Karezza znie ako názov novej frakcie talianskej mafie. Od miliárd eur, vrážd, pašovania drog a daňových podvodov však odbočíme a zavrieme sa do spálne. Karezza je sexuálna praktika, pri ktorej sa nedosahuje orgazmus. Sex bez vyvrcholenia? Myslíme to vážne? Myslíme! Avšak hneď na úvod upozorňujeme, že ide o spôsob milovania sa pre páry. Ak lovíte len zábavky na jednu noc, karezza bude pre vás len príjemné rozšírenie si všeobecných vedomostí.

Zákerná „kocovina“

karezza

foto: pixabay.com/StockSnap

Prečo sa vôbec brániť orgazmu? Aj keď počas vyvrcholenia cítite slastný pocit po celom tele, v skutočnosti sa všetko to príjemné odohráva len v mozgu. Počas očakávania sexu a samotného aktu stúpa hladina hormónu dopamínu, ktorá po dosiahnutí orgazmu prudko spadne. Výsledkom je niečo, čomu sa hovorí biochemická „kocovina“. U mužov nastupuje okamžite po ejakulácii, u žien môže trvať až dva týždne. Je to proces, počas ktorého sa mozog vráti do pôvodného chemického rozpoloženia. Zjednodušene to znamená, že vám stačí a nemáte záujem sa ďalej milovať. Ak ste si práve povedali, že je to absolútna blbosť, pretože vy dokážete páliť kalórie celú noc ako zmyslov zbavený a aj tak nemáte dosť, pozrite sa na to z dlhodobého hľadiska. Ak sa vám v posteli vrtí nová partnerka, vaše jazdy sú nekonečné. Keď sa však vaše nezáväzné zabávanie sa vyvinie do vzťahu, sex je časom zriedkavejší a zriedkavejší. Dokonca si už začnete všímať aj iné ženy naokolo. A práve toto je dôsledok biochemickej „kocoviny“. Aby vo vás opäť vzplanula vášeň a túžba, potrebujete niečo nové, niečo iné. Niektorí z nás to riešia vymenením partnerky, iní hľadajú nové techniky, spôsoby, nakupujú sexuálne pomôcky alebo ťahajú do postele tretiu osobu. A biochemická „kocovina“ ich opäť dobehne a spôsobuje to, že ak ste v manželstve desiatky rokov, sexuálny život sa pre vás môže stať neznámym pojmom.

Ak vám ujde, nevadí

Názov sexuálnej praktiky, počas ktorej si odopierate orgazmus, je odvodený od talianskeho slova carezza, teda pohladenie. Názov vlastne prezrádza všetko, čo má. Karezza sa skladá z jedenástich prvkov, ktoré obsahujú bozkávanie sa, synchronizovanie dýchania, ležanie s partnerkou v posteli alebo jemné dotyky. V podstate môžete robiť všetko okrem orálneho uspokojovania a samotnej penetrácie. Aby ste maznanie zintenzívnili, mali by ste si spomínať na všetky veci, ktoré vás niekedy vzrušovali a boli vám príjemné. Nemyslite však na jedlo alebo to najlepšie pivo, ktoré ste kedy pili. Ponorte sa v spomienkach do začiatkov vášho vzťahu. Robila z vás sexuálneho predátora už len jej vôňa alebo hebkosť jej pokožky? Tak práve to sú veci, na ktoré si musíte spomínať a snažiť sa ich znovu precítiť. Ak sa dokážete udržať a budete sa obaja snažiť, už po týždni každodenného praktizovania by ste mali zažívať veľmi intenzívne pocity, ktoré sú údajne lepšie než samotný orgazmus a najmä trvajú dni, nielen pár sekúnd. Výhodou tohto spôsobu milovania sa je, že môžete mať sex každý deň a najmä naň budete mať každý deň chuť. A ak sa náhodou nezdržíte a zažijete normálne vyvrcholenie? Vôbec to nevadí, stáva sa to aj ľuďom, ktorí sa karezze venujú roky.

Karezza mení životy

karezza

foto: pixabay.com/lounisproduction

Vidieť za karezzou skôr meditačné cvičenie je prirodzené a napadne to každému, kto sa pozerá na vec so zdravým nadhľadom. Podľa skúseností a reakcií ľudí praktizujúcich karezzu sa však oplatí experimentovať. Veľmi populárnym bol svojho času príbeh Američana Matta, ktorý sex bez vyvrcholenia s manželkou praktizuje už takmer tridsať rokov. „Pýtali sa ma, aký zmysel má liezť na Everest, keď sa nepostavím na vrchol? Je to pre mňa úsmevné. Karezza mi absolútne zmenila manželstvo a vďaka tomuto spôsobu milovania sme si s manželkou veľmi blízki a naozaj si rozumieme aj po toľkých rokoch. Mnoho párov v našom okolí sa rozišlo, pretože sa časom jednoducho odcudzili. My sme sa naučili užívať si koláč aj bez čerešničky,“ povedal Matt, ktorý sa jedným dychom spýtal, prečo by si mal slasť užívať len počas pársekundového orgazmu, keď ju môže prežívať dni… Pôvodná myšlienka autorky karezzy, Alice Bunker Stockhamovej, teda zrejme funguje. V roku 1896, kedy vyšla jej kniha predstavujúca túto sexuálnu techniku, povedala, že ide o zbližovanie partnerov odopieraním si mužovho orgazmu. Táto silne feministická myšlienka má naozaj niečo do seba. Keď si dokážete odoprieť ten pocit, asi ju fakt milujete.

Zbaví vás závislosti

karezza

foto: pixabay.com

Popularita sexu bez orgazmu zažila najväčší ošiaľ na prelome 20. a 21. storočia. Stále viac praktizujúcich párov prišlo na to, že nielen muž, ale aj žena si má odopierať orgazmus, aby karezza fungovala, ako má. Niektorí išli tak hlboko, že začali skúmať sex bez orgazmu až na úrovni neurovedy. A prekvapivo aj takéto zahĺbenie sa do manželských radovánok má zmysel. Karezza totiž dokáže liečiť dysfunkciu u mužov a nezáujem o sex u žien. Dokonca vám pomôže so závislosťou od porna a častých orgazmov. Nemusíte byť práve úchylák, ktorý behá okolo železničnej stanice a odhaľuje sa, aby trpeli vyššie spomenutou závislosťou. Prejavuje sa najčastejšie tak, že v sexe vám nejde o nič iné, len sa čo najrýchlejšie spraviť a absolútne si neužívate to všetko naokolo. Je to spôsobené tým, že mozog si navykol na silne chemické procesy a nedokáže ho uspokojiť cesta k nim. Dlhodobým praktizovaním karezzy ho dokážete preprogramovať. Chce to však trpezlivosť.

Mohlo by vás zaujímať:
Sex v sekte
Pornohviezdy vysvetľujú, prečo by ste nemali očakávať sex ako vo filme