Na prehliadke mi zistili na jednom semenníku vodnú prietrž. Keďže u lekára sa vždy cítim ako nahý v tŕní, nespýtal som sa, čo to vlastne je a či nakoniec nebudem potrebovať chirurgický zákrok.
Jozef M., Bratislava

Vodná prietrž alebo hydrokéla je nenádorové ochorenie semenníka. Prejavuje sa nahromadením tekutiny jantárovožltej farby medzi obalmi semenníka. Vzniká v dôsledku zápalov obalov semenníkov, pričom niekedy sa nedá jednoznačne určiť príčina vzniku. Menšia vodná prietrž, ktorá nespôsobuje pacientovi ťažkosti, je klinicky nevýznamná, alebo inak povedané, nevyžaduje liečbu. Ak je však medzi obalmi semenníka tekutiny príliš veľa, obsah mieška sa niekoľkonásobne zväčší a začne obťažovať. Prekáža nielen po kozmetickej stránke, ale aj pri chôdzi. Nezriedka pôsobí rušivo v sexuálnom živote.
Pri obťažujúcej vodnej prietrži je liečebným opatrením operácia, ktorú možno v nekomplikovaných prípadoch vykonať ambulantnou cestou v miestnom znecitlivení. Pri komplikáciách je potrebná niekoľkodňová hospitalizácia. Punkcie, teda odsatie tekutiny ihlou z vaku hydrokély, nie sú vhodné ako trvalé riešenie, lebo tekutina sa v krátkom čase obvykle do vaku doplní. Ak máte podozrenie na vodnú prietrž, navštívte urológa, keďže je potrebné toto ochorenie odlíšiť od nádorov semenníka, čo je úloha pre odborného lekára. V prípade potvrdenia vodnej prietrže vám urológ vykoná aj liečebný zásah.

 

Okolo konečníka sa mi ešte minulý rok začali objavovať malé bradavičky. V podstate som s nimi doteraz nemal vážnejšie problémy, až na to, že manželka ma presviedča, aby som si ich dal radšej odstrániť, pretože nie sú veľmi estetické. Zákrok som zatiaľ nepovažoval za akútny, no nedávno som počul, že to môže byť aj dôsledok nejakého vírusového ochorenia. A tomu už vôbec nerozumiem. Môžete mi to objasniť?
Dominik

Môže a aj nemusí ísť o vírusové ochorenie. Ak by išlo o pravé bradavice, ktoré majú vírusový pôvod, môžu sa preniesť aj na iné miesto alebo inú osobu kontaktom. Takéto bradavice sa vyskytujú aj na iných oblastiach tela a môžu pôsobiť esteticky rušivo. Druhou možnosťou sú rôzne deriváty kože a benígne kožné afekcie, ktoré pribúdajú vekom, ale nie sú prenosné. Aj ony však pôsobia esteticky rušivo. V oboch prípadoch by ste mali navštíviť kožného lekára alebo dermatokozmetologické pracovisko, kde vám bradavičky vyšetria a iste vám pomôžu aj s ich odstránením nebolestivou cestou.

 

S partiou sa chystáme na celý mesiac na brigádu. Pointou však rozhodne nebude len práca. Chceme si aj užiť. V rámci debát jeden kamarát naťukol aj pohlavné choroby. Keďže sme sa vtedy viac tešili, ako premýšľali, nakoniec sme tento problém iba obišli. Ale mne to akosi nedá spávať. Všade o tom počúvam, ale doteraz som to nebral príliš vážne. Mám sedemnásť a nechcel by som skončiť napríklad s nejakou kvapavkou… Môžete ma aspoň trochu zorientovať, čo by som nemal robiť a čo mi hrozí, ak si nedám pri styku pozor?
P. K.

Pohlavné ochorenia označujeme aj za ochorenia, ktoré sú prenášané pohlavným stykom. Znamená to, že ak by ste sa chceli so stopercentnou istotou vyhnúť pohlavným chorobám, nemali by ste súložiť. Ale v praxi to obvykle nie je možné, a preto je v prvom rade rozumné porozmýšľať o výbere partnerky. Rizikovými faktormi je promiskuitné správanie, teda príliš časté striedanie partnerov alebo styk s viacerými partnermi naraz, análny sex a homosexuálny pohlavný styk. Prostriedkom, ktorým môžete niekoľkonásobne znížiť riziko infekcie sexuálne prenosnou chorobou, je použiť ochranné bariérové prostriedky – prezervatív pre mužov, ale aj pre ženy, dôsledná hygiena a preferencia nekoitálnych spôsobov sexuálneho styku.
Inak povedané, rozhodne by ste nemali súložiť do pošvy ani konečníka bez prezervatívu, neskúšať ani orálny sex bez prezervatívu, v prípade žien si ani nedať robiť orálny sex bez bariéry medzi ústami a ženským genitálom, prípadne sa ani nebozkávať. Čo sa stane, ak si nedáte pozor? Možno vôbec nič, ak natrafíte na neinfekčného zdravého jedinca. V opačnom prípade si z letnej brigády môžete okrem pekných spomienok a zárobku priniesť domov buď jedno, alebo aj hneď viacero sexuálne prenosných ochorení.
Napríklad: Klasický syfilis sa prejavuje v mieste vniknutia tvrdým vredom, často na predkožke alebo žaludi, kvapavka nepríjemným pálením v močovej rúre, hnisavým výtokom z močovej rúry, alebo aj pálením v konečníku v prípade homosexuálneho análneho styku, trichomoniáza pálením močovej rúry u mužov a svrbivým výtokom z pošvy u žien, chlamýdie, ktoré sa niekedy ani neprejavia veľkými problémami, vírusové kondylómy, ktoré vám vyrastú o pár týždňov ako rušivé a neestetické útvary obvykle na penise, alebo genitálny herpes s vodnatou vyrážkou. V tom horšom prípade sa môžete nakaziť vírusom HIV, ktorý vám časom zlikviduje imunitný systém, alebo vírusom hepatitídy, ktorá spôsobí zápal pečene, ktorý sa často končí jej zlyhaním. V prípade styku s osobou s nízkym hygienickým štandardom si môžete domov priniesť voš lonovú, ktorú zrejme poznáte ako filcky, alebo aj svrab. A to som ešte nevymenoval všetky možné riziká…