Športoví agenti, hľadači talentov a manažéri sú súčasťou obrovského sveta, ktorý pulzuje a žije vlastným životom. Fanúšikovia hokeja, basketbalu či futbalu vidia a počujú len časť zo zákulisných ťahov, kontraktov a manažovania. To najdôležitejšie sa deje mimo kamier, diktafónov a očí bežných ľudí.

Športoví agenti a ich nasadenie

Najlepšie zákulisie svetového športu spoznáte, ak sa niečo dozviete o práci športového agenta. Ich zamestnanie je často zo strany laikov opisované ako pokojná prácička, kedy agent v pohodlí luxusnej reštaurácie telefonuje, dohaduje kontrakty pri homároch a kaviári a inak si spokojne žije v dvojmiliónovej vilke.

Realita je často úplne odlišná. Stres a „rozlietaný“ spôsob práce je pre športového agenta bežný a na nejaké miliónové pohodlie môže zabudnúť. „Už som prespával aj v aute na diaľnici a niekedy som cez deň nezažmúril oko. Je to proste život s taškou v ruke. V aute mám kanceláriu, šatník a všetko dohromady. No mňa to baví (smiech),“ povedal úspešný futbalový agent Martin Petráš.

Martin Petráš s Marekom Hamšíkom. Foto: archív M.P.

Všetko o všetkom

Športoví agenti musia byť perfektní manažéri a „vybavovači“ rôznych formalít cez zjednávanie ubytovania pre hráčov, musia zvládať komunikáciu s tímovým lekárom a vedieť to odprezentovať aj svojmu zverencovi a musia poznať dopodrobna viaceré tímy, ktoré sú v súťaži, kde jeho klient môže potencionálne nastúpiť. Gro práce agentov je, samozrejme, dohadovanie, predlžovanie či príprava zmlúv medzi klubmi a jeho klientmi. Agent musí vedieť posúdiť výhodnosť kontraktu a odhaliť aj jej možné „skryté nástrahy“.

Viac o zákulisí svetového športu ako i exkluzívny rozhovor s Martinom Petrášom nájdete v novembrovom čísle magazínu BREAK.

Titulné foto: Záber s filmu Jerry Maguire, youtube