešnejších sa tento rok dostal aj vodný slalomár Alexander Slafkovský. Foto: archív SOŠV

V rámci samostatného Slovenska sa tento rok koná už 30. ročník. Najčastejšie dekorovali trofejami pre najlepšieho Športovca roka plavkyňu Martinu Moravcovú. Šesťkrát vyhrala, dvakrát bola druhá a raz tretia. Štyri prvenstvá patria Michalovi Martikánovi a tri Petrovi Saganovi, Anastasii Kuzminovej i Petre Vlhovej. Najčastejšie sa v prvej desiatke umiestil Michal Martikán, až šestnásťkrát, z toho pätnásťkrát v nepretržitej sérii. Viac ako desaťkrát sa laureátmi ankety stali Martina Moravcová (12-krát v Top 10), Peter Sagan (11), bratia Peter a Pavol Hochschornerovci a hokejista Marián Hossa (10).

Exkluzívnym partnerom Slovenského olympijského a športového výboru je lotériová spoločnosť TIPOS. Slovenských olympionikov podporujú aj 4F, ALLIANZ a STRABAG. Partnerom galavečera Športovec roka je EcoInvest a dodávateľom WinePlanet.sk.

Medzi víťazom ankety Športovec roka sa zaradili Peter Sagan a Matej Tóth. FOTO TASR/Martin Baumann