Nie je kuriér ako kuriér. Určite ste sa už stretli s pánmi, a možno aj dámami, ktoré boli poverené transportáciou a doručením vašej zásielky. Boli to tak výrazné osobnosti, že vám zo stretnutia s nimi dodnes vyschýna v krku.

kuriéri

foto: Bigstockphoto

Dobre no, nekrivdime im. Sú to ľudia, ako my. Aj vám sa občas stane, že bezdôvodne vybehnete na človeka, ktorý za to nemôže, alebo je váš prístup laxnejší než laxatívum. Prišiel proste do rany. A teraz si predstavte, že do rany vám prichádzajú neznámi ľudia v intervale každých 10-15 minút, podľa veľkosti mesta, v ktorom doručujú.

Chce to silný charakter, byť odolný voči externým vplyvom, tragickej dopravnej situácii, náročným adresátom… Našťastie poznáme aj dobré kuriérske služby, no ako sa prejavujú tie zlé?

1.   Prznia vaše meno

Človek by si pomyslel, že keď je meno adresáta na balíku, v zozname a na ďalších papieroch, nie je taký problém ho prečítať správne. Prečítať, netreba si ho pamätať.

„Rohíček, počúvam.“

„Zdravím pán Rohlíček, tu je kuriér z XXX, do 15 minút som na adrese. Zastihnem vás?“

„Rohíček, nie Rohlíček. Áno, som doma.“

„Dobréé, dovi.“

„Dobrý deň pán Rohlíček, som dole pri vchode.“

„Rohíček… Už idem.“

„Nech sa páči, pán Rohlíček, sem mi to ešte podpíšte.“

(rezignovane podpisuje bez snahy o opravenie)

Je to len prepracovanosť, alebo sarkastický prístup k svojmu zamestnaniu? Možno by nám to objasnil nejaký kuriér. Pokojne v komentoch.

kuriéri

foto: Bigstockphoto

2.   Pri kontrole sa tvária, že im krivdíte

Ak ste si niekedy objednávali elektroniku a videli hororové videá, v ktorých v tvári červený kuriér hádže balíky do auta, asi ste si pred prevzatím zásielky začali kontrolovať stav jej balenia. Kuriér po vašom príchode nahodí nitro, bum bum, plesk plesk, tu podpis, čauko kakauko, idem na ďalšiu adresu. Ak mu náhodou narušíte rutinu požiadavkou na kontrolu balíka, pochopíte literárne spojenie „prebodol pohľadom“ alebo „spaľujúci pohľad“.

3.   Niektorí si to skutočne vybíjajú na vašich zásielkach

Ad nešetrné zaobchádzanie s balíkmi. Prepravné a kuriérske spoločnosti si na toto dávajú pozor. Najmä tie väčšie a známejšie. Riskujú totiž svoje dobré meno a koledujú si o zlé recenzie a pekne hustú hubovú polievku, ktorá sa dnes na sociálnych sieťach bude šíriť rýchlejšie ako obrázky mačičiek.

Možno ste držgroši a za pár centov ste sa rozhodli vyskúšať služby lacnejšej kuriérskej spoločnosti, ktorá vyzerá, že bola založená predvčerom. Nuž, balík vám asi doručia. Stav obsahu už bude otáznejší. Tak 50 na 50. Alebo 80 na 20. Najlepšie je, keď sa na to spýtate kuriéra, on otázku niekoľkokrát prepočuje a nakoniec sa ohradí, že to tak už bolo.

Ale viete čo? Dobre vám tak! Na niektorých veciach by sa šetriť nemalo. Väčšinou sa hovorí, že na zdraví, ale asi k nemu pridáme aj kuriérske služby.

kuriéri

foto: Bigstockphoto

4.   Ohýbajú časopriestorové kontinuum

„Som u vás o 5 minút, stojím na Dubovej.“

Výborne, 5 minút a nový notebook/tonery do tlačiarne/zberateľskú figúrku My Little Pony máte doma. Po 10 minútach si uvedomíte, že Dubová je od vás pol hodinu. Po pol hodine vám trkne, že je špička, počítajte tak +15 minút. Po dvoch hodinách a neúspešnej snahe dovolať sa kuriérovi to vzdáte a zrušíte svoje večerné plány s veľmi zlou výhovorkou (ktorá je v skutočnosti pravdivá), že musíte čakať na balík.

Opačný prípad je, ak ten kuriér z Dubovej vážne príde na miesto doručenia do 5 minút. Čo… Ako? V tomto prípade sa, samozrejme, nemáte prečo sťažovať a môžete ďakovať prozreteľnosti, že vám pridelila tohto mystického posla na kolesách.

Radšej bezpečne, ako lacno

Je to tak. Služby niečo stoja. Aj také služby, ktoré si pre svoj chod vyžadujú len automobily s pravidelnou revíziou, pokročilú informačnú infraštruktúru skladov zladenú s expedíciou zásielok, zamestnávanie a kontrolu tisícov zamestnancov, rôzne poistenia a… hej, dobrý kuriér proste niečo stojí.

Než to teda zveríte Ferovi, ktorý prifrčí na hrdzavej Škodovke, skúste sa poobzerať po ďalších kuriérskych spoločnostiach.