Nový systém váženia planét je založený na prijímaní rádiových signálov prichádzajúcich z malých hviezd, zvaných pulzary.

Planéty sú nanovo zmerané

„Je to prvýkrát čo niekto odvážil celé planetárne systémy – planéty s ich mesiacmi a prstencami. Urobili sme tiež nezávislé overenie predchádzajúcich výsledkov, čo je pre výskum planét významné,“ povedal pre magazín American Scientist vedúci tímu David Champion z Planckovho inštitútu v Nemecku. Nová metóda je založená na korekciách, ktoré robia astronómovia na signáloch z pulzarov – malých točiacich sa hviezd, ktoré produkujú pravidelné takzvané záblesky rádiových vĺn.

Pulzar v strede Krabej hmloviny. Foto: wikipedia.org.

Sondy držia nakrátko

Údaje pochádzajúce zo štyroch pulzarov vedci použili na zistenie hmotnosti systémov Merkúra, Venuše, Marsu, Jupitera a Saturna. V prípade systému planéty Jupiter získali údaje, ktoré nie sú až také presné ako dáta pochádzajúce zo sondy Galileo, ale sú porovnateľné. Meranie pomocou sond je stále neprekonané, pulzarový spôsob ale bude najlepší pre planéty, ku ktorým sa sondy ešte nedostali a bude sa dať použiť na zistenie hmotnosti planéty spolu s jej mesiacmi.

Titulné foto: wikipedia

Mohlo by vás zaujímať:

Superďalekohľad ohromí fotografiami Neptúna