Reč je o množstve ukrajinských športovcov, ktorí sa vrátili zo sveta späť do vlasti a bojujú proti ruskej invázii so samopalom v ruke.

Porazil Federera, teraz chce aj Rusov
Azda nikomu by pred pár mesiacmi nenapadlo, že budeme písať tieto riadky. Ukrajinu po celom svete preslávili aj športovci. Najjagavejšími hviezdami budú asi večne boxerskí bratia Kličkovci či futbalista Andrej Ševčenko. Vitalij Kličko (50) je aktuálnym starostom Kyjeva a spoločne s bratom Vladimírom urputne bránia svoje mesto pred ruskou agresiou. „Nemám inú možnosť, musím to urobiť. Budem bojovať, verím v Ukrajinu, verím v svoj ľud a svoju vlasť,“ napísal odkaz svojim fanúšikom na celom svete starosta hlavného mesta našich východných susedov Vitalij Kličko.

Už osem rokov je starostom Kyjeva boxer Vitalij Kličko. Foto: archív red.

Do krajiny sa začali vracať mnohí športovci, azda najinšpiratívnejší príbeh má za sebou tenista Sergej Stachovskij (36). Športovec, ktorý dlhé roky žil na a trénoval na Slovensku, a randil aj s tenistkou Dominikou Cibulkovou, nechal doma v Budapešti svoje tri deti s manželkou a narukoval do armády. „Nikdy v živote by som nečakal, že si v Kyjeve budem musieť obliecť nepriestrelnú vestu. To, že Rusko napadlo Ukrajinu, je katastrofa. Bombardovanie miest, zabíjanie nevinných ľudí. Musíme sa zjednotiť, aby sme to zastavili a poslali Vladimira Putina tam, kam patrí. Do väzenskej cely,“ napísal Stachovskij na sociálnej sieti Instagram, pričom pridáva autentické fotky i videá z okolia Kyjeva každý deň. Neustále dostáva podporné správy z radov tenistov. Najviac z nich zaujala reakcia Novaka Djokoviča. Srb si v útlom detstve prežil útrapy vojny, a aj preto adresoval svojmu priateľovi emotívny odkaz. „Priateľu, myslím na teba. Daj mi vedieť, kde by som mohol poslať peniaze či akokoľvek inak pomôcť. Verím, že čoskoro nastane pokoj a mier.“ Stachovskij sa preslávil na tenisových kurtoch v roku 2013, keď na slávnom Wimbledone vyradil Rogera Federera. Vtedy mu vraj po zápase vybuchol telefón od gratulačných správ, teraz ich dostáva oveľa viac, no v smutnejšom kontexte. Rovnako ako Stachovskij, do armády narukoval aj ďalší ukrajinský tenista Andrej Dolgopolov. „Za týždeň sa zo mňa nestane Rambo, ale vo výzbroji sa cítim pohodlne. Toto je môj domov a budem ho brániť,“ hrdo oznámil niekdajší svetový hráč číslo 13, ktorý ukončil kariéru v roku 2012.

Tenista Sergej Stachovskij (vpravo) bráni svoju vlasť so samopalom v ruke. Foto: arch red.

Tréner, ktorý porazil Real Madrid
Z radov ukrajinských športovcov nájdete v boji mnoho zástupcov z rôznych odvetví. V najpopulárnejšom športe Ukrajincov, a to vo futbale, je špecifickým prípadom tréner moldavského tímu Šeriff Tiraspoľ Jurij Vernydub (50). V tohtoročnej edícii slávnej Ligy majstrov jeho klub ako totálny trpaslík zavítal na pôdu Realu Madrid a dokázal vyhrať senzačne 2:1. To sa písal september 2021 a zrazu, vo februári 2022, už bol tréner na bojisku. „Môj syn mi zavolal a oznámil mi, že Rusi zaútočili na našu krajinu. Hneď vtedy som si uvedomil, že sa musím vrátiť späť domov bojovať za svoju vlasť. Na Ukrajinu som z Tiraspoľu vycestoval a hlásil sa v armáde. Dúfam, že táto vojna nebude trvať dlho. Verím, že sa čoskoro skončí. My vyhráme a ja sa budem môcť vrátiť späť k svojej milovanej práci futbalového trénera. To si želám najviac zo všetkého,“ hovoril odhodlaný tréner pre britskú stanicu BBC.

Kyjev chce ubrániť aj ďalší skvelý tenista Andrej Dolgopolov. Foto: arch red.