Odborníci tvrdia že Manila patrí medzi najrýchlejšie sa potápajúce sa veľkomestá sveta. Veď v roku 2050 vystúpa hladina až o päťdesiat centimetrov!

Nebezpečná výstavba

A za všetko môže pravdepodobne obrovská výstavba ktorej boom si miestni pamätajú najmä v od polovice 60-tich rokov minulého storočia. „Mrakodrapy i administratívne budovy tu vyrástli veľmi rýchlo a v úplne zlých oblastich, náchylných k povodniam,“ píše sa v štúdii Národnej mapovacej služby NAMRIA. Zodpovedným bude najmä prezident Ferdinand Marcos, ktorý práve počas svojho pôsobenia v rokoch 1965-85 začal s masívnou industrializáciou Manily.

Všade samé loďky

Riziko sa však netýka len Manily. „Keď sa potápa pôda okolo zálivu Manila Bay hladina mora stúpa, záplavy sa nešíria len v metropole ale i v okolitých provinciách,“ povedal americkým médiám Greg Bankoff z novozélandskej Auckland University. Povodne sú v tejto oblasti tak časté , že sa ľudia jednoducho prispôsobili a takmer v každej rodine nájdete podomácky vyrobený čln, pomocou ktorého sa po metropole pohybujú.

Titulné foto: kickstarter