Keď do prevádzky v bratislavskom Ružinove vkročíte, prekvapí vás útulnosť podniku, pohostinnosť a v neposlednom rade aj pohľad cez okno s efektným výhľadom na ľudí so zbraňou v ruke a slúchadlami na ušiach. Je jednoducho ihneď poznať, že toto je iný typ strelnice, ako sme doteraz u nás poznali. Miroslava a Juraja sme sa spýtali, ako prišli pred vyše troma rokmi k myšlienke podnikania v tomto adrenalínovom biznise a čo všetko v Hunter Clube môžete nájsť.

Ako vznikla myšlienka podnikať v tomto netradičnom biznise?

Miro: Sme vášniví strelci a chceli sme vytvoriť prostredie aj pre náročných zákazníkov. Obaja sme boli manažéri nadnárodných spoločností so skúsenosťami v maloobchode a otvorením Hunter Clubu sme si splnili svoj sen. Neplánovali sme vytvoriť len obyčajnú strelnicu, ale aj podnik s dobrou kávou, príjemným personálom, výcvikové stredisko či eventovú miestnosť pre rôzne oslavy a teambuildingy. V tomto sme jednotka na Slovensku. Zákazník k nám príde, pohodlne zaparkuje, má si kde bezpečne odložiť osobné veci, prezlečie sa pokojne aj zo saka a ide si zastrieľať. Ak nemá vlastnú zbraň, máme pre neho na výber až z viac ako štyridsiatich druhov zbraní. A našu ponuku stále rozširujeme.

Zľava Juraj Hodul a Miroslav Chrenko. Foto: Peter Mayer

Kto všetko si u vás môže prísť zastrieľať?

Juraj: Chodia k nám profesionáli, ktorí používajú zbraň na výkon svojho povolania. Navštevujú nás aj občania, ktorí majú zbrojný preukaz a strieľajú kvôli tréningu alebo pre zdokonaľovanie v sebaobrane. Môžu si u nás zastrieľať aj ľudia bez zbrojného preukazu, ale pod dohľadom našich inštruktorov. Veľmi významná je aj skupina zákazníkov, ktorí prídu ako účastníci teambuildingov. Prídu si nielen zastrieľať, ale zabezpečíme im aj kvalitný catering vo forme švédskych stolov v eventovej miestnosti. Dobrým znamením je, že sa k nám firmy vracajú.

Foto: Peter Mayer

Organizujete aj množstvo kurzov, je to pravda?

Juraj: Áno. Týkajú sa buď individuálneho výcviku streľby, alebo vieme asistovať zákazníkovi, ktorý má ambíciu spraviť si zbrojný preukaz. Povinné psychotesty si môže spraviť u nás – máme vlastnú psychologičku. Keď zákazník preukaz získa, vieme ho previesť celou metodikou, napríklad ako zbraň bezpečne používať, nosiť, prípadne použiť v zmysle zákona. Veľmi obľúbeným je napríklad aj seminár Výklad zákona o nutnej obrane a krajnej núdzi pod vedením advokáta JUDr. Petra Vačoka, ktorý robíme 3- až 4-krát do roka.

Popíšte nám parametre vašej strelnice.

Miro: Naša strelnica má osem streleckých stavov. Z toho sú štyri na 25 metrov a štyri na 45 metrov. Sme jediná krytá strelnica v Bratislave pre dlhé palné zbrane. Do budúcnosti plánujeme postaviť aj takzvaný taktický strelecký tunel, kde sa bude dať strieľať v pohybe na rôzne pozície aj do bočných strán. Strelec teda nebude obmedzený len statickým postojom.

Ponúkate aj kurzy, ktoré sa na zbrane nezameriavajú?

Juraj: Samozrejme. Účel Hunter Clubu je skrytý v celom jeho názve. Je to teda Verejná strelnica, výcvikové a školiace stredisko civilnej ochrany a balistiky. V rámci výcvikového strediska ponúkame nielen strelnicu, ale aj samotné priestory na výcvik, kde sa cvičia rôzne druhy športov. Pravidelne sa u nás cvičí Krav Maga či thajský a klasický box. Máme voľné kapacity, takže ak má niekto chuť trénovať nejaký bojový šport, srdečne ho vítame. Ponúkame aj kurz a tréning s teleskopickým obuškom a mnoho ďalších. Aktuálnu ponuku vždy zverejňujeme na našej webovej stránke www.hunterclub.sk aj na Facebooku Hunterclub verejná strelnica.

Veľa ľudí pozná zbrane z akčných a vojnových filmov. Máte tu niečo aj pre takýchto nadšencov?

Miro: Našou špecialitou je určite pištoľ Desert Eagle v najväčšom kalibri .50 Action Express, ktorá sa objavila v množstve filmov. Ponúkame aj revolver Smith and Wesson, model 629 v kalibri .44 Magnum, ktorý mal v podobnom prevedení aj Clint Eastwood a nájdete u nás aj takmer identickú zbraň Jamesa Bonda vo verzii od Sig Sauer P 232.

Juraj: Musím spomenúť aj obľúbené legendy známe z filmov či vojenskej histórie. Napríklad Kalashnikov AK-47 alebo AKS-74U. Na požičanie máme aj sovietsky samopal Špagin. Ľudia poznajú tieto zbrane podľa mena, no často nevedia, ako vyzerajú. U nás si z nich môžu zastrieľať.

Určite k vám chodia aj netradiční zákazníci.

Juraj: Zaujímavosťou bolo, keď k nám prišiel asi najstarší zákazník, akého sme tu kedy mali. Bol to Slovák, ktorý pred mnohými rokmi emigroval do USA. Mal 82 rokov a prekvapilo nás, aký bol čiperný. Veľmi nás potešila aj návšteva turistu z Japonska, ktorý si nás našiel na webovej stránke, nebol zo žiadnej agentúry ako väčšina zahraničných zákazníkov. Prišiel s ruksakom na chrbte, zastrieľal si a odišiel na autobus ďalej skúmať Bratislavu (smiech).

Vaše priestory si všimli aj filmové štáby. Čo sa u vás nakrúcalo?

Miro: Nakrúcali sa u nás zábery pre druhú sériu televízneho projektu Za sklom 2, ale točili tu aj slovenskú verziu seriálu Komisár Rex.

Plánujete pre zákazníkov aj nejakú vianočnú ponuku?

Juraj: Áno. Ľudia u nás majú možnosť zakúpiť si špeciálne darčekové vianočné poukazy. Môžu si vybrať konkrétny strelecký balíček alebo darčekový poukaz v dohodnutej hodnote, ktorý im vystavíme na počkanie. Z minulých rokov vieme, že je to netradičný a stále viac obľúbený darček.

Titulné foto: Peter Mayer