Nositeľné technológie (náramky, slúchadlá, smart hodinky) si skrátka podmanili svet elektroniky. Tajomstvo úspechu je pritom jednoduché. Ich malé rozmery a funkcie prekonali možnosti mobilov, čím sa stali skvelým doplnkom a pomocníkom v jednom. Dopyt po wearables zvýšil aj záujem o zdravý životný štýl, a to nielen u nadšených športovcov. Svet wearables sa uberá stále ďalej míľovými krokmi, veď posúďte sami.

Bezdrôtové slúchadlá: Dôraz na bezpečnosť

Medzi najpredávanejšie produkty nositeľnej elektroniky patria podľa analytickej spoločnosti IDC bezdrôtové slúchadlá. Každý, kto strávil pár chvíľ rozmotávaním káblov, chápe prečo.

V tomto segmente už predajcovia dávno neskloňujú bezdrôtovosť ako najväčšiu výhodu wearables slúchadiel. Výrobcovia sa zameriavajú na čo najlepší zvuk, výdrž a tiež bezpečnosť. Aj z tohto dôvodu sú na vzostupe práve bezdrôtové slúchadlá na lícne kosti (bone conduction), vďaka ktorým si môžete užiť počúvanie hudby, a zároveň nestratíte pojem o okolí.

BOX
Ako sa prenáša zvuk u bezdrôtových slúchadiel na lícne kosti

Slúchadlá sú umiestené na lícnej kosti, zvuk teda neputuje priamo do ucha. Prenáša sa cez vonkajšie a stredné ucho.

Nevýhodou týchto „kostných“ slúchadiel je, že ich zvuk zatiaľ nie je tak dokonalý, ako pri slúchadlách do uší.

Okuliare, ktoré možno nahradia mobil

Ďalšou budúcnosťou wearables sú okuliare. Tie zatiaľ na ulici len tak neuvidíte, ale inžinieri na ich vývoji neustále pracujú. Napríklad firma Xiaomi už nejaké tie informácie o svojich Smart Glasses vypustila von.

O tom, či s niečím podobným príde aj spoločnosť Apple, sa dlhodobo špekuluje. Tá zatiaľ neustále vylepšuje svoje Apple Watch, ktoré vo svete smart hodiniek udávajú trendy. Ďalší gigant – Samsung – sa zdá sa tiež sústreďuje na rozvoj svojich ikonických hodiniek Samsung Galaxy Watch. O smart okuliaroch obe firmy mlčia.

BOX
Vedeli ste, že?

497

súčiastok v sebe majú okuliare od Xiaomi

51 g
je ich doslova mušia váha

Takéto okuliare sa v budúcnosti môžu stať priamym konkurentom mobilov. Xiaomi Smart Glasses sú vlastne smartfónom v okuliaroch – posielajú vám oznámenia, dokážu navigovať, fotiť a aj prekladať text v reálnom čase priamo pred očami. Xiaomi Smart Glasses obsahujú štvorjadrový procesor, operačný systém Android a bezdrôtové technológie Wi-Fi a Bluetooth

Wearables kontrolujú únavu operujúceho

Niet divu, že sa táto kompaktná elektronika dostala aj do zdravotníctva. Wearables chránia aj chirurgov, keď na sále monitorujú ich únavu a upozornia na kritický stav.

Používaním nositeľných technológií v chirurgickej praxi sa zaoberala napríklad štúdia Surgical Metrics Project vedcov zo Stanford Medical School. Cieľom výskumu bolo pomocou wearables analyzovať konkrétne pohyby a rozhodnutia chirurga a asistujúcich chirurgov a zistiť, ako súvisia s kvalitou práce. Z dát nositeľných zariadení, okrem iného, vedci vyčítali, kde sa chirurg počas operácie zastavil a čo mu trvalo najdlhšie.

Wearables: Premietanie na vlastnej koži

Okrem vedeckej oblasti sa snažia nositeľné technológie posunúť aj v užívateľskom zážitku. Príkladom môže byť spoločnosť Humane, za ktorou stoja ex-zamestnanci Applu.

Táto firma pracuje na výrobe nositeľného multimediálneho zariadenia s laserovým projekčným systémom. To znamená, že by ich technológia nepotrebovala displej, ale informácie by premietala na akúkoľvek plochu, napríklad aj na našu pokožku.

Budúcnosť wearables sa teda uberá rôznymi smermi. S istotou môžeme už dnes tvrdiť, že technologickí giganti každý deň pracujú na ich vylepšení a ďalšie prototypy toho dokážu opäť o čosi viac než ich predchodcovia.